Fiscul schimbă procedura privind contractele de chirie ale persoanelor fizice

Fiscul schimbă procedura privind contractele de chirie ale persoanelor fizice
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 24 oct 2018

Fiscul pregătește modificări în ce privește procedura de înregistrare a contractelor de chirie, după ce o ordonanță din luna martie a Guvernului a eliminat obligația ca aceste acte să fie înscrise în cazul persoanelor fizice. Înregistrarea este, însă, o condiție legală pentru ca respectivul contract să aibă titlu executoriu, iar modificările procedurale vizate acum de ANAF vor acorda posibilitatea de a înregistra documentele persoanelor care doresc să aibă un astfel de contract executoriu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În lipsa înregistrării la ANAF, contractul nu mai are titlu executoriu, iar executarea chiriașului care nu achită sumele prevăzute de contract este posibilă doar după ce o instanță dospune executarea.

Conform articolului 1.798 din Codul civil (Legea nr.287/2009), contractele de locațiune încheiate prin înscris sub semnătură privată, care au fost înregistrate la organele fiscale, constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele și în modalitățile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

Guvernul intră în concurență cu băncile: introduce Contul Junior. Vor fi deschise automat conturi de economii la Trezorerie pentru peste 4 milioane de copii, statul va acorda anual o primă de 600 de lei la depuneri CITEȘTE ȘI Guvernul intră în concurență cu băncile: introduce Contul Junior. Vor fi deschise automat conturi de economii la Trezorerie pentru peste 4 milioane de copii, statul va acorda anual o primă de 600 de lei la depuneri

Pentru aplicarea acestei prevederi, ANAF a emis în 2012 un ordin pentru a aproba procedura de înregistrare a contractelor de locațiune la organul fiscal central.

Pentru persoanele fizice, care aveau calitatea de locator (cel care închiriază), procedura anterioară avea în vedere și prevederile Codului fiscal care, până la data de 23 martie 2018, instituia obligația persoanelor fizice cu venituri din cedarea folosinței bunurilor de a înregistra contractul încheiat între părți la Fisc.

O ordonanță de  urgență a Guvernului (18/2018), din luna martie, a eliminat din Codul fiscal obligația persoanei fizice care obține venituri din cedarea folosinței bunurilor de a înregistra contractele la ANAF.

DOCUMENT Guvernul pregătește pentru 2019 înghețarea salariilor bugetarilor și a cotei la Pilonul II, numărul de angajați din sectorul public nu va crește, dividende de 90% de la companiile de stat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul pregătește pentru 2019 înghețarea salariilor bugetarilor și a cotei la Pilonul II, numărul de angajați din sectorul public nu va crește, dividende de 90% de la companiile de stat

"Ca urmare, este necesară actualizarea procedurii de înregistrare a contractelor de locațiune la organul fiscal central competent. Astfel, prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea:

  • procedurii de înregistrare a contractelor de locațiune la organul fiscal central competent;
  • modelului și conținutului formularului <Cerere de înregistrare a contractelor de locațiune>", potrivit proiectului de ordin al ANAF.
viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
chirii
contracte
inchiriere
inregistrare contract