Fiscul francez va plăti informatorii care denunță cazuri de fraudă

Fiscul francez va plăti informatorii care denunță cazuri de fraudă
scris 23 nov 2016

Informatorii care denunță cazurile de fraudă la Fiscul francez vor fi plătiți începând din 1 ianuarie 2017, potrivit unui amendament legislativ adoptat de deputații de la Paris, relatează BFMTV.

Norma va fi aplicată experimental timp de doi ani, în care statul va stabili dacă valoarea încasărilor în urma denunțurilor depășește cheltuielile, scrie News.ro.

Pentru a evita denunțurile false sau din răzbunare, care nu se bazează pe nicio dovadă solidă, vor fi luate în calcul numai cazurile de fraudă internațională, din care statul are cel mai mult de câștigat.

În amendamentul înaintat de deputații socialiști nu este stabilită suma pe care o pot primi informatorii, precizând că „modalitățile și condițiile acordării de indemnizații vor fi stabilite printr-o decizie a Ministerului însărcinat cu bugetul”. Cu toate acestea, ei estimează un buget de 2,7 milioane de euro pentru anul 2017.

Informatorii vor fi plătiți „numai după ce Trezoreria va recupera drepturile rezultând din informațiile obținute”, adică banii deturnați prin fraudă, potrivit legii.

Reprezentanții asociațiilor de proprietari sunt chemați la ANAF pentru chiriile nedeclarate CITEȘTE ȘI Reprezentanții asociațiilor de proprietari sunt chemați la ANAF pentru chiriile nedeclarate

Fiscul francez nu și-a mai plătit informatorii începând din anul 2003, pentru că nu avea baza juridică necesară.

Autorii amendamentului cred că veniturile suplimentare încasate de stat astfel vor fi consistente. Ei au oferit ca exemplu landul german Renania de Nord-Westfalia, care, în perioada 2010-2016, a  cumpărat 11 stickuri USB și CD-uri de la un denunțător din interiorul UBS, care conțineau date despre clienți ai băncii elvețiene care își ascunseseră averea de autoritățile germane pentru a evita plata taxelor.

Autoritățile au plătit 18 milioane de euro pentru informații și au încasat în total, de la vinovați, 8,1 miliarde de euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fiscul francez
frauda