Fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, trimis în judecată pentru spălarea banilor. Suma vizată depășește 2 milioane de euro

Fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, trimis în judecată pentru spălarea banilor. Suma vizată depășește 2 milioane de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2019

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat, joi, trimiterea în judecată a fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu pentru infracțiunea de spălare a banilor, suma vizată depășind 2 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului SANDU GABRIEL, la data faptei ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor”, a transmis, joi, DNA.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul anului 2009, Sandu Gabriel ar fi pretins și primit de la doi oameni de afaceri suma de 2.196.035 euro pentru a face demersurile necesare ca firmele acestora să încheie un contract de închiriere licențe Microsoft cu Guvernul României. Pentru fapta respectivă, Gabriel Sandu a fost condamnat, prin decizia penală nr. 162 din 03.10.2016, la pedeapsa închisorii cu executare, scrie News.ro.

”La solicitarea inculpatului Sandu Gabriel, în baza unor contracte de consultanță ce atestau operațiuni comerciale fictive, suma respectivă de 2.196.035 euro ar fi fost transferată în contul unei societăți comerciale controlate de acesta. În perioada 24 august 2010-13 noiembrie 2015, în scopul de a disimula originea ilicită a banilor primiți în condițiile descrise mai sus, inculpatul Sandu Gabriel ar fi dispus transferul acestora, prin intermediul unor companii cipriote, în conturile a două societăți din România”, a transmis DNA.

ULTIMA ORĂ Guvernul ia în calcul angajarea răspunderii în Parlament pentru modificarea OUG 114. \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul ia în calcul angajarea răspunderii în Parlament pentru modificarea OUG 114. "Este un act normativ criminal, gazul și energia electrică sunt la preț aproape dublu față de cel din Germania."

Potrivit procurorilor, prin acest mecanism, inculpatul ar fi încercat să creeze aparența că suma respectivă ar reprezenta de fapt o investiție pe teritoriul României a companiilor din Cipru.

”Cu privire la suma de 2.196.035 euro, ce a făcut obiectul infracțiunii de spălare a banilor din prezenta cauză, nu se mai poate dispune confiscarea specială având în vedere faptul că, prin decizia penală amintită mai sus, s-a dispus confiscarea aceleiași sume de la inculpat cu titlu de folos necuvenit (sumă ce a făcut obiectul infracțiunii de trafic de influență pentru care inculpatul a fost condamnat definitiv)”, a mai transmis DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriel sandu
dna
microsoft