EXCLUSIV DISCRET Guvernul s-a împrumutat din nou în dolari pe piețele externe, dar printr-un instrument folosit mai rar

EXCLUSIV DISCRET Guvernul s-a împrumutat din nou în dolari pe piețele externe, dar printr-un instrument folosit mai rar
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 6 apr 2023

Ministerul Finanțelor a atras, în ultimele săptămâni, 300 de milioane de dolari prin trei plasamente private, derulate la costuri de împrumut avantajoase pentru stat, a declarat, pentru Profit.ro, Ștefan Nanu, director general al direcției Trezorerie și Datorie Publică din cadrul Ministerului Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Plasamentele private sunt un instrument folosit mai rar de către Finanțe, sumele atrase fiind de ordinul a numai câteva sute de milioane de euro sau dolari pe an. De exemplu, anul trecut, potrivit informațiilor Profit.ro, Guvernul a mai atras de la investitori de pe piețele externe, prin plasamente private, sume de 375 milioane de euro în noiembrie și 260 milioane dolari în august.

Practica este ca aceste plasamente să nu fie anunțate public.

Două plasamente private au avut loc la început de martie, iar al treilea în ultimele zile. Aceste împrumuturi în valută au loc după ce, în ianuarie, statul s-a mai împrumutat de pe piețele externe în dolari, dar și în euro.

"Am avut trei plasamente private de câte 100 de milioane de dolari. Am derulat aceste operațiuni pentru că am avut cerere din partea investitorilor la costuri de împrumut și maturități favorabile pentru noi. În general, la aceste operațiuni avem condiții mai bune decât la emisiunile mari de eurobonduri", a declarat, pentru Profit.ro, Ștefan Nanu, director general al direcției Trezorerie și Datorie Publică din cadrul Ministerului Finanțelor.

ANAF verifică averea fiului fostului parlamentar UDMR Verestoy Atilla, plecat în Monaco. \ CITEȘTE ȘI ANAF verifică averea fiului fostului parlamentar UDMR Verestoy Atilla, plecat în Monaco. "Drujba lui Dumnezeu"

Guvernul s-a împrumutat de două ori de pe piețele externe în ianuarie

Astfel, la începutul lunii ianuarie, România a împrumutat 3,99 miliarde de dolari, prima ieșire pe piețele externe din acest an. Guvernul a vândut obligațiuni de 1,24 miliard de dolari pe 5 ani, de 1,5 miliarde de dolari pe 10 ani și de 1,25 miliarde de dolari pe 30 de ani.

La final de lună, Finanțele au mai ieșit o dată pe piața externă pentru a lua bani, de data aceasta cu obligațiuni în euro. Guvernul a împrumutat 2 miliarde de euro prin redeschiderea unor emisiuni de obligațiuni în euro, al doilea împrumut luat de pe piețele externe în această lună. Prin vânzarea de obligațiuni scadente în septembrie 2026, statul a atras 600 de milioane de euro, iar prin vânzarea de titluri cu plata în septembrie 2029 alte 1,4 miliarde de euro.

(Ieșirea pe extern pentru împrumutul în euro a avut loc pe 30 ianuarie, dată la care s-au stabilit și termenii finanțării. În evidențele Ministerului Finanțelor, emisiunea ar putea fi, însă, înregistrată cu settlement date la câteva zile după, deci în luna februarie)

EXCLUSIV Lovitură pentru Guvern - BNR recuperează peste 2 miliarde de lei din banii vărsați la buget CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lovitură pentru Guvern - BNR recuperează peste 2 miliarde de lei din banii vărsați la buget

Împrumuturi de peste 71 miliarde de lei de la începutul anului

Profit.ro a scris recent că Guvernul a împrumutat în martie 8,75 miliarde de lei, din care 7,45 miliarde lei de la investitori mari și 1,3 miliarde lei de la populație. Totalul pentru primele trei luni a ajuns, astfel, la 71,3 miliarde lei, cea mai mare parte a acestei sume fiind atrasă în ianuarie, când statul a ieșit de două ori pe piețele externe pentru împrumuturi. Pentru întreg anul este nevoie de împrumuturi de 160 miliarde lei - 68,4 miliarde lei pentru acoperirea deficitului, iar restul pentru plata de datorii vechi ajunse la scadență.

Suma anunțată de Profit.ro nu include și plasamentele private de 300 milioane dolari.

Împrumuturile anunțate pentru anul acesta

Necesarul brut de finanțare pentru anul acesta, suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar (datorie nouă) și plata datoriei vechi care ajunge la scadență, este de 160 de miliarde de lei. Aceasta este cea mai ridicată sumă de până acum anunțată ca țintă de împrumuturi, conform datelor analizate de Profit.ro.

EXCLUSIV DISCRET Guvernul s-a împrumutat din nou în dolari pe piețele externe, dar printr-un instrument folosit mai rar

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor
dolari