Implementarea unui acord global de taxare a companiilor din sectorul digital ar putea dura cu un an mai mult

Implementarea unui acord global de taxare a companiilor din sectorul digital ar putea dura cu un an mai mult
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mai 2022

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a recunoscut pentru prima dată că implementarea unui acord global de taxare a companiilor din sectorul digital ar putea dura cu un an mai mult, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acordul, pe care OCDE sperase să îl semneze la jumătatea acestui an, ar oferi țărilor o cotă mai mare din impozitul pe veniturile marilor grupuri digitale din SUA, cum ar fi Apple și Google, divizie a grupului Alphabet.

FOTO Cum arată o proprietate de peste 4 milioane de euro în Snagov și de ce poate deveni o investiție CITEȘTE ȘI FOTO Cum arată o proprietate de peste 4 milioane de euro în Snagov și de ce poate deveni o investiție

Acest acord este primul dintre cei doi piloni ai celei mai mari revizuiri a normelor fiscale transfrontaliere dintr-o generație, scrie News.ro.

Ambii piloni urmau inițial să fie implementați în 2023.

Revizuirea include și planuri pentru un impozit global minim pe profit de 15% pentru marile multinaționale.

Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a declarat într-un panel de la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția, că progresul în rezolvarea detaliilor tehnice privind acordul fiscal digital merge mai puțin rapid decât era planificat.

”Am stabilit în mod deliberat un calendar foarte ambițios pentru implementare, pentru a menține presiunea asupra... dar bănuiesc că cel mai probabil vom ajunge cu o implementare practică din 2024 încolo”, a spus el.

Între timp, administrația Biden și Uniunea Europeană fac eforturi să adopte o legislație care să pună în aplicare acordul global privind impozitul minim convenit în octombrie anul trecut de aproape 140 de țări.

Cormann a spus că este ”vizibil” în interesul Statelor Unite să se alăture acordului și a spus că este ” de un optimism moderat” că în UE va fi prezentat un compromis pe care toți membrii îl vor putea susține.

Ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire, a cărui țară deține președinția prin rotație a Uniunii Europene până la sfârșitul lunii iunie, a declarat marți că este încrezător că miniștrii de Finanțe din UE vor susține în unanimitate impozitul minim global, luna viitoare.

Aprobarea UE a fost întârziată de obiecțiile din partea Poloniei, care în aprilie a respins un compromis pentru a lansa acordul cu 137 de țări în cadrul UE.

Între timp, aprobarea Statelor Unite a fost blocată în Congres, iar Cormann a fost întrebat dacă perspectivele de ratificare din SUA ar fi afectate în cazul în care republicanii care se opun în linii mari acordului ar câștiga majorități în Camera Reprezentanților și Senat. la alegerile intermediare din noiembrie.

Acordul ar putea fi implementat de alte țări chiar dacă legislatorii americani refuză să semneze, iar Cormann a susținut că acest lucru ar dezavantaja companiile multinaționale din SUA.

”Nu îmi pot imagina că orice țară... ar avea o judecată care ar pune-o într-un asemenea dezavantaj. Cred că, indiferent de cine are majoritatea în Congres... acest lucru este în mod evident în interesul SUA”, a spus Cormann.

Congresul ar trebui să aprobe modificări la actualul impozit minim global aplicat în SUA pentru veniturile din străinătate, de 10,5%, cunoscut sub numele de ”GILTI”, ridicând nivelul la 15% și transformându-l într-un sistem țară cu țară.

Schimbările au fost incluse inițial în proiectul de lege cuprinzător al președintelui american Joe Biden, care a fost blocat anul trecut, după obiecțiile democraților de centru din Senat.

Dar perspectivele pentru un pachet de cheltuieli reduse, care să includă modificările fiscale, par din ce în ce mai dificile, pe măsură ce se apropie alegerile de la mijlocul mandatului pentru Congres și pe măsură ce parlamentarii își exprimă îngrijorarea cu privire la cheltuielile mai mari, pe fondul inflației ridicate.

viewscnt
Afla mai multe despre
ocde
taxare