Guvernul reintroduce posibilitatea pentru firme de a-și plasa angajații în șomaj tehnic decontat de stat

Guvernul reintroduce posibilitatea pentru firme de a-și plasa angajații în șomaj tehnic decontat de stat
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 3 ian 2022

Guvernul urmează să reintroducă posibilitatea pentru firme de a-și plasa angajații în șomaj tehnic decontat de stat, scopul măsurii fiind de a ajuta mediul de afaceri și populația să treacă mai ușor peste efectele unui eventual val cinci al pandemiei, a anunțat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii. Potrivit informațiilor Profit.ro, măsura ar urma să fie adoptată și să intre în vigoare în circa două săptămâni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: Codul Muncii a fost modificat la finele anului 2020 astfel încât, pe toată durata menținerii stării de asediu sau a stării de urgență, salariații afectați de activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate și/sau au contractul individual de muncă/raportul de serviciu suspendat, să primească o indemnizație, plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Proiectul este pregătit acum sub coordonarea Ministerului Muncii.

"Astăzi, la Guvern, în cadrul unei întâlniri de lucru a cărei temă a fost identificarea de soluții pentru contracararea efectelor unui eventual val cinci al pandemiei, s-a decis ca, pe linia Ministerului Muncii, să se acorde, din nou, posibilitatea introducerii angajaților în șomaj tehnic decontat de stat", spune Vasilcoiu.

Șomajul tehnic a mai fost folosit pentru sprijinirea angajaților firmelor afectate de pandemie, dar schema precedentă s-a încheiat la finele anului trecut, fără să fie prelungită.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Unele domenii, a căror activitate a fost restricționată prin decizie a statului, au fost afectate mai puternic de pandemie și au apelat într-o măsură mai mare la schema de șomaj tehnic. Printre firmele care au apelat mai mult la această măsură sunt cele din HoReCa.

În anul 2020 au beneficiat de aceste indemnizații 103.988 de persoane, cu suma totală de 922 milioane lei, iar in anul 2021, alte 8.000 de persoane, cu suma totală de 192 milioane lei, conform datelor Guvernului.

viewscnt
Afla mai multe despre
somaj tehnic
ministerul muncii
guvern