Investitorii străini: Încrederea în mediul de afaceri din România s-a deteriorat din cauza birocrației și a infrastructurii. Șansele de a atrage noi investiții semnificative sunt minime

Investitorii străini: Încrederea în mediul de afaceri din România s-a deteriorat din cauza birocrației și a infrastructurii. Șansele de a atrage noi investiții semnificative sunt minime
scris 4 apr 2018

Membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC), organizație ce reunește companii care angajează peste 186.000 de persoane și au o cifră de afaceri de 187 de miliarde de lei, spun că le-a scăzut încrederea în mediul de afaceri din România, considerând că acesta s-a deteriorat.

Cele mai recente cifre ale indicelui percepției membrilor FIC despre mediul de afaceri din România confirmă scăderea semnificativă a încrederii înregistrată în anul 2017 în ciuda faptului că 54% dintre respondenți se așteaptă ca veniturile lor să crească în acest an. 

Peste 70% dintre respondenți spun că evoluțiile din ultimele 6 luni (perioada de referință a chestionarului) le-au scăzut încrederea în mediul de afaceri din România și consideră că aceasta s-a deteriorat. 

Decizie finală în Parlament: ariile naturale protejate vor fi modificate pentru anumite exploatări miniere fără a mai fi nevoie de o hotărâre a Guvernului și de avizul Academiei. Opoziția anunță că merge la Curtea Constituțională CITEȘTE ȘI Decizie finală în Parlament: ariile naturale protejate vor fi modificate pentru anumite exploatări miniere fără a mai fi nevoie de o hotărâre a Guvernului și de avizul Academiei. Opoziția anunță că merge la Curtea Constituțională

Indicele FIC arată că există o serie de constrângeri structurale care nu încurajează investițiile noi:

• 68% dintre respondenți consideră că forța de muncă disponibilă nu este suficient de competitivă;

• 85% dintre respondenți caracterizează sistemul fiscal din România ca necompetitiv și, probabil, nu din cauza nivelului de impozitare, ci a schimbărilor bruște de politică fiscală și lipsei de modernizare la nivelul ANAF;

• 96% dintre respondenți spun că întâmpină dificultăți din cauza poverii reglementărilor care sunt neclare și în continuă schimbare;

• 92% consideră că infrastructura nu este suficient de bine dezvoltată, ceea ce nu mai este demult o surpriză pentru nimeni;

• 100% dintre respondenți descriu birocrația din România ca fiind necompetitivă în comparație cu alte zone din Europa unde desfășoară activități și tot în unanimitate reclamă lipsa de transparență și de consistență în adoptarea și aplicarea politicilor publice. 

Investițiile străine în România au ajuns la 4,5 miliarde de euro în 2017, în ușoară creștere față de 2015 sau 2016, și totuși doar la jumătate față de nivelul înregistrat în anii 2007-2008. O parte semnificativă a acestor investiții au fost realizate de companiile deja prezente în România, care se adaptează la creșterea economiei locale, europene și globale.

Cu toate acestea, România are nevoie de noi investitori care să aducă cu ei un plus de capital și tehnologie. O analiză recentă a Băncii Mondiale arată că investițiile străine atrase de România în 2016 reprezentau doar 2,8% din PIB, în timp ce în Europa de Est fluxurile erau de aproximativ 8% din PIB pentru aceeași perioadă.

Oamenii de afaceri spun că indicele percepției despre mediul de afaceri din România sugerează mai degrabă neîncredere, iar șansele de a atrage noi investiții semnificative sunt minime. 

Totodată, solicitările companiilor privind înființarea unor tribunale comerciale și fiscale sau creșterea numărului de magistrați din sistem pentru mai multă celeritate în decizii nu au figurat deloc pe agenda decidenților.

În concluzie, spun investitorii străini, pe termen scurt perspectivele economice arată bine și o parte semnificativă a companiilor membre FIC anticipează o creștere a afacerilor în România. Însă investițiile pe termen mediu și lung, singurele care catalizează o creștere sustenabilă, nu se vor materializa dacă nu are loc o schimbare a percepției investitorilor existenți privind stabilitatea și predictibilitatea politicilor publice din România.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
investitori straini
mediu de afaceri