Firmele mijlocii vor fi mutate la administrațiile fiscale județene, durata inspecției fiscale și amenzile scad substanțial - proiect

Firmele mijlocii vor fi mutate la administrațiile fiscale județene, durata inspecției fiscale și amenzile scad substanțial - proiect
scris 3 oct 2017

Obligațiile fiscale ale firmelor mijlocii, cu peste 250 de angajați, vor fi administrate din nou la nivel județean, și nu la nivel regional cum prevede legislația actuală, prevede un proiect care schimbă Codul de procedură fiscală. Concomitent vor fi reduse durata inspecției fiscale și cuantumul amenzilor aplicate acestora pentru diferite nereguli.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Abonații Profit Insider pot primi, la cerere trimisă pe adresa de e-mail profit@profit.ro, toate documentele menționate în articol

Până la 1 febuarie 2016, obligațiile fiscale ale acestor firme erau administrate la nivel județean, dar competențele de colectare a creanțelor fiscale au fost transferate ulterior la nivel regional.

DOCUMENT Schimbare la split TVA: obligatoriu doar pentru companiile de stat și firmele aflate în relații contractuale cu statul. Urmează votul în Senat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Schimbare la split TVA: obligatoriu doar pentru companiile de stat și firmele aflate în relații contractuale cu statul. Urmează votul în Senat

”Această măsură nu a avut efectul scontat, deoarece nu s-a îmbunătățit procentul și nivelul de colectare a creanțelor fiscale pe acest segment, chiar a scăzut în această perioadă, potrivit datelor statistice. Contribuabilii mijlocii erau mai mulțumiți de sistemul anterior, fiindcă aveau acces la serviciile publice la nivel județean, acestea fiind mai apropiate de contribuabil; au existat și numeroase sesizări, petiții și atitudini de protest împotriva acestei măsuri de transfer al administrării contribuabililor mijlocii la nivel regional”, este argumentul schimbării pregătite acum.

Prin urmare, din Codul de procedură este prevăzută eliminarea firmelor mijlocii din categoria celor pentru care președintele ANAF poate stabili competența de administrare în sarcina altor organe fiscale decât cele de domiciliu fiscal.

Totodată, durata inspecției fiscale pentru contribuabilii mijlocii este prevăzută să fie edusă la jumătate, de la 90 de zile la 45 de zile.

De asemenea, termenele de desființare a soluțiilor emise de organul fiscal și declarate ca neîntemeiate vor fi reduse la jumătate, de la 60 de zile la 30 de zile, iar limita maximă a amenzilor va fi scăzută de la 25.000-27.000 lei la 6.000-8.000 lei.    

viewscnt
Afla mai multe despre
contribuabil
mijlociu
mijlocii
fisc
administratie
judetean
regional
anaf
lege
proiect
amenzi
inspectie