Parlamentul European a cerut renegocierea radicală a Tratatelor cu SUA care obligă băncile din UE să furnizeze Fiscului american informații despre clienți. Cum au votat europarlamentarii români

Parlamentul European a cerut renegocierea radicală a Tratatelor cu SUA care obligă băncile din UE să furnizeze Fiscului american informații despre clienți. Cum au votat europarlamentarii români
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 iul 2018

Parlamentul European a adoptat, cu o largă majoritate, de 470 de voturi, o moțiune prin care a solicitat Executivului de la Bruxelles renegocierea acordurilor semnate de România și de cele mai multe dintre celelalte țări membre ale UE cu Statele Unite, care prevăd că instituțiile financiare din aceste țări sunt obligate să raporteze Fiscului american date despre conturile și contractele clienților lor despre care există indicii că ar putea avea obligații în baza legislației fiscale din SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit moțiunii, aplicarea pe teritoriul UE a legii americane FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), al cărei scop este prevenirea și reducerea evaziunii fiscale generate de activitatea transfrontalieră a persoanelor fizice și companiilor americane, cu prejudicierea bugetului de stat al SUA, duce la încălcarea legislației comunitare privind protecția datelor personale, încalcă dreptul la intimitate și viață privată și limitează accesul la conturi bancare și de plăți pentru peste 100.000 de cetățeni ai Uniunii. Acordurile statelor UE cu SUA de implementare a FATCA nu sunt reciproce, respectiv nu prevăd aceleași obligații de raportare pentru partea americană cu privire la cetățenii europeni clienți ai instituțiilor financiare din SUA.

 "Parlamentul European regretă lipsa inerentă de reciprocitate a acordurilor interguvernamentale semnate de statele membre, mai ales în ceea ce privește cantitatea de informații care face obiectul schimbului, aceasta fiind mai importantă pentru statele membre decât pentru Statele Unite; invită toate statele membre să suspende, în mod colectiv, aplicarea acordurilor lor interguvernamentale (sau schimbul de informații, altele decât cele privind conturile deținute în UE de către cetățeni americani care își au reședința în SUA) până când SUA va fi de acord cu o abordare multilaterală a schimbului automat de informații, fie prin abrogarea FATCA și adoptarea Standardului comun de raportare, fie prin renegocierea FATCA la nivelul UE și cu obligații reciproce privind schimbul de informații, identice de ambele părți ale Atlanticului", se arată în moțiune.

Dragoș Anastasiu, ANAT: Cifrele INS privind numărul de turiști nu sunt corecte. Ministerul nu trebuie să se bazeze pe INS, sunt firme specializate pentru date în turism CITEȘTE ȘI Dragoș Anastasiu, ANAT: Cifrele INS privind numărul de turiști nu sunt corecte. Ministerul nu trebuie să se bazeze pe INS, sunt firme specializate pentru date în turism

Parlamentul a mai solicitat să fie acordat Comisiei Europene un mandat pentru deschiderea negocierilor pentru un acord FATCA UE-SUA care să asigure reciprocitatea deplină în schimburile de informații, să respecte principiile fundamentale ale legislației UE, precum și Directiva privind conturile de plăți, și care să permită "americanilor accidentali" din UE să renunțe la cetățenia americană nedorită în mod gratuit, fără înregistrarea datelor lor și fără sancțiuni.

În afară de Traian Ungureanu, din grupul Partidului Popular European, care a votat împotrivă, și de Damian Drăghici, Cătălin Ivan, Ioan Mircea Pașcu (grupul socialiștilor și democraților), Mircea Diaconu, Norica Nicolai (ALDE), Ramona Mănescu și Siegfried Mureșan (grupul popularilor europeni), care s-au abținut de la vot, toți ceilalți europarlamentari din România au votat în favoarea moțiunii.

"Statele Unite și Eritreea sunt singurele două țări din lume care au adoptat impozitarea în funcție de cetățenie, Eritreea fiind condamnată de ONU pentru eforturile sale de impozitare a diasporei", se precizează în preambulul moțiunii adoptate de Parlamentul European.

