Guvernul intenționează să adopte până la finele lunii iunie noua legislație privind Pilonul II de pensii, administrat privat, după ce va obține și avizul Autorității de Supraveghere Financiară. Premierul Viorica Dăncilă susține că, în acest mod, Executivul se va asigura că nicio persoană care contribuie la aceste fonduri de pensii nu va avea, la pensionare, drepturi diminuate.
”Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea Pilonului II de pensii reprezintă una din prioritățile trimestrului următor, iar în acest sens ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la Pilonul II de pensii”, a spus prim-ministrul Dăncilă.
În acest scop, o echipă guvernamentală discută cu administratorii de pensii private și cu asociațiile de beneficiari ai pensiilor din Pilonul II.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
”Am format o echipă care poartă discuții cu administratorii de pensii private și cu asociațiile de beneficiari de aceste pensii private pentru a crea un cadru nou, un cadru european, cu mai multă deschidere pentru economisire și investiții. Ne propunem ca, până la sfârșitul trimestrului doi, acest nou cadru legal să obțină avizul Autorității de Supraveghere Financiară și apoi să poată fi aprobat în Guvern”, a precizat Dăncilă.
Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunțaseră la începutul acestei luni că Guvernul lucrează la un mecanism prin care persoanele care contribuie la Pilonul II de pensii, administrat privat, să se transfere cu aceste contribuții integral la Pilonul I, administrat de stat.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 leiMinistrul Teodorovici susține că asigurații vor fi informați periodic cu privire la sumele acumulate în contul personal de pensii.
”Pentru ca oamenii să vină către Pilonul II, trebuie să ne asigurăm noi, ca stat, vis-a-vis de următoarele lucruri: în primul rând, transparența în ceea ce înseamnă contribuția fiecărui contribuabil la acest Pilon I, în sensul că informațiile trebuie aduse la cunoștința contribuabilului, vis-a-vis de cât s-a acumulat, exact perioada de timp în care a acumulat, pentru a fi sigur că banii pe care îi depune lunar există, sunt folosiți în mod eficient și că omul are siguranța unei pensii atunci când iese la pensie. De asemenea, trebuie să găsim un mecanism pentru a stimula trecerea opțională de la Pilonul II la Pilonul I”, a declarat Teodorovici.