Înființările de SRL-uri au atins un nivel record după eliminarea de taxe din februarie. PFA sunt, de asemenea, în creștere

Înființările de SRL-uri au atins un nivel record după eliminarea de taxe din februarie. PFA sunt, de asemenea, în creștere
scris 23 mai 2017

Eliminarea unor taxe și tarife începând cu 1 februarie 2017 a dat un nou imbold inițiativei antreprenoriale din România: înființările de firme tip SRL au atins un nou record al ultimilor cinci ani, iar înființările de PFA au început să crească din nou, chiar dacă nu traversează cele mai bune vremuri din istoria recentă.

În lunile februarie și martie din acest an au fost înființate 17.607 astfel de firme, cu 8,3% mai multe decât în aceleași două luni ale anului trecut, când fuseseră înființate 16.244 firme, reiese din datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), analizate de REGnet.ro.

În ceea ce privește înființările de PFA, creșterea este de 19% în februarie și martie 2017, față de aceleași două luni din 2016, la un total de 9.182 înființări. Față de 2016 se observă o creștere evidentă (+19%), însă înființările de PFA rămân mai jos față de toate lunile februarie și martie ale anilor anteriori.

”Cifrele din 2016 erau greu de bătut în contextul în care anul trecut a doborât orice record anterior în privința înființărilor de SRL. Dar iată că eliminarea multor taxe privind înființările și modificările de firme a dat un nou imbold inițiativei antreprenoriale din România”, afirmă fondatorul REGnet.ro, Cristian Bărcan.

Evoluția pentru lunile februarie și martie, în ultimii șase ani

Înființările de SRL-uri au atins un nivel record după eliminarea de taxe din februarie. PFA sunt, de asemenea, în creștere

Din grafic se poate observa o tendință clară a antreprenorilor români de a opta pentru SRL, în detrimentul PFA, în contextul în care înființările de PFA erau mult mai apropiate ca valoare de SRL în anii 2015, 2014 și 2013, iar în 2012 chiar depășeau serios înființările de societăți cu răspundere limitată.

”Această tendință de scădere a înființărilor de SRL și PFA observată la final de 2016 și început de 2017 a fost contracarată, de la 1 februarie, de eliminarea mai multor taxe pentru înființări și modificări de firme”, potrivit lui Cristian Bărcan.

CITEȘTE ȘI Românii își fac PFA și SRL primăvara. Cele mai multe PFA au fost înființate în primăvara lui 2012

În România au fost înființate peste 2,8 milioane de afaceri din decembrie 1990 și până în martie 2017, dintre care 1,32 milioane au fost radiate între timp. Astfel, rata de supraviețuire a unei afaceri în România este de 52,7%. Astfel, aproximativ 1 din 2 afaceri reușesc să rămână în picioare în România, arată calculele REGnet.ro realizate pe baza datelor ONRC din ultimii 25 de ani.

REGnet.ro este o firmă specializată în înființarea și modificarea online a societăților comerciale (SRL) și persoanelor fizice autorizate (PFA).

viewscnt
Afla mai multe despre
srl
pfa
registrul comertului
regnet.ro