Finanțele se împrumută de la populație prin titluri de stat și în luna mai. Sumele atrase au scăzut puternic, de la 700 milioane lei în februarie la 200 milioane lei în aprilie

Finanțele se împrumută de la populație prin titluri de stat și în luna mai. Sumele atrase au scăzut puternic, de la 700 milioane lei în februarie la 200 milioane lei în aprilie
scris 1 mai 2019

Ministerul Finanțelor continuă și în luna mai programul prin care se împrumută direct de la populație prin vânzarea de titluri de stat cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% și, respectiv, 5%. Statul a atras peste 1,4 miliarde de lei de la începutul anului, în februarie, martie și aprilie, însă sumele atrase au scăzut de la aproape 700 de milioane în februarie la circa 200 de milioane în aprilie. În prezent titlurile de stat pot fi cumpărate prin Trezorerie și Poșta Română, dar, pentru a continua programul, Finanțele trebuie, probabil, să ajungă la un număr mai mare de investitori, eventual introducând noi modalități de achiziționare a titlurilor.

Potrivit datelor publicate anterior de Finanțe, statul a împrumutat de la populație prin titluri de stat următoarele sume (programul a începurt anul acesta cu luna februarie)

  • februarie - 694 milioane de lei
  • februarie+martie - peste 1,2 miliarde de lei
  • februarie+martie+aprilie - peste 1,4 miliarde lei

"În primele patru luni ale anului 2019 peste 26.000 de români au investit în titluri de stat mai mult de 1,4 miliarde de lei. Cele mai multe subscrieri au fost făcute în București, Prahova, Cluj și Argeș", potrivit unui comunicat transmis acum de Ministerul Finanțelor.

Statul a împrumutat anul trecut direct de la populație, pe parcursul a câteva luni, peste 2 miliarde de lei, sub obiectivul ambițios de 4 miliarde de lei stabilit pentru 2018.

FOTO ANAF a cerut pentru uz propriu 3 hectare de teren și clădiri care au aparținut familiei lui Dan Voiculescu. Vrea să le folosească ca sediu pentru Direcția Generală a Vămilor CITEȘTE ȘI FOTO ANAF a cerut pentru uz propriu 3 hectare de teren și clădiri care au aparținut familiei lui Dan Voiculescu. Vrea să le folosească ca sediu pentru Direcția Generală a Vămilor

Românii pot subscrie începând de joi, 2 mai 2019, pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației în cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% și, respectiv, 5%, a anunțat. Veniturile aferente sunt neimpozabile.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • în perioada 02 – 31 mai 2019 de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului;
  • în perioada 02 – 30 mai 2019 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română din mediul urban, iar
    • în perioada 02 – 29 mai 2019 prin oficiile Poștei din mediul rural.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată și au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

Amnistia fiscală pentru firme - Companiile cu datorii la stat ar putea beneficia, pe lângă anularea accesoriilor, și de o ștergere de până la 50% din principalul datoriilor, dar cu o condiție CITEȘTE ȘI Amnistia fiscală pentru firme - Companiile cu datorii la stat ar putea beneficia, pe lângă anularea accesoriilor, și de o ștergere de până la 50% din principalul datoriilor, dar cu o condiție

De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea.

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe tot parcursul anului 2019. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni iar maturitățile vor fi stabilite în funcție interesul manifestat de investitori.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
ministerul finantelor
imprumut
populatie
trezorerie
posta romana