Năsui: După ce trece termenul de 1 octombrie, vom elimina în Parlament declarația anuală privind beneficiarul real. Să rămână doar la înființarea firmei și pentru modificări

Năsui: După ce trece termenul de 1 octombrie, vom elimina în Parlament declarația anuală privind beneficiarul real. Să rămână doar la înființarea firmei și pentru modificări
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 14 sep 2021

Declarația anuală privind beneficiarul real va fi eliminată în Parlament printr-un proiect al USR PLUS, însă este necesar ca firmele să depună informațiile solicitate acum, până la termenul de 1 octombrie, astfel încât să fie asigurată baza de date conform obligațiilor României și solicitărilor Comisiei Europene, a declarat parlamentarul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei și autorul unei simplificări similare tot în Parlament, schimbată ulterior de către Guvern. Odată ce acest obiectiv este îndeplinit, declarația anuală va fi eliminată prin adoptarea unui amendament la legislația actuală, urmând ca firmele să transmită informațiile doar la înființare și să le actualizeze dacă survin modificări. Pentru Comisia Europeană este important ca România să-și respecte obligația de a avea baza de date, actualizată atunci când este necesar, nu ca statul să ceară informațiile anual de la toată lumea, a explicat acesta.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

"Cei de la Comisie nu au fost multumiți de istoricul României cu această lege, fiindcă suntem în urmă cu calendarul față de alte țări. Au zis că ar fi bine ca la 1 octombrie să depună majoritatea firmelor, altfel comportamentul României pare că doar amână obligațiile la infinit fără motive temeinice. Însă au înțeles și dificultățile, și ne-au explicitat că ne facem singuri viața mai grea decât trebuie cu birocrația excesivă. Discuțiile cu UE au fost oricum informale, corespondența oficială purtându-se în cadrul procedurii prin MAE. După 1 octombrie, e de sperat că baza de date va fi în mare parte completată. Apoi vom (USR PLUS) scoate declarația anuală prin amendament în Parlament la legea de aprobare, și dorim să simplificăm suplimentar birocrația", a spus Năsui, întrebat de Profit.ro despre situația declarației privind beneficiarul real.

Claudiu Năsui a fost ministru al Economiei, dar și-a dat demisia din Guvern, alături de ceilalți miniștri USR PLUS, în contextul crizei politice din ultimele săptămâni. Ministerul Economiei este instituția care a inițiat consultări cu Comisia Europeană referitor la modificarea legislației care impune depunerea declarației privind beneficiarul real.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană solicită doar declarația inițială, astfel încât să existe baza de date, dar și actualizarea informațiilor când este necesar.

"UE cere doar o declarație inițială, adică să aflăm pentru firmele deja existente (și cele noi când se înmatriculează) cine e beneficiarul real. Apoi, mai cere să actualizezi oricând are loc o schimbare. UE nu cere nici măcar condiții de formă, formulare de 10 pagini, și așa mai departe: în unele țări se face pe pagină de internet, fără nici o semnătură electronică. Cam încolo voiam să ducem și noi lucrurile, după ce trecea acest termen de 1 octombrie", a spus Năsui.

DOCUMENT În plină criză politică, Guvernul are pe masă Debirocratizarea: Eliminate - sancțiuni la microîntreprinderi, tranzacții cu statul prin trezorerie și obligații în relația cu ANAF. Prag ridicat pentru obligația dotării cu POS CITEȘTE ȘI DOCUMENT În plină criză politică, Guvernul are pe masă Debirocratizarea: Eliminate - sancțiuni la microîntreprinderi, tranzacții cu statul prin trezorerie și obligații în relația cu ANAF. Prag ridicat pentru obligația dotării cu POS

În România, declarația inițială trebuia depusă în termen de un an de la intrarea în vigoare a legii 129/2019, adică până prin iulie 2020. În contextul pandemiei, obligația a fost amânată, iar acum declarația inițială ar trebui depusă în termen de trei luni după încetarea stării de alertă.

"Noi ne aflam în situația în care nu avem declarațiile <<inițiale>>, adică baza de date care trebuie conectată cu UE nu conținea date pentru +95% din firme. Este motivul pentru care au început discuțiile de infringement, că noi nu avem baza de date deloc. Soluția cu completatul automat prin preluarea datelor din baza de date a registrului comerțului, așa cum se face în Austria și în alte țări, nu s-a implementat. Când Parlamentul a reintrodus obligația declarației anuale la începutul anului prin amendamente trimise de MFP, dintr-o dată trebuiau să depună o grămadă de firme în câteva săptămâni. Asta nu e normal, nici fezabil, și se bloca și ONRC și tot. Problema mai mare a fost că în Parlament au reintrodus obligația <<în 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare>> după ce mulți deja își aprobasera situațiile. Ei bine, firmele acelea nu ar fi avut obligația depunerii declarației, și baza de date tot pe jumătate goală ar fi rămas. Adică problema pentru care ne amenință cu infringement nu s-ar fi rezolvat. Așa că am prelungit termenul până la 1 octombrie ca să aibă firmele timp destul, iar Comisiei i-am explicat cu faptul că așa ar depune toți indiferent de momentul aprobării situațiilor financiare", a explicat acesta.

Guvernul a decis, la finele lunii mai, să amâne, până la 1 octombrie, termenul de depunere a declarației privind beneficiarul real. Amânarea termenului de depunere devenise urgentă, în contextul în care era aproape termenul limită până la care o mare parte din firme erau nevoite să aprobe situațiile financiare anuale, după care, potrivit legislației actuale, aveau la dispoziție 15 zile în care să depună declarația privind beneficiarul real.

Măsura a venit după ce, la finalul lunii martie a acestui an, Parlamentul a adoptat o modificare susținută de către Guvern, prin care erau eliminate simplificările introduse în 2020, printr-un proiect de lege inițiat de Năsui și adoptat de legislativ.

Legea inițiată anul trecut de Năsui elimina obligația depunerii declarațiilor privind beneficiarii reali în cazul societăților constituite doar din persoane fizice. Totodată, se renunța și la depunerea declarației anuale și era menținută doar obligația de a depune o declarație privind beneficiarii reali oricând intervenea o schimbare în societate.

viewscnt
Afla mai multe despre
beneficiar real
declaratia beneficiar real
ue
claudiu nasui