Fiscul extinde termenele în care corectează automat plăți în conturi eronate ale firmelor și persoanelor fizice

Fiscul extinde termenele în care corectează automat plăți în conturi eronate ale firmelor și persoanelor fizice
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 20 nov 2018

ANAF va extinde termenul în care Trezoreria statului corectează automat plățile făcute în conturi eronate de persoanele fizice, ca urmare a schimbării contului unic în vară, și introduce un astfel de termen limită și pentru firmele mijlocii, după mutarea acestora, de la 1 noiembrie, din administrarea direcțiilor regionale ale ANAF la structurile județene ale Fiscului. Pentru contribuabilii persoane fizice, plățile greșite vor fi redirecționate automat până la 31 decembrie, iar pentru firmele mijlocii, până la 31 martie. După aceste date, se revine la practica obișnuită, iar persoanele și firmele care plătesc în cont eronat riscă dobânzi și penalități la datoriile pe care intenționau să le achite, dar care rămân nestinse.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ANAF a publicat în acest sens două proiecte de ordin. Cele două ordine vor intra în vigoare după semnarea acestora de către președintele ANAF și publicarea în Monitorul Oficial.

Noul termen pentru persoane fizice - 31 decembrie

Până la 30 iunie 2018, populația a achitat impozitele, contribuțiile, taxele și alte obligații fiscale în două conturi unice, prin utilizarea unui ordin de plată pentru Trezoreria Statului pentru obligațiile fiscale datorate bugetului de stat și a unui ordin de plată pentru Trezoreria Statului pentru celelalte obligații fiscale. Începând cu 1 iulie 2018 contribuabilii achită într-un cont unic, prin utilizarea unui ordin de plată pentru Trezoreria Statului impozitele, contribuțiile, taxele și alte obligații fiscale (stabilite prin Ordin al președintelui ANAF nr. 1612/2018).

Crește numărul companiilor care trebuie să publice rapoarte de sustenabilitate. Pentru acționari, veștile sunt bune CITEȘTE ȘI Crește numărul companiilor care trebuie să publice rapoarte de sustenabilitate. Pentru acționari, veștile sunt bune

Ordinul ANAF care prevede distribuirea sumelor plătite în contul unic pentru stingerea obligațiilor fiscale prevede ca, în situația în care contribuabilul face o plată eronată în conturile în care se plăteau anterior datei de 1 iunie 2018 obligațiile fiscale, unitățile Trezoreiei Statului vor redirecționa plățile în contul unic până la data de 30 septembrie 2018. Plățile efectuate eronat după această dată trebuie returnate plătitorilor.

ANAF, prin proiectul de ordin propus acum, vrea să extindă termenul până la care Trezoreria corectează automat, în prezent 30 septembrie, pânp la  31 decembrie.

"Din informațiile primite s-a constatat că la nivelul lunii septembrie au fost efectuate eronat, în vechile conturi unice, un număr semnificativ de încasări, în valoare de aproximativ. 430 milioane lei. Astfel, pentru a veni în sprijinul contribuabililor de a se conforma noilor dispoziții legale referitoare la plata obligațiilor fiscale într-un singur cont unic și pentru a nu se calcula în sarcina acestora obligații fiscale accesorii, propunem modificarea termenului de 30 septembrie 2018 până la care se efectuează redirecționări de către unitățile Trezoreriei Statului, respectiv până la data de 31 decembrie 2018", potrivit ANAF.

Proiectul privind persoanele fizice poate fi văzut aici

Noul termen pentru firme - 31 martie

Aproximativ 24.000 de mijlocii au trecut de la 1 noiembrie din administrația direcțiilor regionale ale ANAF în cea a organelor fiscale județene, ca urmare a intrării în vigoare a unei legi aprobate de Parlament.

Guvernul a aprobat transferul contribuabililor mijlocii la administrațiile județene și alte măsuri de reorganizare a ANAF CITEȘTE ȘI Guvernul a aprobat transferul contribuabililor mijlocii la administrațiile județene și alte măsuri de reorganizare a ANAF

"Din analiza efectuată cu reprezentanți ai direcției de specialitate din minister din domeniul Trezoreriei Statului, precum și ai Centrului Național de Informații Financiare (CNIF), s-a stabilit ca transferul operațiunilor pentru plățile efectuate eronat la vechile organe fiscale centrale, să se realizeze în mod automat, pe baza actualizărilor efectuate de către CNIF în Registrul Contribuabililor. Astfel, pentru a reglementa această situație, precum și a stabili dispoziții tranzitorii referitoare la plățile eronate efectuate de contribuabilii mijlocii după data de 1 noiembrie 2018, se impune modificarea actelor normative referitoare la administrarea contribuabililor mari și mijlocii", potrivit ANAF.

Potrivit proiectului de ordin privind mijlocii, plățile efectuate în vechile conturi, ale direcțiilor regionale, vor fi direcționate automat căltre conturile administrațiilor județene, până la 31 martie 2019. După această dată, eventualele plăți efectuate eronat de către contribuabili la unitățile Trezoreriei Statului la care au fost arondați anterior datei de 1 ianuarie se vor returna plătitorilor.

Proiectul privind contribuabilii mijlocii poate fi văzut aici

viewscnt
Afla mai multe despre
firme
contribuabili mijlocii
persoane fizice
anaf
cont unic
trezorerie
plata eronata
plata gresita