Ministrul Finanțelor a anunțat adoptarea rectificării bugetare

Ministrul Finanțelor a anunțat adoptarea rectificării bugetare
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2018

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, miercuri, că Guvernul a adoptat rectificarea bugetară. Teodorovici a mai spus că, având în vedere că premierul Viorica Dăncilă se va afla joi în vizită în Spania, la întâlnirea de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis vor merge el și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Teodorovici a susținut că la rectificarea bugetară au fost alocate fonduri necesare urmare a diverselor acte normative adoptate după aprobarea Legii bugetului.

El a mai spus că un principiu avut în vedere este al neafectării investițiilor în curs, scrie News.ro.

Ministrul Finanțelor a precizat că veniturile bugetului general consolidat se majorează cu suma 8,8 miliarde lei, iar cheltuielile au fost majorate cu 9,9 miliarde lei.

Peste un milion de salariați în Capitală, la finele primului semestru; câștigul salarial mediu net era de 3,535 lei CITEȘTE ȘI Peste un milion de salariați în Capitală, la finele primului semestru; câștigul salarial mediu net era de 3,535 lei

”Ținând cont de invitația domnului președinte lansată doamnei prim-ministru de a participa mâine la o ședință la Palatul Cotroceni, la ora 11.30, cu toate că se cunoștea programul de vizite externe al doamnei prim-ministru, totuși, pentru că invitația a fost lansată, în această situație doamna prim-ministru a decis ca la această întâlnire să merg eu împreună cu ministrul Tudorel Toader”, a mai precizat Teodorovici.

El a menționat că bugetele structurilor din CSAT au rectificare negativă, dar nu există niciun impediment ca ceea ce au angajat să fie dus la bun sfârșit. ”Orice cheltuială pe care o au în vedere până la final de an va fi asigurată, dar nivelul execuției la 7 luni arată sunt sume neutilizate, iar un management corect și modern spune foarte clar că nu ai de ce să ții banii într-o zonă în care nu se cheltuie”, a adăugat Teodorovici.

El a precizat că ministrul tudorel Toader a exprimat un punct de vedere privind legalitatea rectificării bugetare în absența avizului CSAT, bazându-se pe trei decizii ale CCR din anul 2011, care stipulează că un aviz este obligatoriu de solicitat dar nu trebuie să îl aștepți.

”Se spune în cele trei decizii că împiedicarea unui aviz constituie o înțelegere greșită a rolului său legal și constituțional, fără a fi afectată constituționalitatea legii asupra căreia a fost cerut avizul”, a adăugat ministrul.

”Mâine, la întâlnirea de la Cotroceni, vom prezenta răspunsurile la întrebările pe care domnul președinte le are, pe care le putea obține și în ședința CSAT de ieri. Noi am fost deschiși, am prezentat toate argumentele, toate elementele care stau la baza unei astfel de decizii, dar din păcate invocarea unei prevederi care nu există în legislația de astăzi a făcut ca ședința de ieri de CSAT să nu se mai țină. Probabil că este o continuare a discuției de ieri”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta rectificarea bugetară, precizând că a fost îndeplinită obligația de a cere avizul CSAT.

Viorica Dăncilă a susținut că sunt asigurate fondurile necesare pentru funcționarea tuturor instituțiilor statului.

Ea a spus că a primit ”cu uimire” declarația de marți a președintelui Klaus Iohannis în care a anunțat suspendarea ședinței CSAT.

Premierul a cerut desecretizarea stenogramei ședinței CSAT de marți.

”Mă așteptam ca președintele să înțeleagă că rectificarea bugetară trebuie aprobată pentru a nu afecta bunul mers al economiei. Mi-aș fi dorit ca acest proiect deosebit de important pentru români să fie rezultatul unui consens între două instituții importante ale statului - Președinție și Guvern. Orice situație complexă însă are cel puțin o soluție, iar soluția aleasă de Guvern este să meargă mai departe cu adoptarea rectificării bugetare”, a afirmat Viorica Dăncilă la începutul ședinței.

Premierul a precizat că Guvernul și-a ”îndeplinit obligația” de a cere CSAT un punct de vedere și că în continuare își îndeplinește responsabilitatea de a asigura continuitate în finanțare.

”Oamenii au nevoie de investiții, de medicamente, de pensii și salarii achitate la timp. Fermierii afectați de virusul pestei porcine au nevoie de sprijin financiar, iar agricultorii au nevoie de banii din subvenții la timp pentru a putea începe lucrările”, a adăugat Dăncilă.

Ea a mai spus că, până la un punct, poate înțelege nemulțumirea președintelui legată de diminuarea unor fonduri pe care nu le-a cheltuit și a dat asigurări că ”nicio instituție a statului nu va rămâne fără bani pentru funcționare”.

”De aceea, am primit cu uimire declarația de ieri a președintelui și consider că, pentru a nu exista niciun dubiu în legătură cu motivele pentru care a fost suspendată ședința CSAT, este nevoie ca stenogramele acestei ședințe să fie desecretizate”, a subliniat premierul.

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis miercuri o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, prin care o invită joi pentru consultări la Palatul Cotroceni, pentru "clarificarea unor aspecte care țin de rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită", la această întâlnire fiind invitați și miniștrii de resort.

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a transmis miercuri, 5 septembrie a.c., o scrisoare Prim-ministrului României, doamna Vasilica -Viorica Dăncilă, prin care o invită pentru consultări, la Palatul Cotroceni, în data de 6 septembrie a.c., ora 11:30, în temeiul dispozițiilor art. 80 și ale art. 86 din Constituție, având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu necesitatea rectificării bugetului de stat pe anul 2018. Consultările vizează clarificarea unor aspecte care țin de rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită. La această întâlnire au fost invitați și miniștrii de resort", a transmis miercuri Administrația Prezidențială.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul finantelor