Prim pas: Indemnizația de șomaj crește prin raportare la indicele social de referință

Prim pas: Indemnizația de șomaj crește prin raportare la indicele social de referință
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iul 2020

Plenul Senatului a adoptat o propunere legislativă potrivit căreia cuantumul indemnizației de șomaj va crește o dată cu schimbarea modalității de calcul. Indemnizația se va calcula având în vedere 100% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) și nu 75% din acest indice, cum prevede legea în vigoare acum.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art. 39 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, dar mai trebuie adoptată și de către deputați pentru a intra în vigoare.

M247 lansează noua platformă cloud pentru a susține planurile ambițioase de creștere a afacerilor clienților CITEȘTE ȘI M247 lansează noua platformă cloud pentru a susține planurile ambițioase de creștere a afacerilor clienților

În expunerea de motive se arată că persoanelor aflate în șomaj li s-ar calcula, potrivit acestui proiect, cuantumul indemnizației de șomaj ținând cont de 100% din valoarea indicatorul social de referință (500 lei), în vigoare la data stabilirii drepturilor acestora, și nu de 75% din valoarea ISR, cum se calculează în prezent, arată Agerpres.

Indicatorul Social de Referință (ISR) reprezintă valoarea în raport cu care sunt calculate toate prestațiile sociale, precum venitul minim garantat, indemnizația de șomaj, ajutorul pentru încălzire sau alocația de stat pentru copii. 

Indemnizația de șomaj, pe lângă procentul din ISR, se calculează conform unor cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
somaj
indemnizatie