Firmele românești pot accesa mai ușor bani europeni

Firmele românești pot accesa mai ușor bani europeni
scris 4 feb 2019

Firmele românești pot obține acum mai ușor granturi între 1 și 5 milioane de euro, condiția fiind să aibă între 3 și 249 angajați și să fi fost profitabile în 2018.

Proiectele vor fi finanțate pe principiul ”primul venit, primul servit”, iar companiile care primesc 75 puncte sunt direct invitate să depună documentația pentru a semna contractul de finanțare,

Potrivit ghidului consultativ publicat pe 23 octombrie 2018, de către Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, printre activitățile eligibile se numără: producție (mobilă, textile, confecții metalice etc) și servicii (construcții, turism, agrement, servicii medicale, azil etc).

În cazul unui proiect în construcții nu este eligibilă renovarea de spații deja existente, însă este admisă construirea, extinderea, precum și dotarea cu echipamente a spațiilor cu destinația de producție sau prestări servicii.

DOCUMENT Noua schemă de ajutor de stat: Vor primi subvenție firmele care investesc o sumă minimă în stații de încărcare electrice. Autoritățile promit ajutor pentru 1.000 de firme CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noua schemă de ajutor de stat: Vor primi subvenție firmele care investesc o sumă minimă în stații de încărcare electrice. Autoritățile promit ajutor pentru 1.000 de firme

La momentul depunerii cererii de finanțare, terenul trebuie să fie liber de sarcini, iar dosarul trebuie să conțină certificat de urbanism, deviz, memoriu și minimum o ofertă pentru echipamente în scopul stabilirii parametrilor tehnici.

București și Ilfov sunt zone excluse din acest program, însă o companie poate avea sediul social în București și finanța o investiție într-o altă zonă administrativă.

Procedura a fost simplificată pentru sesiunea din martie - aprilie 2019, fiind eliminate o serie de documente.

”Una dintre cele mai importante modificări este că nu se mai punctează depunerea a minimum 2 oferte pentru fiecare echipament și nu se mai solicită Decizia etapei de încadrare de la Agenția pentru Protecția Mediului, procedură laborioasă și de durată”, spune Roxana Mircea, expert în fonduri europene și scheme de ajutor de stat.

Unde au căutat românii să se angajeze în luna ianuarie. Companiile care au înregistrat cele mai multe CV-uri CITEȘTE ȘI Unde au căutat românii să se angajeze în luna ianuarie. Companiile care au înregistrat cele mai multe CV-uri

De asemenea, companiile nu mai trebuie să prezinte dovada cofinanțării în momentul depunerii proiectului și, în plus, pot beneficia de mecanismul cererii de plată, deci pot plăti furnizorii direct din banii primiți de la Autoritatea Contractantă.

Aceste granturi sunt ultimele alocate pe perioada 2014-2020, iar următoarele sesiuni sunt estimate pentru anul 2022.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
fonduri europene
companii