EXCLUSIV Fiscalitate mai dură pentru cesionarii care au preluat drepturi pe imobile naționalizate și încasează despăgubiri de la ANRP: Impozitul pe venit va fi aplicat la sumele brute, nu doar la câștigurile nete și va fi reținut imediat la sursă, nu plătit în anul următor

EXCLUSIV Fiscalitate mai dură pentru cesionarii care au preluat drepturi pe imobile naționalizate și încasează despăgubiri de la ANRP: Impozitul pe venit va fi aplicat la sumele brute, nu doar la câștigurile nete și va fi reținut imediat la sursă, nu plătit în anul următor
Oana Osman
Oana Osman
scris 17 ian 2019

Impozitul de 10% pe veniturile obținute de cesionarii care au preluat drepturile foștilor proprietari de imobile naționalizate va fi reținut la sursă, de CEC Bank, la fiecare plată, când despăgubirile sunt încasate de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Modificarea față de situația actuală, în care Fiscul trebuie să aștepte ca cesionarii să-și declare singuri veniturile anuale, este prevăzută într-un proiect de Ordonanță de Guvern, elaborat de Ministerul Finanțelor și obținut de Profit.ro, care modifică, printre alte acte normative, și Codul Fiscal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Reținerea la sursă a impozitului se va face doar pentru cazul încasării veniturilor de la ANRP, nu și în situația în care cesionarii obțin venituri vânzând drepturile de creanță mai departe, către alte persoane, cei din urmă rămânând să-și declare singuri veniturile ca și până acum.

Proiectul de Ordonanță adaugă un alineat special în categoria “Venituri din alte surse” supuse impozitului pe venit din Codul Fiscal, separând reglementarea cesionarilor care obțin veniturile de la ANRP de cea a cesionarilor aflați în alte situații.

Astfel, la articolul 114 alineatul (2), după litera k) se introduce o nouă literă, litera k1), cu următorul cuprins:
„k1) veniturile obținute de către cesionari de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților ca urmare a valorificarii dreptului de creanță dobandit în legatură cu măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România potrivit prevederilor Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, cu modifcările și completările ulterioare. Prin cesionar se înțelege persoana, alta decât titularul dreptului de proprietate, fost proprietar sau moștenitorii legali ori testamentari ai acestuia.”
Pentru această categorie de cesionari, proiectul stabilește că „impozitul pe venit se calculează la fiecare plată, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut și se reține la sursă de către Casa de Economii și Consemnațiuni.”

EXCLUSIV Fiscul va iniția dizolvarea tuturor firmelor cu activ net mai mic de jumătate din capitalul social. Finanțele vor redacta anual o listă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul va iniția dizolvarea tuturor firmelor cu activ net mai mic de jumătate din capitalul social. Finanțele vor redacta anual o listă

Până acum, impozitul pe venit datorat se calcula pe baza declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, declarație ce trebuie depusă până fiecare an fiscal, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Cota de 10% se aplica asupra venitului impozabil determinat ca diferență între veniturile și cheltuielile aferente tuturor operațiunilor efectuate în cursul anului fiscal, în cazul veniturilor din cesiuni de creanțe. Potrivit Codului Fiscal, veniturile în acest caz reprezintă sumele încasate și echivalentul în lei al veniturilor în natură, iar cheltuielile reprezintă plățile efectuate, în cursul unui an fiscal, din toate operațiunile respective, evidențiate în baza documentelor justificative.

Plata impozitului anual datorat va continua să se realizeze la bugetul de stat până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului doar pentru cesionarii care vând drepturile mai departe altor persoane, nu valorifică la ANRP.

Singurii scutiți de impozit pe venit pentru valorificarea drepturilor dobândite în procesul de restituire a imobilelor confiscate de comuniști sunt foștii proprietari ai imobilelor sau urmașii acestora, care le-au dobândit prin moștenire.

Restituirea imobilelor naționalizate s-a transformat în timp dintr-o reparație istorică într-o mare afacere imobiliară. Diferite persoane fizice au cumpărat pe sume modice drepturi litigioase și au obținut mai departe milioane de euro, reușind să obțină rapid de la ANRP despăgubiri, în condițiile în care majoritatea foștilor proprietari care încercau să obțină despăgubirile legale direct le-au așteptat, fără succes, cu anii.

Activitatea ANRP a fost sursă și pentru numeroase dosare penale.

Înființată în aprilie 2005, sub guvernarea Tăriceanu, Agenția trebuia să coordoneze și să controleze aplicarea legislației din domeniul restituirii proprietății funciare de către instituițiile administrației de stat și comisiile de fond funciar, asigurând aplicarea unitară de către acestea a reglementărilor în domeniu. Prin înființarea ANRP, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a mutat controlul asupra procedurilor de retrocedare de la primăriile și prefecturile din teritoriu la centru, la București. Astfel, proprietarii ale căror bunuri au fost naționalizate de regimul communist și care deșin titluri de despăgubire au început să depună, de la 1 octombrie 2007, dosarele la ANRP pentru acordarea de despăgubiri în numerar și acțiuni la Fondul Proprietatea. Cei mai mulți dintre ei au optat numai pentru despăgubiri în numerar.

Astfel, o instituție care ar fi trebuit să-i sprijine pe cei cărora le-au fost confiscate averile de regimul comunist a ajutat, de fapt, să fie date multe tunuri imobiliare.

viewscnt
Afla mai multe despre
fiscalitate
impozit pe venit
imobile nationalizate
anrp
cesiune
anaf