Ministrul Mediului: Guvernul amână pentru săptămâna viitoare adoptarea OUG privind taxa de depozitare

Ministrul Mediului: Guvernul amână pentru săptămâna viitoare adoptarea OUG privind taxa de depozitare
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2017

Ordonanța de Urgență ce prevede ca taxa de 80 lei pe tona de deșeuri deversată la groapa de gunoi să fie aplicată ca taxă penalizatoare la diferența care nu se reciclează era programată spre adoptare în ședința Guvernului de joi, dar va fi amânată cu o săptămână, astfel încât să fie ascultate opiniile tuturor jucătorilor din domeniu, a declarat miercuri ministrul Mediului, Daniel Constantin, care este și vicepremier în Executiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Mâine în sedința de Guvern aș fi intenționat să adoptăm Ordonanța de Urgență. Poate că după discuția de astăzi ar trebui să amânăm pentru o săptămână, astfel încât toate părerile să fie ascultate și să fie introduse în textul Ordonanței de Urgență”, a spus Constantin, conform News.ro.

Vicepremierul a precizat că textul ordonanței menține taxa la nivelul de 80 de lei, dar aceasta va fi aplicată ca taxă penalizatoare la diferența care nu se reciclează, stabilind o țintă pentru fiecare an.

Potrivit oficialului, actul normativ prevede că operatorii de salubritate vor fi cei care vor plăti taxa penalizatoare, și nu cei de la depozitele de gunoi.

Constantin susține că a propus o Ordonanță de Urgență deoarece taxa a fost adoptată pe data de 3 ianuarie, înainte de învestirea noului guvern.

Asociația companiilor americane din România cere Guvernului să combată mai eficient evaziunea fiscală CITEȘTE ȘI Asociația companiilor americane din România cere Guvernului să combată mai eficient evaziunea fiscală

“Această taxă a bulversat activitatea autorităților, sau activitatea salubriștilor, existând un risc foarte mare ca acest cost suplimentar, de 80 de lei pe tonă care se depozitează, să ajungă să fie suportat de către cetățeni”, a mai spus Constantin.

Ordonanța are două obiective importante. “Unul dintre ele ar fi ca cetățenii să aibe la dispoziție toate mijloacele necesare astfel încât deșeurile să fie aruncate, și după aceea colectate în mod selectiv, să nu suporte ei aceste taxe, pentru că în momentul de față nu au la dispoziție toate mijloacele necesare ca această procedură să fie aplicată”, a susținut ministrul Mediului.

Constantin a precizat că al doilea obiectiv al ordonanței ar fi ca România să ajungă la o rată de reciclare de 50% până în 2020.

Ținta pentru 2017 va porni de la 20%, pentru ca apoi să urce la 30% în 2018, 40% în 2019% și 50% în 2020.

“Semnalul de alarmă este tras de faptul că am ajuns într-o situație critică în care România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește reciclarea. Consultanții spun că suntem la 4,5%, în timp ce Agenția de Protecție a Mediului spune că suntem la peste 10%. Cert este un lucru: suntem ultimii din cele 28 de țări”, a adăugat Daniel Constantin.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul mediului
taxa de depozitare