EXCLUSIV Tăriceanu își ține promisiunile față de energeticieni și "devastează" OUG 114

EXCLUSIV Tăriceanu își ține promisiunile față de energeticieni și "devastează" OUG 114
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 feb 2019

Comisia de Buget-Finanțe a Senatului, sesizată în fond și însărcinată cu întocmirea raportului, precum și cea Economică, care trebuie să dea aviz, au amânat marți dezbaterea proiectului legii de aprobare a OUG nr. 114/2018, motivul fiind că Ministerul Finanțelor Publice trebuie să analizeze mai întâi impactul amendamentelor propuse la OUG în cadrul procedurii parlamentare.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Cele mai importante amendamente la Ordonanță, obținute de către Profit.ro, au fost propuse de către ALDE și par, cel puțin la prima vedere, să îi avantajeze pe distribuitorii și furnizorii de energie și gaze.

Toate amendamentele pregătite în acest sens pot fi furnizate abonaților Profit Insider, la cerere trimisă pe adresa de e-mail profit@profit.ro

Astfel, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, liderul ALDE, și posibil candidat la președinție, și-a ținut promisiunile făcute public companiilor energetice, partidul său introducând ca amendament la OUG nr. 114/2018 eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, încasată de ANRE și majorată de 20 de ori la finalul anului trecut. Astfel, se va reveni la reglementarea de către ANRE a acestei contribuții bănești, stabilită anterior de Autoritate la 0,2% pentru transportul și distribuția de energie și la 0,1% pentru producție, în creștere oricum semnificativă față de 2018.

Darius Vâlcov despre evoluția indicelui ROBOR în ianuarie: Cotațiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor CITEȘTE ȘI Darius Vâlcov despre evoluția indicelui ROBOR în ianuarie: Cotațiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor

Alte amendamente ale ALDE prevăd majorarea ratei reglementate de rentabilitate a Transelectrica și a distribuitorilor de energie, precum și recunoașterea integrală în tarifele reglementate practicate a costurilor acestora cu energia cumpărată pentru acoperirea pierderilor din rețele și cu impozitul pe monopolul natural, doleanțe mai vechi ale companiilor de profil. Rata reglementată a rentabilității nu va mai putea fi, potrivit amendamentului ALDE, mai mică decât rata dobânzii fără risc a titlurilor de stat românești cu maturitate de cel puțin 10 ani, exprimată în termeni reali și la care se adaugă 4,5 puncte procentuale. De la 1 ianuarie 2019, ANRE a redus rata reglementată a rentabilității distribuitorilor de energie de la 7,7% la 5,6%.

De asemenea, printre multe alte prevederi pregătite, ANRE va trebui să întocmească un studiu și să elaboreze o metodologie cu scopul de a se ajunge la "uniformizarea costului de achiziție a energiei necesare pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor de transport și distribuție" a energiei.

Instanța supremă anulează condamnarea lui Dan Șova în dosarul CET Govora. Procesul se va rejudeca CITEȘTE ȘI Instanța supremă anulează condamnarea lui Dan Șova în dosarul CET Govora. Procesul se va rejudeca

Mai mult, Tăriceanu vrea să plafoneze și retroactiv, la 68 lei/MWh, prețul de vânzare către furnizori a gazelor din producția României, prin modificarea prin efectul legii a contractelor semnate înainte de intrarea în vigoare a OUG 114 între producătorii interni de gaze și furnizori, cu livrare după 1 aprilie 2019, dată de la care intră în vigoare plafonul menționat. De asemenea, ca și la energie electrică, furnizorii care asigură consumul populației își vor putea recupera diferențele de costuri de dinainte de plafonarea prețului de achiziție de la producători încă de anul acesta.

Aceste două modificări cu privire la recuperarea respectivelor costuri ar putea duce la scumpirea anul acesta a prețurilor finale plătite de consumatorii casnici pe facturile lor de electricitate și gaze.

Germania avertizează că va urma cea mai dificilă parte a negocierilor comerciale dintre UE și SUA CITEȘTE ȘI Germania avertizează că va urma cea mai dificilă parte a negocierilor comerciale dintre UE și SUA

Partidul lui Tăriceanu vrea să elimine și coșul obligatoriu format din gaze de producție internă și din import pe care OUG 114 îl impune pentru consumatorii noncasnici de gaze și despre care s-a mai afirmat oficial că încalcă legislația UE, riscând să ducă la declanșarea unei proceduri de infringement la adresa României de către Comisia Europeană.

ArcelorMittal vrea să achiziționeze încă o parte din imperiul Essar CITEȘTE ȘI ArcelorMittal vrea să achiziționeze încă o parte din imperiul Essar

În urmă cu o săptămână, după cum a relatat în exclusivitate Profit.ro, Comisia pentru Energie de la Senat a introdus un amendament la OUG nr. 114/2018 care include centralele de producție de energie termică ce livrează agent termic sistemelor locale de încălzire centralizată a populației (SACET) pe lista clienților care trebuie aprovizionați cu prioritate de către producătorii interni cu gaze românești la prețul plafonat de 68 lei/MWh, pentru asigurarea întregului lor necesar de consum din această sursă.

Alt amendament de atunci al Comisiei de Energie, corelat logic cu primul, a exceptat producătorii de energie termică ce livrează pentru SACET de la amestecul de gaze din surse interne și de import impus de Ordonanță pentru ceilalți consumatori industriali de gaze.

Senatorii din Comisie au introdus aceste amendamente, propuse de vicepreședinele ANRE Zoltan Nagy Bege, invitat la ședință, și asumate politic prin semnătură de Antal Lorant de la UDMR, după ce au constatat că, în formularea inițială a Ordonanței, exista riscul ca românii branșați la sisteme centralizate de încălzire de tip RADET să ajungă să plătească indirect un preț mai mare la gaze decât cei cu centrale termice individuale de apartament, care achită direct către furnizorii de gaze costul materiei prime.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 114
plafonare pret gaze
plafonare pret energie
scumpire gaze
scumpire energie
pret gaze
pret energie
anre
alde
tariceanu