PFA în proiectul de modificare a Codului Fiscal. Veniturile PFA ar ajunge tot în găleata impozitului global – Gabriel Sincu, EY

PFA în proiectul de modificare a Codului Fiscal. Veniturile PFA ar ajunge tot în găleata impozitului global – Gabriel Sincu, EY
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 24 apr 2017

PFA și alte forme de organizare similare vor intra în sistemul de globalizare a venitului pe gospodărie fiscală, la fel ca cei care obțin venituri din salarii. După deducerea de cheltuieli legate de business într-o cotă forfetară de 40%, PFA vor trebui să verse veniturile în "găleata mare cu venitul supus impozitului pe venitul global”, a declarat, pentru Profit.ro, Gabriel Sincu, director executiv al departamentului de asistență fiscală și juridică la EY România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Același sistem (se va aplica și pentru PFA, n.r.). Va obține veniturile în timpul anului, iar până pe 25 mai anul următor depune declarație fiscală și plătește impozitul ca orice contribuabil. PFA va beneficia de sprijinul unui consultant ca orice contribuabil. Eu așa înțeleg (din draftul Ministerului Finanțelor, n.r.). Toți contribuabilii merg în același sistem”, a spus Sincu.

În prezent, la nivelul Ministerului Finanțelor se află în discuție un draft pentru modificarea Codului Fiscal prin introducerea venitului global și a sistemului de gospodărie fiscală. Prevederile proiectului au fost prezentate de Profit.ro miercuri dimineață și confirmat după o zi de Ministerul Finanțelor.

Proiectul Finanțelor prevede că PFA vor avea același tratament ca veniturile din salari. Astfel, impozitarea venitului net anual din activități independente ar urma să se facă "potrivit prevederilor cap. XI - Venitul net anual  global impozabil".

Venitul net anual din activități independente ar urma să se determine prin deducerea din venitul brut anual a unei cote forfetare de cheltuieli de 40% aplicată asupra venitului brut și a valorii anuale a cheltuielilor de personal plătite în anul fiscal respectiv.

"Se dă o cotă forfetară de 40%, dar nu îmi este clar dacă se mai dau și alte deduceri legate de business, pe bază de cheltuieli deductibile și în ce măsură. Potrivit proiectului, contribuabilii care desfășoară activități independente au obligația să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidență fiscală și nu are obligații privind evidența contabilă. Deci înseamnă că nu mai avem sistemul real. Eu ca PFA nu ar trebui să mai pot să am pierdere”, a afirmat Gabriel Sincu.

EXCLUSIV Impozitul pe venit nu va mai fi reținut la sursă pentru angajați, profesii independente, deponenți și jocuri de noroc. Obligația rămâne valabilă la vânzarea imobilelor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Impozitul pe venit nu va mai fi reținut la sursă pentru angajați, profesii independente, deponenți și jocuri de noroc. Obligația rămâne valabilă la vânzarea imobilelor

În consecință, veniturile PFA ar urma să fie incluse în venitul gospodăriei fiscale similar veniturilor obținute din salarii.

"Fie că obțin din PFA, fie că obțin din salarii, unde duc veniturile respective ... deci total venituri minus 40% cheltuieli deductibile le vărs în găleata mare cu venitul supus impozitului pe venitul global”, a afirmat consultantul.

Sistemul ar fi benefic pentru pentru PFA care au în prezent puține cheltuieli deductibile, însă nu și pentru cele care au cheltuielile apropiate de venituri.

"Dacă am un PFA care în momentul de față are foarte puține cheltuieli deductibile, este benefic pentru că din start am 40% o cotă forfetară deductibilă, după care vin și vărs acel venit în găleata venitului global, unde aplic plafonul neimpozabil, deducerile, apoi impozitul pe venit. Dacă vorbim de un PFA care este la limita supraviețuirii, iar în momentul de față diferența dintre venituri și cheltuieli tinde spre zero sau este chiar sub zero, lor nu le va conveni treaba asta”, a adăugat Gabriel Sincu.

EXCLUSIV Lista deducerilor. Cum vom calcula venitul net anual global pe gospodărie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista deducerilor. Cum vom calcula venitul net anual global pe gospodărie

Proiectul de modificare a sistemului de impozitare a veniturilor, prezentat în premieră de Profit.ro, trebuie bine fundamentat, pe baza unor studii de impact, și definitivat după consultarea specialiștilor, a afirmat miercuri seară Executivul într-un comunicat. Guvernul și-a propus ca modificările prezentate să fie mai întâi temeinic explicate public și apoi aplicate.

Proiectul prevede că angajatorii nu vor mai reține din salariul angajaților, în fiecare lună, decât contribuțiile sociale, nu și impozitul pe venit, pe care românii vor fi obligați să și-l plătească singuri în cursul anului următor, când vor depune declarații de venit global pe gospodărie.

De asemenea, gospodăriile ar urma să achite impozitul pe venitul global de două ori pe an, în tranșe egale, prima la depunerea declarației de venit global, iar a doua în termen de 60 de zile de la data depunerii declarației. Totodată, o gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcție de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum și la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casă și mașină (RCA), abonament la sală de fitness și dans, bilete la cinema, medicamente sau susținerea unor entități nonprofit, potrivit draft-ului de modificare a Codului Fiscal.

viewscnt
Afla mai multe despre
pfa
impozit global
impozit gospodarie
cod fiscal
ey