Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică recomandă guvernelor în căutare de venituri să majoreze taxele pe moșteniri

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică recomandă guvernelor în căutare de venituri să majoreze taxele pe moșteniri
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mai 2021

Guvernele interesate de venituri suplimentare odată cu ieșirea din criza coronavirusului ar trebui să majoreze taxele pe moșteniri, a recomandat marți Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), informează Reuters și AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Scutirile, excepțiile și donațiile pe viață fac ca taxele pe moșteniri să reprezinte o sursă minoră de venituri în majoritatea țărilor și deseori agravează inegalitățile, susține OECD. Un exemplu este SUA, unde doar 0,2% dintre proprietăți plătesc taxe pe moșteniri iar cele mai bogate 10% dintre gospodării controlează aproape 80% din avuție. În medie, în rândul statelor membre OECD, taxele pe moșteniri reprezintă doar 0,5% din veniturile din taxe, scrie Agerpres.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Deși există loc pentru o contribuție mai mare la finanțele guvernamentale afectate de pandemie, este de așteptat ca propunerile privind majorarea taxelor pe moșteniri să se lovească de o opoziție acerbă din partea criticilor, care deseori se referă la taxa pe moșteniri ca la o "taxă pe moarte".

"Tocmai clasa de mijloc se opune unei taxe pe care clasa de mijloc nu o plătește", a subliniat directorul pentru politici fiscale de la OECD, Pascal Saint-Amans.

Multe guverne analizează în prezent cum ar putea strânge noi venituri pentru a putea acoperi costul relansării economiilor lor după pandemie. SUA și Marea Britanie au planuri vizând majorarea taxelor pe companii.

Acționarii străini au injectat peste 52 de milioane de euro în firmele de pe piața financiară CITEȘTE ȘI Acționarii străini au injectat peste 52 de milioane de euro în firmele de pe piața financiară

OECD susține că majoritatea moștenirilor evită complet plata taxelor în unele țări grație unor scutiri generoase acordate rudelor apropiate și activelor precum afacerile deținute de familii. Politicile variază în rândul statelor membre OECD, pragul până la care se aplică scutirile pentru transferurile de patrimoniu către copii variind între 17.000 de dolari în Belgia și până la 11 milioane de dolari în SUA. De asemenea, taxele plătite de moștenitori pot fi evitate sau diminuate în unele țări grație unor donații efectuate în timpul vieții, care deseori beneficiază de un tratament fiscal mai favorabil. În consecință, taxele plătite de moștenitori sunt deseori mai mici rata oficială de impozitare.

"Dacă taxele pe moșteniri vor juca un rol important în veniturile guvernelor atunci acestea trebuie să fie mai bine concepute decât sunt în prezent în multe cazuri", a declarat directorul diviziei de statistică de la OECD, David Bradbury.

În consecință, OECD recomandă ca beneficiarii donațiilor și moștenirilor să fie taxați pentru ceea ce primesc de-a lungul vieții lor dar recunoaște că o astfel de abordare ar ridica unele obstacole administrative și de conformare.

Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 37 de state membre OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii. 

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa mosteniri
ocde