Programul Prima Casă anchetat: Percheziții în București și în Ilfov, la sediul unei instituții de interese public și la domicilii ale angajaților, într-un dosar de corupție. Instituția vizată ar fi Fondul de Garantare a Creditelor

Programul Prima Casă anchetat: Percheziții în București și în Ilfov, la sediul unei instituții de interese public și la domicilii ale angajaților, într-un dosar de corupție. Instituția vizată ar fi Fondul de Garantare a Creditelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iul 2018

Procurori din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică și polițiști ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice din I.G.P.R fac joi dimineață 23 de percheziții în București și în Ilfov, la sediul unei instituții de interese public și la domicilii ale angajaților, într-un dosar de corupție instrumentat de Parchetul  de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Eu fost emise mandate de aducere pentru opt persoane, suspecte în acest dosar, iar 60 de martori ar urma să fie audiați. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Instituția vizată ar fi Fondul de Garantare a Creditelor, respectiv persoane care se ocupă de programul Prima Casă, conform unor surse din anchetă, scrie News.ro.

"La data de 19.07.2018, începând cu ora 09.00, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sub coordonarea procurorilor din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din I.G.P.R., pun în aplicare 23 mandate de percheziție domiciliară, în București și județul Ilfov, la o instituție de interes public, la birourile și domiciliile mai multor angajați, cercetați sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție", anunță Ministerul Public.

Amnistia fiscală - gândită să fie efectuată în acest an, după informarea Comisiei Europene CITEȘTE ȘI Amnistia fiscală - gândită să fie efectuată în acest an, după informarea Comisiei Europene

Din materialul probator administrat până în prezent s-a stabilit faptul că persoanele cercetate obișnuiesc să condiționeze urgentarea îndeplinirii actelor ce intră în îndatoririlor lor de serviciu de primirea unor sume de bani.

"În concret, cei în cauză condiționează soluționarea cererilor petenților, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanții din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite în mod direct sau prin intermediul unor apropiați, fiind creat astfel un mecanism între funcționarii instituției din diverse compartimente, având ca scop obținerea de beneficii personale. În acest mod nu se respectă ordinea înregistrării cererilor, nu sunt acordate șanse egale și este încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună credință, câștigători fiind doar cei ce se încadrează în ,,prioritățile” angajaților, în schimbul sumelor de bani date ca recompensă", precizează instituția.

Vor fi puse în aplicare 8 mandate de aducere pe numele suspecților, urmând a fi audiați și aproximativ 60 de martori.

Concomitent, cu sprijinul specialiștilor din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală, vor fi făcute controale fiscale și verificări de specialitate la o societate comercială deținută de una dintre angajatele cercetate și pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obținute ilegal de personale implicate în mecanismul infracțional.

Aceste acțiuni vizează și un subofițer din cadrul unei unități militare din București, cercetările față de acesta fiind realizate distinct de către procurori din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

Echipele participante la operațiune sunt constituite din polițiști din cadrul I.G.P.R. - Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și Institutul Național de Criminalistică, polițiști din cadrul D.G.P.M.B. și I.P.J. Ilfov - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice. Activitățile beneficiază de sprijinul echipelor de intervenție din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție ,,Vlad Țepeș” a Jandarmeriei Române.

"Pentru desfășurarea activităților de astăzi, organele de urmărire penală au fost sprijinite de conducerea instituției angajatoare, în vederea probării activităților infracționale ale persoanelor cercetate", menționează Ministerul Public.

viewscnt
Afla mai multe despre
procurori
perchezitii