Finanțele încurajează firmele să ceară ajutor de stat pentru investiții. Solicitările sunt analizate în sesiune continuă și toate proiectele eligibile vor primi finanțare

Finanțele încurajează firmele să ceară ajutor de stat pentru investiții. Solicitările sunt analizate în sesiune continuă și toate proiectele eligibile vor primi finanțare
scris 22 mai 2019

Ministerul Finanțelor încurajează investitorii să depună cereri pentru finanțare prin intermediul schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor cu impact major în economie (807/2014) și informează că aceste solicitări vor fi analizate în sesiune continuă, urmând ca în situația în care bugetul alocat se epuizează, la rectificarea bugetară să fie asigurate sumele necesare astfel încât toate proiectele eligibile să primească finanțare pentru implementare. Până la finele lunii aprilie, Finanțele au aprobat proiecte care vor genera 4.455 noi locuri de muncă și o contribuție la dezvoltarea regională, în valoare totală de 1,21 miliarde lei.

Pentru 2019, în buget sunt prevăzute credite de angajament pentru acordarea de ajutoare de stat în valoare de peste 1,6 miliarde de lei, ceea ce presupune finanțarea unor proiecte de investiții de cel puțin 4 miliarde de lei. Este cel mai mare buget anual alocat de la începutul schemei până în prezent.

Pentru a facilita accesul la finanțare pentru cât mai multe proiecte de investiții cu impact major în economie, Ministerul Finanțelor a flexibilizat și simplificat schema de ajutor de stat 807/2014. Modificările aduse includ: diminuarea plafonului minim al proiectelor de investiții pentru a fi eligibile la 1 milion de euro, posibilitatea demarării proiectului de investiții de la data depunerii cererii de acord pentru finanțare, simplificarea planului de investiții. Schimbările au facilitat accesul la finanțare a unui număr mai mare de societăți cât și a firmelor cu capital românesc.

Românii înființează mai multe firme CITEȘTE ȘI Românii înființează mai multe firme

În mai puțin de un an, septembrie 2018 – aprilie 2019, Ministerul Finanțelor a aprobat acorduri de finanțare pentru 28 proiecte de investiții, dintre acestea, 12 proiecte sunt implementate de către societăți cu capital românesc. Aceste proiecte de investiții vor genera un număr de 4.455 noi locuri de muncă și o contribuție la dezvoltarea regională, în valoare totală de 1,21 miliarde lei.

Obiectivul schemei este acordarea de ajutoare de stat pentru dezvoltarea regională prin susținerea de investiții în active fixe de înaltă tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare.

Durata schemei de ajutor de stat:

  • 2014 - 2020 pentru emiterea de acorduri pentru finanțare;
  • 2015 - 2023 pentru plata ajutorului de stat în baza acordurilor emise.

Valoarea minimă a investiției:  4,5 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1 milion euro valoare totală, fără TVA.

Teodorovici anunță măsuri pentru românii din străinătate: bani fără comisioane bancare CITEȘTE ȘI Teodorovici anunță măsuri pentru românii din străinătate: bani fără comisioane bancare

Costuri eligibile aferente: realizării de construcții noi; închirierii de construcții existente; achiziționării de active corporale (instalații tehnice, mașini și echipamente noi); achiziționării de active necorporale (brevete, licențe, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuală).

Nivelul maxim al ajutorului de stat ce poate fi acordat pentru un proiect de investiții:

  • 37,5 milioane euro pentru Regiunile: Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia;
  • 26,5 milioane euro pentru Regiunea Vest și Regiunea Ilfov;
  • 7,5 milioane euro pentru Regiunea București.
viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
investitii
investitori
ajutor de stat
finantare