Football Leakes: Cristiano Ronaldo a ascuns de fisc 150 de milioane de euro

Football Leakes: Cristiano Ronaldo a ascuns de fisc 150 de milioane de euro

Sursa foto: Cosmin Iftode | Dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2016

Cristiano Ronaldo a ascuns 150 de milioane de euro în diverse paradisuri fiscale în ultimii șapte ani, prin companii paravan, scrie L'Equipe, care citează Mediapart, organizație care a participat la o anchetă denumită Football Leaks.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Atacantul portughez ar fi profitat de un sistem elaborat de evaziune fiscală pus în practică de agentul său, Jorge Mendes, cel care îi reprezintă, printre alții, pe antrenorul Jose Mourinho și pe atacantul columbian Radamel Falcao (AS Monaco), scrie News.ro.

Jucătorul echipei Real Madrid și-a vândut la 20 decembrie 2014 drepturile de marketing pentru anii 2015-2020 pentru 74,7 milioane de euro, unei companii din Insulele Virgine Britanice. Acest lucru i-a permis să profite de un regim fiscal care a expirat la finalul lui 2014, iar economia estimată a fost de 31 de milioane de euro de impozite neplătite.

Portivit El Mundo Deportivo, drepturile de imagine ale lui Ronaldo pentru perioada 2009-2014 fuseseră cumpărate tot de o companie din Insulele Virgine Britanice, pentru 74,8 milioane de euro.

Pentru cele aproape 150 de milioane de euro cât au totalizat cele două tranzacții, Ronaldo a plătit fiscului spaniol 5,6 milioane de euro, adică mai puțin de patru la sută.

Subvenția pentru firmele care angajează tineri și șomeri urcă la 900 lei. Șomerii care își schimbă domiciliul pentru angajare primesc 12.500 lei de la stat CITEȘTE ȘI Subvenția pentru firmele care angajează tineri și șomeri urcă la 900 lei. Șomerii care își schimbă domiciliul pentru angajare primesc 12.500 lei de la stat

La rândul lui, Mourinho ar fi ascuns 12 milioane de euro fiscului, banii fiind plasați într-un cont elvețian deținut de o societate aflată în Insulele Virgine Britanice. Antrenorul portughez a fost nevoit să plătească 4,4 milioane de euro după o anchetă a fiscului spaniol, a mai scris L'Equipe.

Gestifute, compania lui Mendes: Cristiano Ronaldo și Jose Mourinho și-au îndeplinit obligațiile față de fisc

Gestifute, compania impresarului portughez Jorge Mendes, a răspuns acuzațiilor formulate de Football Leaks, conform cărora fotbalistul Cristiano Ronaldo și antrenorul Jose Mourinho ar fi ascuns venituri de zeci de milioane de euro de fisc, precizând că atât atacantul, cât și tehnicianul și-au îndeplinit obligațiile fiscale în Spania și Marea Britanie.

"Un ziar a făcut acuzații nefondate, potrivit cărora Gestifute, clienții și consilierii săi au creat, organizat sau proiectat, direct sau indirect, structuri pentru evaziune fiscală în paradisuri fiscale. Cele mai serioase și răutăcioase acuzații se referă la Jose Mourinho și la Cristiano Ronaldo (...) Atât Cristiano Ronaldo, cât și Jose Mourinho s-au achitat în totalitate de obligațiile față de autoritățile fiscale din Spania și Marea Britanie. Nici Cristiano Ronaldo, nici Jose Mourinho nu au fost vizați vreodată de proceduri legale privind comiterea de infracțiuni fiscale. Orice insinuare făcută la adresa lui Cristiano Ronaldo sau a lui Jose Mourinho cu privire la comiterea de infracțiuni fiscale va fi raportată autorităților legale și deferită justiției", se arată într-un comunicat al Gestifute, care precizează că documentele aflate în dosarul Football Leaks au fost obținute în urma unor atacuri cibernetice și că există o decizie a justiției spaniole care interzice publicarea lor.

Mediapart și partenerii din rețeaua European Investigative Collaborations au avut acces la 18,6 milioane de documente oficiale, prin care se arată că portughezul Jorge Mendes a pus în practică un sistem offshore de evaziune fiscală de o amploare inedită, pentru șapte vedete pe care le reprezintă. Acest sistem a permis ascunderea a 188 de milioane de euro venituri, în Irlanda, Elveția, Insulele Virgine Britanice și Panama.

Radamel Falcao și-a ascuns o parte din venituri într-un cont din Elveția, în perioada în care a jucat la Atletico (până în 2013). Circa 1,3 milioane de euro ar fi fost ascunși în societăți din Irlanda și Insuele Britanice Virgine. Jucătorul este anchetat de fiscul spaniol.

Din ancheta European Investigative Collaborations face parte și un jurnalist al Gazetei Sporturilor, care a oferit informații despre anchetă vineri seară. La investigație au participat 12 publicații europene, detalii despre anchetă urmând să fie publicate pe parcursul următoarelor trei săptămâni.

viewscnt
Afla mai multe despre
cristiano ronaldo
football leakes