Scădere miraculoasă a prețului electricității în urma convocării producătorilor de stat la guvern

Scădere miraculoasă a prețului electricității în urma convocării producătorilor de stat la guvern
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 17 ian 2019

Prețul mediu al energiei pe piața spot a scăzut miraculos joi, pentru energia livrată vineri, cu peste 25%, de la recordul absolut de 507 lei/MWh înregistrat miercuri la 375 lei/MWh, în pofida faptului că joi dimineață România a importat și 1.600 MW (peste nivelul de miercuri) și că o unitate de producție de Rovinari a fost închisă din lipsă de cărbune. În plus, greva de la Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) continuă, ministrul energiei, Anton Anton, deplasându-se la fața locului pentru a încerca să detensioneze situația.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Scăderea spectaculoasă intervine după ce miercuri după-amiază, după închiderea ședinței de tranzacționare care a stabilit recordul tuturor timpurilor la electricitate, șefii companiilor de stat din domeniu (care produc aproximativ 80% din energia tranzacționată pe plan intern) au fost convocați la guvern.

Volumul tranzacționat joi a fost de 80.700MWh, cu aproximativ 1.000 MWh peste volumul tranzacționat miercuri.

Criza din energie. O unitate de producție de la Rovinari, oprită miercuri noapte din lipsă de cărbune. România importa joi dimineață 1.400 MW la un consum de doar 7.000 MW CITEȘTE ȘI Criza din energie. O unitate de producție de la Rovinari, oprită miercuri noapte din lipsă de cărbune. România importa joi dimineață 1.400 MW la un consum de doar 7.000 MW

Dacă miercuri prețul din România era cu 17 euro peste cel din Ungaria, joi acestea au fost identice, 80,2 euro/MWh. Prețurile din Slovacia și Cehia, în schimb s-au majorat de la 51, respectiv 47 euro/MWh, la 66, respectiv 64 euro/MWh.

O explicație ar putea fi producția ridicată de energie solară, de 500 MW, care a compensat deficitul de producție de la unitatea de la Rovinari (de 330 MW). Totuși, producția de energie eoliană a fost joi dimineață de doar 500 MW, față de nivelul de 2.000 MW de miercuri. Această scădere a fost parțial compensată de majorarea producției hidro la peste 1.700 MW, de la 1.200-1.300 MW miercuri.

Avalanșă de avarii în ultimele zile în sistemul energetic. Șefii companiilor, convocați la sediul Guvernului CITEȘTE ȘI Avalanșă de avarii în ultimele zile în sistemul energetic. Șefii companiilor, convocați la sediul Guvernului

La miezul nopții de miercuri spre joi, una din cele trei unități funcționale ale termocentralei de la Rovinari, cu o putere instalată de 330 MW fiecare, a fost închisă din lipsă de cărbune.

Cu alte cuvinte, rezervele termocentralei de la Rovinari sunt pe sfârșite, compania având deocamdată cărbune pentru doar 2 unități de producție.

Presa poloneză: România încearcă să încetinească construirea gazoductului Nord Stream 2 CITEȘTE ȘI Presa poloneză: România încearcă să încetinească construirea gazoductului Nord Stream 2

Potrivit datelor Transelectrica, unitatea respectivă va rămâne închisă până pe 20 ianuarie, orele 23,59.

În aceeași noapte, la aceeași oră, a fost oprită pentru o zi și producția unei unități a centralei pe gaze de la Iernut. Motivul invocat: “starea termica a cazanelor nu permite alimentarea cu apa în vederea pornirii”.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
opcom
electricitate
pzu
avarii