Deloitte, amendată în în Marea Britanie cu 4 milioane lire sterline pentru inducerea în eroare a investitorilor

Deloitte, amendată în în Marea Britanie cu 4 milioane lire sterline pentru inducerea în eroare a investitorilor
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 nov 2016

Auditorul Deloitte a primit o sancțiune din partea supraveghetorului pieței pentru furnizarea de informații care au indus în eroare investitorii față de bilanțul fabricantului de componente pentru industria aeronautică Aero Inventory.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritatea de resort Financial Reporting Council (FRC) din Marea Britanie a amendat cu 4 milioane de lire sterline Deloitte pentru că a contribuit la inducerea în eroare a pieței față de bilanțurile contabile ale firmei Aero Inventory, intrată între timp în faliment, transmite publicația britanică The Telegraph. De asemenea, John Clennett, partener al Deloitte, a primit o sancțiune de 150.000 de lire sterline urmare a investigației de durată derulată de supraveghetorul activității contabililor la producătorul de componente pentru industria aeronautică, intrat în administrare specială acum 7 ani.

Primul cost este suportarea prejudiciilor directe în valoare de 2,27 milioane lire sterline constatate la Aero Inventory. Concluzia după audierea într-un tribunal independent atât a lui Clennett, cât și a reprezentanților Deloitte, este aceea că auditorul din „Big Four” a eșuat semnificativ în respectarea standardelor așteptate.

Instanța a respins contestația HP pentru anularea unei amenzi de 3 milioane lei aplicată de Concurență în 2015 CITEȘTE ȘI Instanța a respins contestația HP pentru anularea unei amenzi de 3 milioane lei aplicată de Concurență în 2015

Anul trecut a fost directorul financiar al Aero, Hugh Bevan, cel care a primit o sancțiune constând într-o amendă de 170.000 de lire sterline și interzicerea pe o perioadă de 3 ani a activității în domeniul contabilității.

Aero Inventory era un furnizor de componente de aer condiționat pentru linii aeriene precum Ryanair și easyJet. Compania a intrat în faliment după ce băncile i-au retras brusc finanțarea, în condițiile în care au constatat că neregularități în domeniul contabil nu au fost identificate de conducerea Aero.

Inadvertențele din bilanț au fost depistate în cadrul pregătirilor pentru mutarea companiei de pe sistemul alternativ de tranzacționare pe care era listat la cota pieței reglementate. Înainte de faliment, Aero, era una dintre vedetele ATS-ului londonez. Tribunalul a reținut 3 capete de acuzare ale supraveghetorului pieței care leagă aceste nereguli contabile inclusiv de activitatea Deloitte și a lui Clennett în anii 2006-2008.

Aceștia au avut opinii neavizate asupra multiplilor acțiunii și a costurilor vânzării, au eșuat în a strânge date pentru auditarea contractelor de achiziții și au prins greșit în contabilitate impactul unei tranzacții de 34 milioane dolari între Aero și compania indoneziană Garuda.

Amenda de 4 milioane lire sterline este cea mai mare aplicată de Financial Reporting Council, așa cum a menționat Gareth Rees, consilier executiv în cadrul autorității.

Deloitte nu contestă decizia. „Acceptăm cele descoperite de tribunal și regretăm că în acest caz auditul nostru nu a întrunit standardele profesionale”, a declarat purtătorul de cuvînt al companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
deloitte
marea britanie
amenda
aero inventory