Finanțele au autorizat 7 distribuitori de case de marcat cu jurnal electronic. Urmează alte firme săptămânile următoare

Finanțele au autorizat 7 distribuitori de case de marcat cu jurnal electronic. Urmează alte firme săptămânile următoare
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 24 mai 2018

Ministerul Finanțelor a anunțat joi că a autorizat în vederea vânzării de imprimante fiscale și case de marcat cu jurnal electronic 7 distribuitori, toți cei care au depus până în prezent documentația prevăzută de lege. Potrivit informațiilor Profit.ro, comisia din Finanțe care acordă avizele finale pentru vânzare se va întruni săptămânal în perioada următoare, pentru a urgenta procesul, după ce în trecut, când de altfel nici nu erau depuse dosare de avizare, se întrunea lunar.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Aproximativ 27.000 de firme mari și mijlocii ar trebui să aibă astfel de echipamente funcționale de la 1 iunie, printre acestea fiind, de exemplu, marile lanțuri de retail sau de benzinării. Chiar dacă acestea vor reuși să le cumpere, nu vor avea timp să le pună și în funcțiune, proces de asemenea destul de complex. Guvernul a amânat termenul de la care vor fi aplicate amenzi pentru lipsa noilor echipamente, tocmai din cauza faptului că firmele nu au avut de la cine să cumpere.

Mai este interesant: În total, aproximativ 800.000 de case de marcat cu jurnal electronic vor trebui schimbate, majoritatea covârșitoare, însă, până la 1 august, întrucât companiile care au ca termen 1 iunie utilizează preponderent imprimante fiscale. Efortul pentru instalarea a 800.000 de case de marcat într-un termen scurt este imens, inclusiv ca personal, astfel că Ministerul Finanțelor și ANAF ar trebui să urmărească atent cum decurge procesul și să intervină unde este necesar pentru ca lucrurile să se desfășoare optim.

„În acest context, datele de 1 septembrie 2018, respectiv 1 noiembrie 2018, reprezintă termenele finale până la care operatorii economici sunt obligați să se doteze cu noile aparate de marcat”, potrivit Ministerului Finanțelor.

Firmele - avertizate să se pregătească pentru viitoarele condiții: Cât de scumpe vor fi casele de marcat cu jurnal electronic CITEȘTE ȘI Firmele - avertizate să se pregătească pentru viitoarele condiții: Cât de scumpe vor fi casele de marcat cu jurnal electronic

Avizele de la Ministerul Finanțelor sunt cele finale pentru vânzare, după ce, într-o primă etapă distribuitorii au trecut și de partea tehnică. Vânzarea efectivă a noilor case depinde de cum au procedat firmele respective în privința stocurilor. Dacă au noile echipamente fiscale pe stoc, le pot pune în vânzare în cel mai scurt timp, dar dacă nu, vor mai trece câteva zile până ce acestea vor sosi de la producători.

Guvernul a aprobat joi ordonanța de urgentă care prevede acordarea unui termen de grație de 3 luni în care nu se aplică sancțiunile prevăzute de lege pentru nedotarea firmelor cu aparate de marcat cu jurnal electronic, fără a modifica însă și termenele obligatorii de dotare. Amânarea era necesară, întrucât până la acest moment nicio firmă din România nu a început să vândă imprimante fiscale și case de marcat cu jurnal electronic.

CONFIRMARE Guvernul amână termenul de la care vor fi aplicate firmelor amenzi pentru lipsa caselor de marcat cu jurnal electronic ori a imprimantelor fiscale CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul amână termenul de la care vor fi aplicate firmelor amenzi pentru lipsa caselor de marcat cu jurnal electronic ori a imprimantelor fiscale

Actul normativ prevede amânarea cu trei luni a aplicării unor sancțiuni, după cum urmează:

  • sancțiunea prevăzută de lege pentru nedotarea la termen a operatorilor economici cu aparate de marcat cu jurnal electronic, se aplică în cazul contribuabililor mari sau mijlocii începând cu 1 septembrie 2018 în loc de 1 iunie 2018, iar în cazul contribuabililor mici începând cu 1 noiembrie 2018 în loc de 1 august 2018.
  • sancțiunea prevăzută de lege pentru comercializarea de către distribuitorii autorizați a vechilor aparate de marcat, se aplică începând cu 1 noiembrie 2018 în loc de 1 august 2018, astfel încât, dacă va fi cazul, operatorii economici care își deschid noi afaceri sau puncte de lucru să poată achiziționa un aparat de marcat, în caz contrar aceștia riscând blocarea activității.

Documentul mai prevede prelungirea cu trei luni, până la data de 31 octombrie 2018, a termenului limită până la care își mențin valabilitatea avizele/autorizațiile privind distribuția aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu rolă jurnal.

Antifrauda a controlat casele de marcat la 3.500 de firme. Amenzile și confiscările se ridică la aproape 9 milioane de lei CITEȘTE ȘI Antifrauda a controlat casele de marcat la 3.500 de firme. Amenzile și confiscările se ridică la aproape 9 milioane de lei

Prin amânarea doar a datei de la care vor fi aplicate amenzi, autoritățile vor să evite o nouă prorogare, a cincea începând din 2015, a termenelor de la care casele de marcat devin obligatorii, 1 iunie pentru companii mari și mijlocii și 1 august pentru cele mici. Finanțele se tem că o nouă amânare ar induce firmelor ideea că nu trebuie să se grăbească la cumpărarea aparatelor, dar nu doresc nici să le amendeze, întrucât punerea în vânzare a noilor case a fost întârziată, iar firmele care trebuie să cumpere echipamentele nu au de unde să le procure efectiv, cu numai câteva săptămâni înaintea datei limită.

Cât sunt amenzile

Amenzile pentru firmele care nu respectă această obligație, conform legislației în vigoare, sunt cuprinse între 8.000 de lei și 10.000 de lei. La amendă se adaugă și suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum și confiscarea sumelor pentru care nu au fost emise documente justificative.

DOCUMENT - Fiscul prezintă lista neregulilor pentru care nu va mai aplica imediat amenzi CITEȘTE ȘI DOCUMENT - Fiscul prezintă lista neregulilor pentru care nu va mai aplica imediat amenzi

Primul val, cel care trebuie să aibă noile echipamente fiscale operaționale de la 1 iunie, va include 3.000 de mari contribuabili și în jur de 24.000 (conform celor mai recente date disponibile) de contribuabili mijlocii. Potrivit informațiilor Profit.ro, aceste firme au nevoie de până la 30.000 de aparate fiscale noi, preponderent imprimante fiscale.

După achiziție, casa de marcat/imprimanta fiscală trebuie înregistrată la Fisc și montată de personalul specializat al distribuitorului. Acest proces ar putea, de asemenea, dura foarte mult, întrucât nici ANAF și nici distribuitorii nu au suficienți angajați pentru a face față schimbării unui număr atât de mare de aparate fiscale în termen atât de scurt.

Imprimantele fiscale sunt sisteme mai performante și mai scumpe, folosite de obicei de firmele mari, în timp ce casele de marcat sunt utilizate de firmele mai mici. Imprimantele fiscale pot fi folosite conectate la dispozitive cum ar fi smartphoneuri, laptopuri sau tablete.

viewscnt
Afla mai multe despre
case de marcat
imprimante fiscale
anaf
ministerul finantelor