Pragul pentru microîntreprinderi la 100.000 de euro, discutat de Finanțe cu Comisia Europeană. Reprezentanții CE vin luni la București

Pragul pentru microîntreprinderi la 100.000 de euro, discutat de Finanțe cu Comisia Europeană. Reprezentanții CE vin luni la București
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 14 mar 2024

Ministerul Finanțelor va discuta la începutul săptămânii următoare cu reprezentanți ai Comisiei Europene (SG Recovery) situația fiscală a României, printre măsurile care vor fi analizate urmând să se numere și cele vizând regimul microîntreprinderilor, a declarat un reprezentant al Ministerului Finanțelor. Pe masă se va afla și pragul pentru microîntreprinderi, pentru care au fost deja discuții privind reducerea de la 500.000 de euro în prezent la 100.000 de euro. Limitarea ariei de aplicabilitate a regimului de microîntreprindere (impozitare pe venit) este prevăzută în PNRR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vizita reprezentanților CE este programată pentru 18-21 martie pentru a discuta cererea de plată numărul trei din cadrul PNRR.

Potrivit informațiilor primite de Profit.ro, nu se va discuta o reducere a pragului pentru micro la 60.000 de euro, în discuție fiind, în linie cu negocierile anterioare între Finanțe și Comisie, o reducere a acestui prag la 100.000 de euro. Noul pragm, dacă se va lua această decizie, ar urma să se aplice din 2025.

Profit.ro a scris că măsurile introduse de Guvern, pe finalul anului trecut, pentru restricționarea regimului microîntreprinderilor sunt așteptate să genereze în acest an o scădere de circa 33% a numărului de firme care aplică acest regim de impozitare, urmând să se ajungă astfel doar la aproximativ 300.000 de microîntreprinderi funcționale. Impactul poate fi, însă, chiar mai puternic, cu un declin și mai accentuat, în măsura în care clarificările privind conceptul de întreprinderi legate în cazul micro, prezentate ieri seara, pot împinge la impozit pe profit mult mai multe societăți.

Guvernanții au transmis în mod repetat că în acest an nu se vor lua noi măsuri de creștere a taxelor și nu vor fi operate nici modificări noi în ce privește regimul microîntreprinderilor. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a transmis, însă, că anul următor, noul guvern care se va forma în urma alegerilor va lua probabil o serie de măsuri fiscale, cu aplicare de la mijlocul anului (iulie).

Ce s-a schimbat de anul acesta pentru microîntreprinderi

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor (schimbări aduse prin OUG 115/2023)

A fost modificată una dintre condițiile pentru încadrarea unei persoane juridice române ca microîntreprindere, în sensul că persoana juridică română respectivă trebuie să aibă asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot și să fie singura microîntreprindere stabilită de către asociați/acționari. Condiția anterioară prevedea ca persoana juridică română să aibă asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei microîntreprinderi.

Totodată, s-a introdus o nouă condiție pentru încadrarea ca microîntreprindere: persoana juridică respectivă să fi depus la termen situațiile financiare anuale.

S-a introdus o nouă prevedere care precizează că limita de 500.000 euro se calculează cumulând veniturile persoanei juridice cu veniturile întreprinderilor legate cu aceasta, așa cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.

Anul fiscal 2023 este ultimul an în care sumele reprezentând sponsorizări/burse și sumele reprezentând costurile cu achiziția de aparate de marcat electronice fiscale, rămase de reportat, se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.

(schimbări aduse prin Legea 296/2023)

Din 1 ianuarie 2024, cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor au devenit:

  • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 de euro și care nu desfășoară activitățile pentru care se datorează cota de 3%
  • 3%, pentru microîntreprinderile care: realizează venituri peste 60.000 de euro; sau
  • desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile cu personalitate juridică care nu sunt entități transparente fiscal, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.
viewscnt
Afla mai multe despre
microintreprinderi
impozit
impozit profit
impozit venit
ministerul finantelor
comisia europeana