ULTIMA ORĂ TVA va fi redusă de la 9% la 5% pentru livrarea anumitor alimente

ULTIMA ORĂ TVA va fi redusă de la 9% la 5% pentru livrarea anumitor alimente
scris 14 mai 2019

Cota de TVA va fi redusă de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Măsura a fost luată astăzi de Executiv prin ordonanță de urgență.

În prezent, potrivit prevederilor Codului fiscal se aplică cota redusă de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

Reducere cotei de TVA de la 9% la 5% se va aplica pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, potrivit ordonanței.

Livrarea acestor alimente va fi însoțită de copia documentului de recunoaștere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepția livrării efectuate către consumatorul final.

DOCUMENT Comercianții de produse de larg consum, agroalimente, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii financiare sau turistice - pasibili de amendă drastică și activitate oprită pentru \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Comercianții de produse de larg consum, agroalimente, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii financiare sau turistice - pasibili de amendă drastică și activitate oprită pentru "dublul standard". Încă nu sunt criterii clare

Guvernul arată că cetățenii și consumatorii din România solicită din ce în ce mai frecvent produse de înaltă calitate, ceea ce generează o cerere de produse alimentare cu anumite caracteristici identificabile, care sunt obținute din materii prime de cea mai bună calitate, cu proprietăți organoleptice superioare, fără aditivi alimentari în compoziție.

De asemenea, ratele de obezitate în România sunt în creștere: 9,1% dintre adulți au fost obezi în 2014, comparativ cu 7,9% în 2008, în timp ce ratele în rândul copiilor s-au dublat în ultimul deceniu, media la nivel european fiind 6%.

”Având în vedere aceste statistici îngrijorătoare, este necesar să fie luate în regim de urgență măsuri la nivel național pentru încurajarea consumului de alimente de înaltă valoare calitativă. În România există cadru legislativ național care reglementează încadrarea unor alimente în anumite categorii considerate de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Aceste produse se diferențiază de produsele similare de pe piață prin faptul că îndeplinesc condiții concrete de autorizare cu privire la modul în care au fost produse, materiile prime utilizate și lipsa aditivilor, etc. Astfel, materiile prime, ingredientele folosite, metoda de producție, modul de ambalare/etichetare, reprezintă caracteristici prin care produsul se distinge de alte produse similare, aparținând aceleiași categorii”, arată nota de fundamentare a ordonanței.

Decizie: Noi obligații pentru angajatori, reguli de urmărire a programului angajaților CITEȘTE ȘI Decizie: Noi obligații pentru angajatori, reguli de urmărire a programului angajaților

Reducerea cotei de TVA aplicabile pe întreg lanțul de distribuție a acestor produse poate contribui la reducerea prețului suportat de consumatorul final, arată Guvernul, având în vedere că prețul acestor produse este mai ridicat de regulă decât cel al produselor similare, costurile de fabricație fiind mai mari ca urmare atât a utilizării de materii prime de calitate superioară, cât și a metodelor de fabricație.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
cota
redus
5%
alimente
bio
traditionale
montan
ordonanta
guvern