EXCLUSIV Digitalizarea aduce greu bani la Vamă - venituri de 0 lei și (noi) semne de întrebare

EXCLUSIV Digitalizarea aduce greu bani la Vamă - venituri de 0 lei și (noi) semne de întrebare
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 apr 2024

Autoritatea Vamală Română (AVR) a înregistrat venituri de 0 lei din digitalizare pentru luna martie, potrivit informațiilor Profit.ro, deși avea prevăzut în programul de colectare a veniturilor bugetare să aducă la buget 500 de milioane de lei la categoria "Venituri suplimentare incasate din digitalizare", pentru care a fost creată și o rubrică specială în raportările privind execuția bugetară. Profit.ro a scris anterior că Vama trebuie să aducă la buget în acest an venituri de 5,5 miliarde de lei din digitalizare, iar ANAF alte 5 miliarde de lei. Ministerul Finanțelor a avertizat încă de la construirea bugetului că veniturile din digitalizare nu sunt certe și includerea lor în buget reprezintă un risc major pentru deficit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Situația va fi discutată astăzi, la hotel Mariott București, la un EVENIMENT special Profit.ro, cu conducerea Ministerului Finanțelor și cea a Ministerului Dezvoltării, lideri din administrație și mediul de afaceri - DETALII AICI

O explicație pentru situația din martie, care a stricat rezultatele Autorității Vamale Române (AVR) din primul trimestru, ar putea fi că primele scanere mobile, care ar trebui să aibă o contribuție majoră la aceste venituri din digitalizare, nu au ajuns la timp pentru a face diferența. Un alt aspect important este că digitalizarea activităților instituțiilor statului este în general greoaie chiar și atunci când se întâmplă.

EXCLUSIV Deficitul bugetar după primele trei luni. După recordul din februarie, cu luna martie s-a revenit la normal CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar după primele trei luni. După recordul din februarie, cu luna martie s-a revenit la normal

Profit.ro a scris în februarie că ANAF a primit în sarcină să aducă 5 miliarde de lei din digitalizare în acest an, în timp ce Autoritatea Vamală Română (AVR) are ca obiectiv 5,5 miliarde de lei, potrivit informațiilor Profit.ro. În timp ce AVR trebuie să obțină venituri din digitalizare începând din martie și are sumele distribuite în mod aproape egal în cursul anului, ANAF ar trebui să înregistreze sume mici din digitalizare începând din aprilie, în timp ce cea mai mare parte, 3 miliarde de lei, sunt venituri ipotetice concentrate în ultimele trei luni din an.

Cele 500 de milioane care au strict rezultatele Vămii

Cele 500 de milioane de lei puse în martie în program ca venituri din digitalizare și pe care AVR nu le-a realizat, au stricat rezultatul instituției pentru primele trei luni.

AVR a închis primul trimestru cu venituri de 4,8 miliarde de lei, cu 5,6% mai puțin comparativ cu programul de 5,1 miliarde lei stabilit de către Ministerul Finanțelor. Problema Vămii și sursa pentru minusul de 282,5 milioane lei a fost martie, prima lună din care are în sarcină venituri lunare de câte 500 de milioane de lei din digitalizare, informație prezentată anterior de către Profit.ro. În martie, Vama a strâns doar 1,7 miliarde lei, cu 468 milioane lei sub plan, după ce anterior a obținut rezultate peste ce a avut stabilit în program.

DOCUMENT Guvernul a adoptat scutirea de contribuția la sănătate a indemnizațiilor pentru maternitate, îngrijire copil bolnav, îngrijire pacient cu afecțiuni oncologice și risc maternal. Surse - Indemnizațiile bolnavilor cu afecțiuni oncologice nu sunt scu CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a adoptat scutirea de contribuția la sănătate a indemnizațiilor pentru maternitate, îngrijire copil bolnav, îngrijire pacient cu afecțiuni oncologice și risc maternal. Surse - Indemnizațiile bolnavilor cu afecțiuni oncologice nu sunt scu

Vama trebuie să aducă din digitalizare câte 500 de milioane de lei pe lună din martie până în octombrie, iar în noiembrie și decembrie câte 750 de milioane de lei, în total 5,5 miliarde lei.

ANAF trebuie să ajungă la 5 miliarde de lei din digitalizare anul acesta, dar are puse astfel de sume în program abia din aprilie și începe cu numai 200 milioane lei pe lună.

Ministerul Finanțelor a avertizat de la pregătirea bugetului că veniturile din digitalizare sunt incerte

ANAF și Vama ar trebui să aducă la buget, potrivit planurilor anunțate anterior de către Guvern, 10,5 miliarde de lei din digitalizare, în timp ce alte 8,5 miliarde de lei ar trebui să vină dintr-o îmbunătățire a colectării la ANAF la TVA, contribuții sociale, impozite, etc. Referitor la aceste venituri, Ministerul Finanțelor anunța, în decembrie, la momentul pregătii bugetului că au un statut incert.

ULTIMA ORĂ Ciolacu anunță decizia legată de cererea privind închiderea tuturor magazinelor în weekend CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ciolacu anunță decizia legată de cererea privind închiderea tuturor magazinelor în weekend

"Realizarea acestor sume semnificative este condiționată de implementarea accelerată în 2024, cu un program strict de operaționalizare, a sistemului de facturare electronică generalizată, SAF-T, sistemelor e-transport și esigiliu și a modulelor de analize de date. Progresele înregistrate în ultimii ani prin prisma îmbunătățirii efective a colectării veniturilor nu oferă o perspectivă optimistă privind materializarea unor sume încasate suplimentar evoluției anuale a agregatelor macroeconomice (creștere economică nominală și reală, majorarea fondului de salarii din economie etc). În acest context, considerarea ex-ante a unor sume suplimentare semnificative (aprox 1% din PIB anual în perioada 2024-2027) având drept sursă creșterea eficienței colectării/reducerea evaziunii fiscale/digitalizarea administrației fiscale reprezintă un risc major pentru deficitul bugetar", avertiza Ministerul Finanțelor.

Rubrică specială în execuția bugetară pentru veniturile din digitalizare

Începând cu luna ianuarie a acestui an, raportările privind execuția bugetară includ și o rubrică specială de "Venituri suplimentare încasate din digitalizare". 

EXCLUSIV Digitalizarea aduce greu bani la Vamă - venituri de 0 lei și (noi) semne de întrebare

viewscnt
Afla mai multe despre
avr
vamă
digitalizare
venituri digitalizare
venituri buget