Președintele ANAF: Învățăm de la specialiști străini cum să verificăm averile mari. Este o zonă în care s-a cam evitat să se intre

Președintele ANAF: Învățăm de la specialiști străini cum să verificăm averile mari. Este o zonă în care s-a cam evitat să se intre
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 nov 2022

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, admite că zona marilor averi ale unor persoane fizice este una în care ”s-a cam evitat să se intre” în ceea ce privește controalele ANAF, el subliniind că este nevoie de verificări și trebuie ca acele persoane cu averi foarte mari să plătească taxele aferente acestora. Șeful Fiscului arată că, numai în luna octombrie, după verificările la persoanele fizice cu averi mari au fost emise decizii de impozitare în valoare de peste 6 milioane de lei, pentru sume care depășesc 30 de milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Facem un schimb de bune practici în acest domeniu. (...) Încercăm să învățăm de la colegii noștri din SUA și din Australia și să devenim și noi din ce în mai performanți”, a declarat Lucian Heiuș la Digi 24, despre misiunea de asistență tehnică finanțată de Fondul Monetar Internațional în România referitoare la conformarea fiscală a persoanelor fizice cu averi mari.

PSD nu mai susține creșterea impozitelor pentru locuințe de la 1 ianuarie. Decizia PSD nu a fost discutată încă în Coaliție, cu PNL și UDMR - surse CITEȘTE ȘI PSD nu mai susține creșterea impozitelor pentru locuințe de la 1 ianuarie. Decizia PSD nu a fost discutată încă în Coaliție, cu PNL și UDMR - surse

Conform lui Heiuș, în ultimele 6 luni a emis două ordine de președinte al ANAF care reglementează domeniul de activitate legat de impozitarea marilor averi.

”Este o zonă în care în România s-a cam evitat să se intre. Întotdeauna am mers și am controlat persoanele juridice, am mers și am verificat magazinele de la colț, dar, cumva, cu timiditate s-a încercat să se intre pe acest control al persoanelor fizice și vedem și știm toți că există foarte multe persoane fizice cu acea avere cumva afișată, sfidătoare la adresa oamenilor și care naște foarte multe semne de întrebare. Există în același timp și foarte mulți români care și-au câștigat banii corect, și-au plătit impozitele și taxele, le plătesc în continuare și care au tot respectul și aprecierea noastră, dar noi trebuie să identificăm pe cei care nu înțeleg că trebuie să plătească impozitele datorate”, a precizat el citat de News.ro.

Șeful ANAF a subliniat că, în prezent, sunt în derulate 380 de acțiuni de verificare la persoane fizice.

”Chiar în luna octombrie, care este o lună încheiată, pot să vă spun că am descoperit sume suplimentare nedeclarate de 30,6 milioane de lei, iar impozitele calculate pentru aceste sume suplimentare sunt în jur de șase milioane de lei”, a precizat Lucian Heiuș.

El a dat exemplul unei persoane fizice din Bihor care luna trecută a fost verificată și avea o diferență de 12 milioane de lei între venitul declarat și cel estimat de către inspectori.

El a susținut că pot fi controlate persoanele care fac achiziții de mare valoare, depuneri bancare de mare valoare sau care creditează firme cu sume mari de bani, iar de acolo pornesc controalele. Verificările se fac în situațiile în care sunt diferențe mai mari de 50.000 de lei între sumele declarate și cele care se constată că sunt deținute de către respectivele persoane.

”Dacă avem indicii clare că sumele respective de bani sunt ca urmare a unor infracțiuni, putem să facem o plângere penală. (...) Dacă există elemente că sunt, totdeauna anunțăm și facem o sesizare către Parchete pentru a continua cercetările”, a spus șeful ANAF.

Heiuș a afirmat că își dorește ca cei impozitați să conteste în instanță deciziile de impozitare, subliniind că în astfel de situații numele acestora pot fi făcute publice, altfel ele aflându-se sub secretul fiscal.

În ceea ce privește așa-numiții influenceri, Heiuș a arătat că ANAF are programe informatice de analiză a bazelor de date care atenționează care dintre conturile acestora sunt vizualizate, după care se face comparația între sumele încasate de influenceri și cele declarate de aceștia.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
lucian heiuș