Platformele de streaming, taxate de Guvern pe fondul pandemiei și închiderii cinematografelor

Platformele de streaming, taxate de Guvern pe fondul pandemiei și închiderii cinematografelor
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 25 mar 2021

Platformele de streaming vor fi incluse în categoria plătitorilor cotei de 3% din prețul de vânzare și/sau închiriere a filmelor și vor achita, totodată, la Fondul cinematografic o contribuție de 4% din veniturile obținute din tranzacții unice sau sub formă de abonament, potrivit unui proiect de lege redactat de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: În prezent, Fondul cinematografic este alimentat, printre altele, din colectarea lunară a unei contribuții de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost prin intermediul serviciilor de transmisie de date, inclusiv prin internet sau telefonie.

Mașinile Google Street View se întorc în România. LISTA completă a zonelor care vor fi fotografiate CITEȘTE ȘI Mașinile Google Street View se întorc în România. LISTA completă a zonelor care vor fi fotografiate

Acum, în această categorie de plătitori de taxă vor fi incluse ”platforme de streaming video online de tipul VoD, SvoD, TvoD, PayPerView, cu excepția furnizorilor de servicii media audiovizuale cu o cifră de afaceri redusă sau cu un nivel scăzut de audiență”.

Proiectul introduce, totodată, în legea actuală un nou articol care stabilește perceperea a ”4% din veniturile obținute din tranzacții unice sau sub formă de abonament, pentru vizionarea de opere audiovizuale prin intermediul serviciilor de transmisie de date prin internet sau telefonie, de către furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere”. 

În cazul platformelor  cu sediul în alt stat membru al Uniunii Europene, veniturile asupra cărora se impune contribuția sunt cele obținute pe teritoriul României.

PREMIERĂ Peste 200 de companii, antreprenori și artiști, printre care Electric Castle Festival, Untold/Neversea, Global Records, Tudor Chirilă, Adrian Despot, s-au coalizat și îi cer lui Iohannis să intervină \ CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Peste 200 de companii, antreprenori și artiști, printre care Electric Castle Festival, Untold/Neversea, Global Records, Tudor Chirilă, Adrian Despot, s-au coalizat și îi cer lui Iohannis să intervină "până nu este prea târziu"

Platformele pot opta însă pot opta pentru finanțarea directă a unei producții cinematografice, cu până la 30% din suma datorată la Fondul Cinematografic, la solicitarea producătorilor de film și după notificarea prealabilă adresată Centrului Național al Cinematografiei.

Pot face obiectul finanțării directe și proiecte declarate câștigătoare la concursul de selecție de proiecte cinematografice în vederea acordării de credite financiare directe pentru producția de filme și pentru dezvoltare de proiecte cinematografice.

Aplicația TikTok va fi folosită de Guvern pentru promovarea campaniei de vaccinare anti-Covid-19 CITEȘTE ȘI Aplicația TikTok va fi folosită de Guvern pentru promovarea campaniei de vaccinare anti-Covid-19

Conform datelor puse la dispoziție de către Observatorul Audiovizual European, în România sunt circa 1.160.000 de utilizatori de astfel de platforme, unde primele trei clasate dețin circa 99% din cota de piață.

Se estimează astfel o contribuție anuală la Fondul cinematografic de circa 38 milioane de lei.

”În contextul scăderii încasărilor la Fondul cinematografic ca urmare a restricțiilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus SARS-COV2 (închiderea sălilor de cinematograf,  scăderea pieței de publicitate ducând la o scădere de circa 35% a încasărilor la Fond) este imperios necesară luarea unor măsuri urgente, inclusiv în plan legislativ”, arată guvernanții.

Companiile private critică PNRR - include doar referiri vagi la reforma ANAF. Mediul privat a ajuns în postura de a face apel la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să nu ignore reforma ANAF, esențială pentru dezvoltarea României CITEȘTE ȘI Companiile private critică PNRR - include doar referiri vagi la reforma ANAF. Mediul privat a ajuns în postura de a face apel la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să nu ignore reforma ANAF, esențială pentru dezvoltarea României

Prin proiect se propune redefinirea noțiunilor de serviciu media audiovizual, program, retransmisie, comunicare comercială, sponsorizare, plasare de produse, licență audiovizuală și codare, fiind totodată introduse și unele definiții noi pentru noțiunile de serviciu de platformă de partajare, material video generat de utilizator, decizie editorială, furnizor de platformă de partajare și autorizare servicii media audiovizuale la cerere", se arată în expunerea de motive a proiectului de Lege.

De asemenea, "s-a prevăzut un mecanism prin care CNA poate restricționa un serviciu media audiovizual dacă acesta incită la ură, violență sau instigă la terorism ori dacă reprezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea publică".

viewscnt
Afla mai multe despre
streaming
platforma
taxa
plata
contributie
fond
cimatografie
lege
guvern