Proiectul care extinde perioada în care amenzile de circulație pot fi plătite la jumătate, de la 48 de ore la 15 zile lucrătoare, a fost promulgat

Proiectul care extinde perioada în care amenzile de circulație pot fi plătite la jumătate, de la 48 de ore la 15 zile lucrătoare, a fost promulgat
scris 20 iul 2018

Proiectul care stabilește că perioada în care amenzile de circulație vor putea fi achitate la jumătate va fi extinsă, începând de anul viitor, de la doar 48 de ore la 15 zile lucrătoare, a fost promulgat astăzi de președinte. Sistemul va fi aplicat deocamdată doar în cazul amenzilor de circulație, prin instituirea unui sistem electronic și a unui cont unic de plată a amenzilor la nivel național. Facilitatea a fost pregătită încă din 2015, dar a primit abia acum semnătura finală.

Noul sistem este prevăzut să fie aplicat începând cu 1 ianuarie 2019, până la finele acestui an Guvernul fiind obligat să adopte normele metodologoce de aplicare a legii.

WeAccelerate, programul prin care start-up-urile pot crește într-un ritm accelerat cu sprijinul Telekom Romania. Înscrie-te și tu! CITEȘTE ȘI WeAccelerate, programul prin care start-up-urile pot crește într-un ritm accelerat cu sprijinul Telekom Romania. Înscrie-te și tu!

Proiectul a fost elaborat încă din 2015, pe vremea guvernării Ponta, dar a fost adoptat abia acum de majoritatea parlamentară, în condițiile în care tot aleșii puterii au inițiat recent un proiect prin care propun reducerea termenului de achitare în cazul tuturor amenzilor.

”Ordonanța Guvernului .nr.2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările și completările ulterioare, prevede că plata a jumătate din minimul amenzii se poate realiza în termen de 48 de ore de la data încheierii sau comunicării procesului-verbal, numai dacă această posibilitate este prevăzută în mod expres în actul normativ de stabilire a contravențiilor. Termenul de 48 de ore poate fi considerat nerezonabil pentru asigurarea conformării cetățeanului, pus în situația de a identifica rapid anumite sume de bani”, motiva Guvernul necesitatea prelungirii tremenului de achitare la jumătate a amenzilor.

O scurtă istorie a unuia dintre cei mai mari constructori de nave din lume. Fincantieri, candidat calificat în licitația pentru construcția de corvete în România CITEȘTE ȘI O scurtă istorie a unuia dintre cei mai mari constructori de nave din lume. Fincantieri, candidat calificat în licitația pentru construcția de corvete în România

Ca urmare, este instituită o regulă generală (nu doar pentru situațiile în care prin legi speciale se prevede această posibilitate) de plată a jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal. Exceptii de ia această regulă vor putea fi stabilite prin legi speciale numai dacă termenele de plată vor fi mai mari de 15 zile.

Proiectul care extinde perioada în care amenzile de circulație pot fi plătite la jumătate, de la 48 de ore la 15 zile lucrătoare, a fost promulgat

Proiectul mai prevede că procesul-verbal de contravenție constituie și înștiințare de plată, fără a mai fi necesară întocmirea unui document distinct, având în vedere că actul de constatare conține suficiente date pentru efectuarea plății.

Guvernul alocă marilor primării subvenții de până la 190.000 lei/unitate pentru instalarea de stații de încărcare a vehiculelor electrice CITEȘTE ȘI Guvernul alocă marilor primării subvenții de până la 190.000 lei/unitate pentru instalarea de stații de încărcare a vehiculelor electrice

Procedura propusă prin proiectul de lege va fi utilizată, în ”sistem pilot”, pentru amenzile contravenționale la regimul circulației pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule. Legea va putea fi aplicată și pentru alte amenzi contravenționale, de către organele din care fac parte agenții constatatori. pe măsura dezvoltării sistemului informatic, de la o dată stabilită ulterior prin hotărâre a Guvernului. 

Achitarea în numerar se va putea realiza la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităților/ subdiviziunilor administativ-teritoriale sau la alte entități care se stabilesc prin normele de aplicare a legii indiferent de domiciliul persoanei fizice sau sediul persoanei juridice.

Plata amenzilor în condițiile noii legi va elimina obligativitatea pentru plătitor de a face dovada plății către agentul constatator sau organul din care acesta face parte.

RATB începe lucrările la un nou \ CITEȘTE ȘI RATB începe lucrările la un nou "metrou ușor"

Acest lucru va fi posibil prin constituirea unui cont unic deschis la Trezoreria statului, destinat încasării amenzilor contravenționale; instituirea obligației utilizării seriei de evidență unică a procesului-verbal de constatare a contraventiei și de aplicare a sancțiunii; instituirea titlului de creanță electronic cuprinzând datele din procesul-verbal, precum și prin instituirea sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice.

Opoziția a reclamat că, prin instituirea acestui cont unic, bugetel locale vor înregistra întârzieri la încasarea amenzilor. Proiectul de lege prevede că în termen de 48 de ore Trezoreria este obligată să vireze sumele ce revin autorităților locale, dar parlamentarii opoziției arată că nu există nicio măsură sancționatorie prevăzută pentru cazurile în care Trezoreria întârzie.

Reprezentanții puterii arată însă că sumele încasate din amenzile de circulație vor fi virate automat bugetelor locale, autoritățile locale fiind obligate să transfere în sistemul informatic național doar informațiile despre încasările efectuate la casieriiile proprii.

viewscnt
Afla mai multe despre
amenzi
circulatie
con
unic
perioada
termen
jumatate
plata
achita
48
ore
15
zile
lucratoare
proiect
lege