EXCLUSIV FOTO Conglomeratul chinez Shandong Dejian, cu active de peste 1 miliard de euro, își pregătește extinderea pe piața imobiliară românească

EXCLUSIV FOTO Conglomeratul chinez Shandong Dejian, cu active de peste 1 miliard de euro, își pregătește extinderea pe piața imobiliară românească
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 20 iul 2020

Shandong Dejian Group, înființat de statul chinez, pregătește construcția unui ansamblu rezidențial de blocuri cu 11 etaje și peste 500 de apartamente în cartierul Berceni, cel mai mare proiect imobiliar realizat până acum de grup în România și primul din București, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Investitorul a mai dezvoltat câteva sute de apartamente în Saturn și are în lucru un alt proiect în comuna Roșu, de lângă București. Acum, investiția poate depăși 20 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Înființat în 1953 de statul chinez, Shandong Dejian Group s-a privatizat în 1999 și s-a extins cu peste 30 de sucursale la nivel internațional. Grupul administrează active de peste 1 miliard de euro și are peste 3.000 de angajați, potrivit site-ului propriu. Compania s-a extins puternic în Africa, iar în Uniunea Europeană este prezentă doar în Cipru și România. Filiala românească a fost deschisă în 2016, cu un capital social de 4,7 milioane de euro, potrivit termene.ro.

M247 lansează noua platformă cloud pentru a susține planurile ambițioase de creștere a afacerilor clienților CITEȘTE ȘI M247 lansează noua platformă cloud pentru a susține planurile ambițioase de creștere a afacerilor clienților

Subsidiara românească, Dechuang Investment Management, a cumpărat în iunie 2018 un teren de circa 14.000 de metri pătrați în cartierul Berceni, amplasat între Lidl, care a luat locul fostului stadion al fabricii Amiro, și fabrica Vel Pitar, despre care Profit.ro a scris recent că va fi înlocuită cu un hipermarket Kaufland.

Chinezii vor să construiască blocuri cu 11 etaje cu o suprafață construită desfășurată de circa 42.000 de metri pătrați. Indicatorii urbanistici propuși permit construcția a peste 500 de apartamente, o investiție ce s-ar putea ridica la peste 20 milioane de euro, potrivit estimărilor Profit.ro.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Dechuang România nu au vrut să ofere detalii despre activitatea companiei. 

NEPI Rockcastle și AFI Europe reiau negocierile privind vânzarea portofoliului de birouri, în paralel cu arbitrajul CITEȘTE ȘI NEPI Rockcastle și AFI Europe reiau negocierile privind vânzarea portofoliului de birouri, în paralel cu arbitrajul

Investitorul a finalizat până acum două blocuri cu apartamente în stațiunea Saturn de pe litoralul românesc, grupate în ansamblul Alfa & Beta Residence. Pe același amplasament, compania are în desfășurare încă un bloc, denumit Sunrise, care cuprinde 85 de apartamente. Specificul celor trei blocuri sunt apartamentele cu o suprafață foarte mică. Majoritatea sunt garsoniere cu o suprafață utilă de 23 de metri pătrați, în condițiile în care minimul legal este de 37 de metri pătrați. Suprafața medie a unei locuințe în România, la sfârșitul anului 2019, era de 47,7 metri pătrați, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Dechuang România mai pregătește dezvoltarea încă unui bloc similar, denumit Sunshine,  în același loc din Saturn.

Chiar lângă uzina de tratare și producție a apei potabile din comuna Roșu, de lângă București, grupul chinez construiește ansamblul rezidențial La Cittadella, care cuprinde câteva sute de apartamente ce se vând cu prețuri începând de la 800 de euro/metru pătrat.

Compania anunță pe site-ul propriu că are disponibile la vânzare 230 de apartamente, dintr-un total de 550 de unități dezvoltate.

Investitorii asiatici au o pondere tot mai însemnată în volumul de tranzacții cu proprietăți comerciale realizate la nivel european în ultimii ani. Cea mai mare tranzacție imobiliară realizată vreodată pe piața europeană a fost încheiată în 2017 între fondul suveran China Investment Corporation (CIC) și americanii de la Blackstone pentru un preț de 12,25 miliarde de euro și a vizat portofoliul de spații logistice Logicor, prezent și în București, Ploiești și Timișoara. Totuși, anul trecut, depozitele din România ale Logicor au fost scoase de chinezi la vânzare.

Pe același model a ajuns în noiembrie 2016 și fondul suveran al statului Singapore în România. GIC a cumpărat rețeaua de spații de depozitare P3 de la fondul american TPG Real Estate și de la partenerul său canadian Ivanhoé Cambridge.

La începutul acestui an, conglomeratul chinez Fosun, condus de un miliardar supranumit Warren Buffett al Chinei, a ajuns la un acord cu nemții de la GLL Real Estate Partners pentru achiziția complexului de birouri Floreasca Park de lângă Pasajul Pipera, într-o tranzacție de peste 100 milioane de euro, cu șanse să devină vedeta anului, potrivit informațiilor Profit.ro.

Prezența capitalului chinez pe piața românească a fost marcată anul trecut prin intrarea pe piața locală a gigantului Bank of China. Banca face parte dintr-un consorțiu care a acordat un credit de 200 de milioane de euro dezvoltatorului imobiliar Globalworth, o susținere în premieră din partea băncii chinezești pentru un investitor cu activități în România.

Totuși, brokerii imobiliari spun că interesul investitorilor chinezi pentru România este concentrat pe sectorul rezidențial și mai puțin pe proprietăți comerciale.

EXCLUSIV Ionuț Dumitrescu a preluat proiectul logistic inițiat de One United la Ploiești, compania a decis să renunțe la extinderea pe acest sector imobiliar CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ionuț Dumitrescu a preluat proiectul logistic inițiat de One United la Ploiești, compania a decis să renunțe la extinderea pe acest sector imobiliar

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care s-a reflectat în volumul de vânzări de proprietăți din primul trimestru. În ciuda evoluției pozitive de la începutul anului, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.

Totuși, numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut surprinzător de mult, în luna iunie, cu 16,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 46.800 de contracte, după două luni consecutive de scăderi abrupte cauzate de restricțiile impuse de COVID-19, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Volumul de tranzacții din primele șase luni este într-o scădere nesemnificativă, de 1%, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, recuperând decalajul de 4,5% apărut după primele cinci luni.

Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. În martie, deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență, românii au încheiat peste 48.000 de tranzacții, cu 8,6% peste volumul lunii corespondente din 2019. Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în luna aprilie cu 33,8%, până la circa 27.000 de contracte, și a continuat în luna mai cu un minus de 27,8%.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
shandong dejian
dechuang
chinezi imobiliare