Deficitul bugetar a ajuns la 20 miliarde de lei pentru primele 6 luni, 1,94% din PIB

Deficitul bugetar a ajuns la 20 miliarde de lei pentru primele 6 luni, 1,94% din PIB
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 31 iul 2019

Guvernul a avut în primele șase luni cheltuieli mai mari decât veniturile cu 19,96 miliarde de lei, respectiv 1,94% din PIB. În primele șase luni ale anului trecut, deficitul a fost de 15 miliarde de lei, reprezentând 1,58% din PIB. Veniturile au crescut cu 12,6%, iar cheltuielile cu 14,7%, costurile cu personalul fiind mai mari cu 23,4%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, deficitul din primele șase luni, de 1,94% din PIB este foarte aproape de ceea ce era programat pentru această perioadă, respectiv 1,96% din PIB.

Veniturile

Veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 148,6 miliarde lei, reprezentând 14,4% din PIB, comparativ cu 14% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 12,6% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Au crescut încasărilr din venituri nefiscale (+28,1%), contribuții de asigurări (+17,1%), TVA (+12,6%), accize (+7,5%). Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, iar veniturile din TVA au crescut cu 12,6% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 30,14 miliarde lei.

De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 7,2%.

Teodorovici: Urmează în august o campanie de controale ANAF și ITM. În ce privește casele de marcat, ajunge! CITEȘTE ȘI Teodorovici: Urmează în august o campanie de controale ANAF și ITM. În ce privește casele de marcat, ajunge!

S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 5,2% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 7,6 miliarde lei.

Cheltuieli

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 168,6 miliarde lei, cu 14,7% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 23,4% mai mari față de cele realizate în primele șase luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 13,4% față de primele șase luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.

Teodorovici: Firmele corecte fiscal vor primi bonificații de 1-5%.\ CITEȘTE ȘI Teodorovici: Firmele corecte fiscal vor primi bonificații de 1-5%."Amnistia fiscală" va ajunge pe masa Guvernului săptămâna următoare

Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu dobânzile cu 9,7%.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 11,4%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 12,3 miliarde lei, cu 3,2 miliarde mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent. 

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
executie bugetara
deficit bugetar