Legea prevenirii a rămas fără neregulile pentru care firmele pot fi scutite de amenzi. UPDATE Parlamentul a adoptat legea fără anexa cu nereguli

Legea prevenirii a rămas fără neregulile pentru care firmele pot fi scutite de amenzi. UPDATE Parlamentul a adoptat legea fără anexa cu nereguli
scris 29 nov 2017

Comisiile de buget și juridică din Camera Deputaților au dat curs solicitării Executivului și liderului deputaților PSD, Eugen Nicolicea, și au schimbat Legea prevenirii astfel încât Guvernul să poată completa, prin simplă hotărâre, adică fără aprobarea Parlamentului, lista de nereguli pentru care firmele au răgaz pentru remediere. Mai mult, deputații majorității au decis eliminarea din proiectul de lege a listei de nereguli care fac obiectul legii, acestea urmând a fi aprobate separat într-o ședință de guvern, după eventuala promulgare a legii de președinte.

UPDATE ora 13.00 Plenul Camerei Deputaților a adoptat, prin votul majorității parlamentarilor, proiectul de lege fără anexa cu sancțiuni.

Profit.ro a prezentat recent lista neregulilor, pregătită de senatori, pentru care firmele vor fi "iertate" de amendă la prima constatare, inclusă în Legea prevenției, redenumită ulterior "Legea prevenirii".

Totodată, toate modificările propuse de senatorii din comisia de buget, au fost prezentate în premieră de Profit.ro.

Acum, decizia comisiei vine după ce plenul Camerei Deputaților a amânat, săptămâna trecută, la solicitarea PSD, proiectul Legii prevenirii, în baza căreia firmele nu vor fi amendate imediat de inspectorii Fiscului, ci vor avea la dispoziție un anumit interval în care să rezolve problemele constate la controale. Guvernul solicitase să poată completa, prin simplă hotărâre, adică fără aprobarea Parlamentului, lista de nereguli pentru care firmele au răgaz pentru remediere, dar pentru că nu a fost reușit acest lucru în comisii și în plen, în cele din urmă majoritatea de guvernământ a amânat adoptarea legii.  

Așa cum a fost aprobat de Guvern, proiectul de lege al prevenirii conține, în Anexa 1, toate neregulile pentru care o firmă beneficiază de un termen de 90 de zile pentru remediere. Conform proiectului inițial, anexa respectivă putea fi modificată și completată de Guvern, după aprobarea legii, printr-o simplă hotărâre de guvern.

STUDIU PwC: România urcă 8 poziții în clasamentul global care măsoară ușurința plății taxelor și impozitelor CITEȘTE ȘI STUDIU PwC: România urcă 8 poziții în clasamentul global care măsoară ușurința plății taxelor și impozitelor

Senatorii au stabilit, însă, la adoptarea legii, că neregulile pentru care firmele nu sunt amendate nu vor putea fi modificate de Executiv printr-o simplă hotărâre de guvern. Senatorii din comisia de buget și cei din comisia juridică au aprobat, în acest sens, un amendament al liberalului Florin Cîțu, prin care această prevedere a fost eliminată din lege, iar prin urmare Guvernul nu putea introduce modificări în lista de sancțiuni, fără ca acestea să fie aprobate de Parlament.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Marius Dobre, care deține și funcția de secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, a susținut atunci menținerea prevederii în lege pe motivul că oricum Codul Fiscal și Codul Muncii și alte legi sunt modificate permanent, ”astfel încât în 6-9 luni Legea prevenirii nu ar mai fi actuală”.

Argumentele Guvernului nu au fost susținute însă nici de senatorii PSD. Social-democratul Nicolae Șerban a remarcat în acest context că ar contraveni normelor de tehnică legislativă ca un proiect de lege să poată fi modificat prin simplă hotărâre de guvern.

Execuția bugetului după 10 luni: cheltuieli de personal în creștere cu 21,2%, cheltuieli cu investiții limitate CITEȘTE ȘI Execuția bugetului după 10 luni: cheltuieli de personal în creștere cu 21,2%, cheltuieli cu investiții limitate

Ajuns la Camera Deputaților, proiectul a fost amendat rapid de președintele comisiei de industrii, Iulian Iancu, care a propus ca anexa cu sancțiuni de care sunt scutite firmele să fie modificată de Guvern prin hotărâre. Amendamentul acestuia nu a fost preluat, însă comisia de buget a introdus o prevedere ca anexa să poată fi ”completată” de Executiv prin hotărâre cu sancțiuni stabilite prin hotărâri de guvern.

