Guvernul mărește acciza la țigări din septembrie, deși alinierea la o directivă UE ar impune creșterea acesteia abia din ianuarie

Guvernul mărește acciza la țigări din septembrie, deși alinierea la o directivă UE ar impune creșterea acesteia abia din ianuarie
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 aug 2019

Guvernul crește acciza la țigări cu 4 luni mai devreme decât ar fi fost necesar pentru a o alinia cu o directivă UE și cu 7 luni mai devreme decât este prevăzut în calendarul din Codul Fiscal, atrage atenția compania producătoare de tutun JTI România. După cum a scris și Profit.ro, Guvernul va majora de la începutul lunii septembrie acciza pentru țigarete, impactul la nivelul unui pachet urmând să se situeze la circa 40 de bani. Majorarea accizei din septembrie a fost motivată de autorități prin necesitatea de a alinia nivelul accizei din România cu cel impus de o directivă UE.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

JTI consideră că intenția Guvernului de a devansa mărirea accizei cu 7 luni, începând cu septembrie, aruncă în aer predictibilitatea fiscală și planurile de afaceri.

Inițiativa anunțată este argumentată prin alinierea la Directiva UE, care prevede că incidența accizei în prețul mediu ponderat trebuie să fie 60%. Directiva stabilește însă și modul în care crește acciza: de la 1 ianuarie al celui de al doilea an după ce incidența scade sub 60%.

„Era de așteptat ca o creștere a accizei să se producă, dar în ianuarie 2020, nu în septembrie, adică peste mai puțin de o lună. Dacă acciza ar fi mărită în ianuarie, companiile producătoare ar avea timp să își adapteze planurile de afaceri, iar bugetul ar încasa un plus de circa 70 de milioane de lei. Nu contestăm dreptul Guvernului de a crește taxele și ne conformăm legii, dar solicităm echilibru și predictibilitate. Din nou, ca de atâtea ori când Guvernul are nevoie de bani pe termen scurt, industria tutunului devine pedepsitul de serviciu. Din nou, se face politică pe termen scurt și pe genunchi. Acest hei-rupism dăunează grav mediului economic, pentru că planurile de afaceri sunt date peste cap”, a declarat, într-un comunicaat, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România.

EXCLUSIV Noul președinte ANAF: Fiscul va fi în stradă! Până la final de an declanșăm 150.000 de controale. Mesaj pentru cine va fi găsit în neregulă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul președinte ANAF: Fiscul va fi în stradă! Până la final de an declanșăm 150.000 de controale. Mesaj pentru cine va fi găsit în neregulă

Într-o scrisoare oficială trimisă astăzi către Ministerul Finanțelor, JTI solicită autorităților să țină cont „de cerințele legislației europene în domeniul accizelor la țigarete care prevăd atât incidența, care trebuie sa fie 60% din prețul mediu ponderat de vânzare, cât și modalitatea de creștere, răspunzând astfel nevoii de predictibilitate a cadrului fiscal”.

Profit.ro a scris că Guvernul va majora de la începutul lunii septembrie acciza pentru țigarete, impactul la nivelul unui pachet urmând să se situeze la circa 40 de bani. Din majorarea accizei, statul ar urma să încaseze în perioada septembrie-decembrie circa 160 de milioane de lei, au declarat surse avizate.

Acciza ar urma să crească de la 483,74 lei/1.000 de țigarete în prezent la 503,97 lei/1.000 de țigarete de la 1 septembrie. Impactul pentru 20 de țigarete, un pachet, se va situa astfel la 40 de bani.

Cum industria tutunului tinde să crească prețul în general cu pași de 50 de bani/0,5 lei, cel mai probabil majorarea prețului unui pachet de țigări va fi de 0,5 lei, asta în cazul în care creșterea accizei nu va fi acoperită de producătorii de țigări fără să fie transmisă consumatorilor.

Guvernul pregătește și alte măsuri, cum ar fi o taxă nou și destul de ridicată pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr.

viewscnt
Afla mai multe despre
tigari
acciza
pret tigari
tigarete
ministerul finantelor
jti