Un proiect de lege care pedepsește hărțuirea psihologică și stradală cu amenzi cuprinse între 3.000 - 10.000 de lei, adoptat de Camera Deputaților CITEȘTE ȘI Un proiect de lege care pedepsește hărțuirea psihologică și stradală cu amenzi cuprinse între 3.000 - 10.000 de lei, adoptat de Camera Deputaților

România a semnat în 2015 acordul cu SUA privind implementarea FATCA, iar în prezent peste 240 de instituții financiare, de plată și altele din România, cu excepția administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii și facultative, raportează Internal Revenue Service (IRS), prin intermediul ANAF, informații despre conturile și contractele clienților lor despre care există indicii că ar putea avea obligații în baza legislației fiscale din SUA. Peste 100 de state din întreaga lume au încheiat astfel de acorduri cu Washingtonul.

Una dintre particularitățile legislației fiscale a SUA este aceea că obligațiile de plată a impozitelor pe câștigurile din active financiare sau doar de raportare la Fisc a acestor active sunt aplicate nu doar americanilor care locuiesc și obțin venituri în Statele Unite, ci și celor aflați în străinătate. FATCA are, de altfel în vedere, nu doar cetățenii și rezidenții în State care trăiesc în alte state, ci o categorie mult mai largă, "persoanele SUA". În această categorie intră și persoanele doar născute în SUA sau care au un cont bancar, o adresă de domiciliu sau un număr de telefon în Statele Unite.

În baza acordului de implementare a FATCA, instituțiile financiare din România sunt obligate să transmită IRS, prin intermediul ANAF, informații despre conturile și contractele clienților lor care sunt "persoane SUA". Cele care refuză sunt sancționate, conform legii americane, prin aplicarea unei rețineri la sursă de 30% asupra oricăror plăți de natura dobânzilor, dividendelor, chiriilor, primelor, anuităților, compensărilor, remunerațiilor, onorariilor și altor câștiguri cu sursă SUA.

Studiu turoperator: Destinațiile preferate de români, în funcție de regiuni CITEȘTE ȘI Studiu turoperator: Destinațiile preferate de români, în funcție de regiuni

Această cotă este aplicabilă în cazul în care instituțiile financiare refuză să dezvăluie identitatea și să comunice informații despre clienții lor considerați persoane SUA. Obligațiile sunt valabile în privința tuturor acestor clienți, nu doar a celor suspectați de evaziune fiscală. 

Multor americani cetățeni europeni și rezidenți în UE le este refuzată de către bănci deschiderea de conturi și orice fel de servicii din cauza poverii administrative și financiare reprezentate de obligațiile de raportare în baza FATCA. Aceste costuri pot merge de la 1 milion la 5 milioane euro pe an, în funcție de dimensiunile instituției financiare.

La moțiunea adoptată de Parlamentul European s-a ajuns după multiple demersuri de lobby ale unui ONG francez, Asociația Americanilor Accidentali, format din cetățeni francezi identificați ca "persoane SUA" de către instituțiile financiare din Franța cu care aveau contracte și raportați ca atare la IRS. Mulți dintre ei doar s-au născut pe teritoriul SUA din părinți francezi și au părăsit după perioade extrem de scurte de la naștere Statele Unite, fără să revină vreodată, și au ajuns totuși în vizorul Fiscului american.

Parlamentul European a cerut renegocierea radicală a Tratatelor cu SUA care obligă băncile din UE să furnizeze Fiscului american informații despre clienți. Cum au votat europarlamentarii români
Parlamentul European a cerut renegocierea radicală a Tratatelor cu SUA care obligă băncile din UE să furnizeze Fiscului american informații despre clienți. Cum au votat europarlamentarii români
Sursă: https://www.votewatch.eu

Sursă: https://www.votewatch.eu

viewscnt
Afla mai multe despre
gdpr
protectia datelor personale
fatca
irs
anaf
sua
banci
institutii financiare
obligatii de raportare
taxe
impozite
retinere la sursa