Președintele comisiei juridice Eugen Nicolicea a propus, săptămâna trecută, într-o ședință de urgență a comisiei, o soluție și mai simplă pentru Guvern de a modifica anexa. Conform propunerii liderului social-democrat, anexa cu sancțiunile de care sunt scutite firmele va fi aprobată ulterior prin hotărâre de Guvern, ca apoi să poată fi schimbată tot prin hotărâre.

În acele din urmă, Nicolicea nu a mai susținut această prerogativă a Guvernului în plenul Camerei Deputaților, fiind adoptate în schimb la plen amendamente ale opoziției prin care Guvernul nu va putea modifica lista de sancțiuni decât prin acte cu putere de lege, respectiv ordonanțe sau proiecte de lege.

Proiectul a fost inclus astfel pe lista de vot final, dar, chiar înaintea votului, Eugen Nicolicea a solicitat trimiterea din nou la comisie pentru a modifica legea astfel încât Guvernul să poată interveni doar prin hotărâre asupra listei de sancțiuni, așa cum propusese liderul social-democrat în comisia juridică, pe care o prezidează. Amânarea a fost aprobată pentru o săptămână, timp în care comisiile juridică și de buget urmau să aducă toate modificările necesare legii, conform propunerii lui Eugen Nicolicea.

Instituțiile publice, obligate să-și achite în 6 luni datoriile din titluri executorii. Dacă însă nu au bani, acoperă Ministerul Finanțelor CITEȘTE ȘI Instituțiile publice, obligate să-și achite în 6 luni datoriile din titluri executorii. Dacă însă nu au bani, acoperă Ministerul Finanțelor

Acest lucru s-a întâmplat luni, când majoritatea parlamentară a decis modificarea legii în forma propusă de Eugen Nicolicea. Astfel, din proiectul de lege a fost eliminată lista cu nereguli pentru care firmele au răgaz de remediere, urmând ca lista să fie probată prin hotărâre de Guvern ulterior.

Profit.ro a relatat că la votul în plen deputații au stabilit ca în procesul verbal de control să fie incluse obligatoriu și recomandările făcute de organul de control pentru ca o firmă să evite pe viitor încălcarea prevderilor legale constate.

Aproape 14% dintre contractele cu normă parțială au trecut la normă întreagă după modificarea referitoare la contribuții CITEȘTE ȘI Aproape 14% dintre contractele cu normă parțială au trecut la normă întreagă după modificarea referitoare la contribuții

Aleșii au considerat că este potrivit să beneficieze de Legea prevenirii și hotelierii de pe litoral, care erau amendați dacă nu asigurau funcționarea hotelurilor în perioada 1 mai – 30 septembrie.

Considerând că între 1 mai – 15 iunie și 15 – 30 septembrie, din cauza numărului scăzut de turiști, hotelierii au dificultăți în acoperirea costurilor de funcționare, senatorii din comisie au aprobat un amendament, astfel încât firmele respective să beneficieze de lege.

De asemenea, vor beneficia de 90 de zile pentru remediere și contravențiile prevăzute în legătură cu obligația operatorilor economici de a utiliza case de marcat electronice.

În contrast cu falimentele agențiilor de turism, Fiscul este rezervat la ideea unor noi controale: În domeniu nu există un fenomen de sustragere de la obligațiile fiscale CITEȘTE ȘI În contrast cu falimentele agențiilor de turism, Fiscul este rezervat la ideea unor noi controale: În domeniu nu există un fenomen de sustragere de la obligațiile fiscale

Au fost eliminate însă din Legea prevenirii obligații ale administrației publice privind stabilirea dreptului de proprietate privată a terenurilor sau în procesul de restituire a imobilelor confiscate de regimul comunist.

De asemenea, nu vor mai beneficia de păsuire abaterile prevăzute acum în lege de la respectarea procedurilor de supraveghere, recrutare și transparență privind managementul companiilor de stat.

Au fost scutite, totodată, de prevederile mai blânde ale Legii prevenirii anumite norme privind calitatea în construcții.

A fost redus de la 6 luni la 120 de zile termenul în care autoritățile trebuie să realizeze ghiduri și să afișeze pe internet toate informațiile legate de Legea prevenirii, fiind aprobată și reducerea de la 12 la 6 luni a termenului de realizare a unui portal unic în acest scop.   

viewscnt
Afla mai multe despre
prevenire
lege
hotel
hotelieri
litoral
case
marcat
companii
stat
management
constructii
senat
parlament
comisie