Parlamentarii au amânat pentru un an contribuțiile de asigurări de sănătate pentru câștigurile din investiții

Parlamentarii au amânat pentru un an contribuțiile de asigurări de sănătate pentru câștigurile din investiții

Sursa foto: Laszlo Raduly

Ovidiu Tempea
Ovidiu Tempea
scris 9 sep 2015

Contribuțiile de asigurări de sănătate nu vor fi datorate anul viitor pentru câștigurile din dobânzi, dividende, vânzări de acțiuni sau de aur, ori din lichidări de firme dacă persoanele care le obțin realizează și venituri din salarii, pensii, activități independente sau chiar șomaj.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prima variantă a legii de modificare a Codului Fiscal, aprobată de Parlament dar trimisă de președintele Iohannis spre reexaminare, era stipulat că pentru toate câștigurile din investiții se datorau contribuții de asigurări de sănătate.

Cotele de contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) sunt de 5,5% pentru contribuția individuală și 5,2% pentru contribuția datorată de angajator.

“În anul 2016, persoanele care realizează venituri din investiții nu datorează contribuție de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menționate la art.155 alin. (1) lit. a)-d), g), i)-l), cu excepția veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală”, arată un paragraf introdus în legea de aprobare a codului fiscal promulgată luni de președinte.

În această formă, contribuțiile de 5,5% vor fi plătite doar de către patronii care primesc dividende, investitorii la bursă sau deponenții din bănci care nu au alte surse de venituri pentru care se aplică CASS, sau de către aceia care au venituri doar din drepturi de autor.

Pentru veniturile realizate începând cu  1 ianuarie 2017, bazele lunare de calcul nu pot fi mai mari decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabilește contribuția.

Parlamentarii nu au fost fel de darnici cu persoanele care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor și care vor plăti de anul viitor contribuțiile de sănătate.

Cei care închiriază locuințe sau alte bunuri vor plăti din 2016 contribuții de asigurări de sănătate de 5,5%, dar nu din întreaga sumă, ci după aplicarea unei cote forfetare de 40%. Și în cazul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, baza de clacul este plafonată la cinci salarii medii brute.

Pentru persoanele fizice care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum și pentru persoanele care beneficiază de indemnizație pentru copilul cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă indemnizația pentru creșterea copilului, dar contribuția se suportă de la bugetul de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende
bursa
cas
cod fiscal
dobanzi