Prioritățile Fiscului: structură specială Antifraudă pentru comerț online și investigații extinse la executări silite. ANAF va cerceta societăți afiliate, deconturi TVA, dar și administratorii și acționarii datornicilor

Prioritățile Fiscului: structură specială Antifraudă pentru comerț online și investigații extinse la executări silite. ANAF va cerceta societăți afiliate, deconturi TVA,  dar și administratorii și acționarii datornicilor
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 21 mai 2018

Fiscul va transforma executarea silită a firmelor cu datorii semnificative către stat într-un proces investigativ, în care să caute pentru recuperarea banilor și alte surse pe lângă activele firmei. Prioritățile ANAF includ, de asemenea, reintroducerea de echipamente de scanare în vămi, precum și înființarea unei structuri speciale a Antifraudei și legislație specială pentru comerțul online.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din măsurile enumerate mai jos, ANAF ar vrea să obțină încasări suplimentare de circa 2 miliarde de lei.

Masuri pentru reducerea evaziuni fiscale și creșterea colectării veniturilor bugetare în 2018

  • Introducerea până la sfârșitul anului 2018 a unor echipamente de scanare funcționale în toate punctele de trecere a frontierei pentru detectarea mărfurilor de contrabandă și fiscalizarea mărfurilor în vămi.
  • Evaluări la direcția Antifraudă (Direcția Generală Antifraudă Fiscală – DGAF), care să vizeze posibilele practici utilizate de contribuabilii incorecți cu scopul de a îngreuna activitățile de recuperare a sumelor datorate.
  • Elaborarea procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic național de supraveghere. Desfășurarea de controale inopinate în zone și domenii cu risc ridicat de neconformare, în scopul stimulării emiterii bonurilor fiscale de către contribuabili.
  • Eficientizarea monitorizării și controlului antifraudă în domeniul comerțului electronic prin dezvoltarea unui cadru legal și procedural, crearea unei structuri cu personal specializat în cadrul DGAF și dezvoltarea unor instrumente specifice necesare monitorizării.
  • Monitorizarea în colaborare cu organele vamale a importurilor mărfurilor cu risc fiscal ridicat, activitate destinata în principal identificării schemelor de punere în liberă circulație a mărfurilor în România cu nerespectarea obligațiilor fiscale aferente.
  • Îmbunătățirea analizei de risc și a selectării contribuabililor pentru inspecție fiscală prin diversificarea criteriilor de risc folosite în vederea identificării unui grup țintă de contribuabili, respectiv o ramură economică, un sector de activitate sau de servicii în cadrul căruia au fost identificate diminuări de obligații fiscale.
  • Îmbunătățirea executării silite la debitorii semnificativi ai bugetului general consolidat, prin investigarea societăților afiliate acestora, deconturile deTVA, tranzacții bancare in trezorerie, în corelație cu patrimoniul persoanelor fizice care pot avea calitatea de persoană asupra căreia poate fi atrasă răspunderea solidara sau patrimoniala.
Teodorovici: Formularele online sunt depuse la etajul 2 - nu era o glumă, ci realitate; nu mi-a venit să cred CITEȘTE ȘI Teodorovici: Formularele online sunt depuse la etajul 2 - nu era o glumă, ci realitate; nu mi-a venit să cred

Ce planuri are ANAF pentru 2018-2020

Pentru 2018 - 2020, ANAF își propune să acționeze cu prioritate pe următoarele direcții: creșterea conformării voluntare, reducerea evaziunii fiscale și a economiei subterane, îmbunătățirea relației cu contribuabilii, creșterea eficienței colectării, modernizarea agenției.

Măsurile care ar trebui să determine îmbunătățirea conformării voluntare sunt: crearea condițiilor tehnice și procedurale pentru plata tuturor obligațiilor fiscale prin toate instrumentele bancare, modernizarea procedurilor și instrumentelor destinate cetățenilor pentru înregistrarea și achitarea obligațiilor fiscale prin constituirea și publicarea registrului electronic al impozitelor, taxelor locale și altor contribuții și asistență fiscală digitalizată pentru contribuabili. În plus, este promovată posibilitatea de acordare a înlesnirilor la plată.

Ai datorii la Fisc? ANAF explică cum poți beneficia de eșalonare la plată și scăpa de executare și penalități CITEȘTE ȘI Ai datorii la Fisc? ANAF explică cum poți beneficia de eșalonare la plată și scăpa de executare și penalități

În domeniul reducerii evaziunii fiscale și a economiei subterane, ANAF are în plan acțiuni precum: introducerea programului de testare aleatorie a conformării, dezvoltarea structurii care se ocupă de persoane fizice cu averi mari prin dezvoltarea competențelor și realizarea programului de conformare, combaterea fraudelor vamale. În vederea creșterii eficacității în combaterea evaziunii fiscale și a reducerii economiei subterane vor fi reproiectate principalele activități în sensul: dezvoltării funcției de prevenție a structurilor cu atribuții de control; revizuirii procedurii de rambursare TVA; transformării executării silite în proces investigativ; consolidării activității de asistență reciprocă la recuperare în materia creanțelor fiscale.

În domeniul antifraudei fiscale, ANAF urmărește creșterea ponderii controalelor dedicate destructurării lanțurilor evazioniste și eliminarea din sistem a firmelor „fantomă”, precum și intensificarea utilizării instrumentelor de cooperare administrativă în materie de TVA, inclusiv a controalelor multilaterale. Vor fi revizuite procedurile antifraudă în conformitate cu modelul european de management al riscurilor. Introducerea facturării electronice, a caselor de marcat electronice cu raportare on-line și a informării electronice a contribuabililor vor duce la o debirocratizare accelerată dar și la o reducere a evaziunii, în special din domeniul comerțului, anticipează ANAF.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
antifrauda
executare silita
comert online