EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: "Un fleac, v-am ciuruit pe toți!"

EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: "Un fleac, v-am ciuruit pe toți!"
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 21 dec 2017

Anunțat cu tam-tam ca o formulă magică pentru stimularea antreprenoriatului în România, programul Start-up Nation se confruntă deja cu probleme de natură tehnică și și-a schimbat de mai multe ori regulile în timpul jocului, bulversând candidații. Din aproximativ 10.000 de antreprenori care s-au calificat pentru a primi finanțare, doar 23 au ajuns efectiv în posesia banilor, până acum. Pentru o parte a angajaților Ministerului pentru Mediul de Afaceri, situația este însă amuzantă, din moment ce în documente oficiale au găsit potrivit să facă glume pe seama participanților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, Profit.ro a descoperit, în urma unei operațiuni informatice banale, la sesizarea unor candidați din programul Start-Up Nation, că funcționarii ministerului asociază aplicanților celebra replica de film: “ Un fleac, i-am ciuruit”.

"Mesajul" este prezentat mai jos de Profit.ro, în timp ce informarea oficială a statului, în care acest mesaj nu este disponibil, poate fi văzută AICI.

FOTO Proiecte din programul Start-up Nation, scoase la vânzare pe internet CITEȘTE ȘI FOTO Proiecte din programul Start-up Nation, scoase la vânzare pe internet

După cum se poate vedea în imaginea de mai jos, formularea se regăsește în interiorul unui document oficial, înainte de a fi publicat pe site-ul ministerului. Este vorba chiar de lista cu aplicanții admiși sau respinși, care, dacă este reconvertită în forma sa inițială (fișier Excel), scoate la lumină un “cap de tabel” care nu poate fi văzut în forma pusă pe site. Reconvertirea poate fi efectuată simplu, cu ajutorul unuia dintre sutele de programe ce pot fi accesate gratis pe internet.

Contactat în mod repetat de Profit.ro, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, nu a dorit să comenteze pe această temă.

Atitudinea funcționarilor ministerului este cu atât mai greu de înțeles cu cât programul Start-up Nation s-a confruntat cu mai multe probleme și modificări de parcurs care au nemulțumit aplicanții.

Click pe imagine pentru a o mări

EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine:

De exemplu, deși inițial s-a discutat ca suma de 200.000 de lei, alocată pentru fiecare proiect acceptat, să intre direct în conturile aplicanților înainte de a începe efectiv afacerea, ulterior s-a ajuns la varianta ca antreprenorii să investească inițial banii și apoi să facă cerere de rambursare sau ca aceștia să facă un credit-punte garantat și contragarantat prin două instituții ale statului.

EXCLUSIV Oficial FMI, Washington: Riscul supraîncălzirii economiei României a crescut. Stimulul fiscal ar trebui retras. Apare riscul inflației și acumulării dezechilibrelor externe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Oficial FMI, Washington: Riscul supraîncălzirii economiei României a crescut. Stimulul fiscal ar trebui retras. Apare riscul inflației și acumulării dezechilibrelor externe

Volumul de cereri s-a dovedit a fi însă prea mare pentru Fondul Național de Contragarantare, care nu reușește să proceseze la timp aplicațiile. Din acest motiv, contractarea creditelor punte întârzie. 

Până acum, doar 23 de plăți efective au fost făcute către antreprenorii calificați, în condițiile în care numărul total al firmelor ce urmează să primească finanțare este de aproximatov 10.000. În jur de 20.000 de firme au aplicat, în total, la programul guvernamental care avea alocați 1,8 miliarde de lei pentru finanțări.

Erori de sistem și acuzații aduse unora dintre aplicanți

Din cauza schimbărilor dese și a problemelor de natură tehnică, s-a ajuns la situații controversate, după cum au transmis Profit.ro mai multe persoane care au aplicat la program.

De exemplu, câteva zeci de tineri au fost acuzați de minister că au încercat să manipuleze soft-ul de selecție prin completarea câmpurilor specifice (număr de angajați, durata planului, domeniu etc), într-un mod care să genereze punctaj maxim.

Până la urmă, însă, s-a dovedit că a fost vorba doar despre o eroare a soft-ului. Câteva zeci de aplicanți afirmă că punctajul lor a fost calculat greșit de aplicație, iar ei au realizat acest lucru abia după afișarea listelor finale, când accesul la platformă le fusese deja dezactivat.

Într-un răspuns transmis unuia dintre aplicanți, un funcționar responsabil în cadrul programului adimite că ar fi putut fi vorba despre o eroare tehnică.

“Să zicem că de la sistemul nostru informatic. Ce mai contează? Tot nu mai putem să schimbăm nimic”, ar fi transmis acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
start up nation