Proiectul care introduce acciza pentru sucurile cu zahăr, la un pas de adoptare

Proiectul care introduce acciza pentru sucurile cu zahăr, la un pas de adoptare
scris 26 nov 2018

Ministerul Finanțelor anunța anul trecut că va introduce un impozit special pentru alimentele și băuturile cu un conținut ridicat de zahăr, dar între timp parlamentarii USR au elaborat un proiect de accizare a băuturilor răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri. Deși avea și susținerea mai multor parlamentari ai puterii, de la PSD și ALDE, proiectul nu s-a bucurat de sprijinul senatorilor Puterii în comisia de specialitate, dar a fost în cele din urmă adoptat tacit de Senat.

Proiectul a avut inițial un raport negativ din partea comisiei de buget din Senat, dar a fost retrimis ulterior pentru un raport comun cu comisia de sănătate, însă și de această dată senatorii Puterii au întocmit un raport negativ. În prima parte a lunii noiembrie, proiectul a fost retrimis pentru a treia oară la comisii, având ca termen 20 noiembrie pentru întocmirea unui nou raport suplimentar. Senatorii nu au respectat acest termen limită, iar inițiativa legislativă este acum considerată adoptată de Senat, termenul de adoptare tacită fiind 22 noiembrie.

Camera Deputaților va fi cea care va decide soarta inițiativei legislative. 

Rectificare bugetară - Guvernul s-a resemnat: Finanțele \ CITEȘTE ȘI Rectificare bugetară - Guvernul s-a resemnat: Finanțele "au jumulit" de bani companiile de stat pentru a acoperi miliardele necolectate la TVA și accize, deși banii au fost prevăzuti în buget

Inițiatorul proiectului este senatorul USR Adrian Wiener, iar printre susținătorii proiectului sunt lideri PSD, precum senatorii Ecaterina Andronescu, Șerban Nicolae, Niculae Bădălău sau Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, parlamentari ai ALDE, UDMR, precum și ai PNL și PMP. 

Senatorul Adrian Wiener arată că există o legătură directă între consumul de băuturi îndulcite și incidența supragreutății/ obezității și a riscului de a dezvolta diabet zaharat, boli cardiovasculare și boli neoplazice,  incidența diabetului zaharat în România fiind cea mai mare din Uniunea Europeană.

Comportamentul de consum din România în privința băuturilor răcoritoare aditivate cu zaharuri demonstrează o apetență crescută, mai ales a copiiilor, arată autorul legii, care amintește că, potrivit estimărilor Euromonitor pe 2016, România are cel mai mare consum de băuturi carbogazoase din regiune cu un total de 1.349 milioane litri și 71 litri per capita. Comparativ, Bulgaria se află la un nivel de 52 litri per capita, Polonia la 47, Ungaria la 46, iar Cehia la 45 litri per capita, mult peste media regiunii, de 52 litri per capita. 

Comisia Europeană: Vulnerabilitățile la adresa economiei României au crescut. Se impune un bilanț aprofundat CITEȘTE ȘI Comisia Europeană: Vulnerabilitățile la adresa economiei României au crescut. Se impune un bilanț aprofundat

De asemenea, în ceea ce privește băuturile necarbogazoase, România se află pe primele locuri cu 323 milioane litri/ an, adică 17 litri per capita. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății,România se situează pe locul 4 în Europa (UE și non-UE) în privința consumului la copiii în vârstă de 11 ani (27% dintre fete si 32% dintre băieți consumă zilnic, media europeană fiind de 16%, respectiv 19%), pe locul 7 la copii în vârstă de 13 ani și pe locul 14 la copiii în vârstă de 15 ani.

Conform autorului proiectului, o astfel de acciză pe zahăr a fost introdusă deja în Franța, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia și în Ungaria, fiind vorba de un consens la nivel european în sensul reducerii consumului zaharurilor.

Prin urmare, proiectul propune un model de accizare în trei ”benzi fiscale”.

Firmele plătesc taxe și impozite în România mai ușor decât în Polonia, Ungaria și Bulgaria, dar mai dificil față de alte state din regiune CITEȘTE ȘI Firmele plătesc taxe și impozite în România mai ușor decât în Polonia, Ungaria și Bulgaria, dar mai dificil față de alte state din regiune

- Nu va fi percepută acciză pentru băuturile răcoritoare cu un conținut mai mic de 5 g de zaharuri libere la 100 ml de băutură răcoritoare.

- Acciza va fi în cuantum de 70 lei/ hectolitru de produs pentru băuturile răcoritoare cu un conținut de zaharuri libere cuprins între 5 și 8 g/ 100 ml produs.

- Acciza va fi în cuantum de 100 lei/ hectolitru de produs pentru băuturile răcoritoare cu un conținut de zaharuri libere de peste 8 g/ 100 ml produs.

Impactul bugetar pozitiv estimat este de peste 1,4 miliarde lei (300 de milioane de euro), sume care vor fi folosite  pentru finanțarea Acțiunilor Prioritate din cadrul Sistemului Național Integrat al Marilor Urgențe și finanțarea Programului Național de Diabet.

DOCUMENT Petrochimiștii pot deveni noii \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Petrochimiștii pot deveni noii "IT-iști" ai României. Ce reduceri de impozite îi sunt propuse industriei pentru a consuma gazele din Marea Neagră

În acest scop, proiectul modifică, pe lângă Codul Fiscal, și prevederile Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății cu privire la nivelul contribuțiilor pentru flnanțarea cheltuielilor de sănătate.

Astfel, persoanele juridice care produc, importă sau achiziționează intracomunitar băuturi răcoritoare cu un conținut ridicat de zaharuri libere vor contribui cu:

- suma de 56 lei/ hectolitru produs, pentru băuturile răcoritoare cu un conținut de zaharuri libere cuprins între 5-8 g/ 100 ml produs;

- suma de 80 lei/ hectolitru produs, pentru băuturile răcoritoare cu un conținut de zaharuri libere de peste 8 g /100 ml produs.

EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infim CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infim

De asemenea, persoanele juridice care realizează încasări din activități publicitare la produse de băuturi răcoritoare cu un conținut de zaharuri libere de peste 5g/ 100 ml produs vor contribui cu o cotă de 12% din valoarea acestor încasări, după deducerea taxei pe valoarea adăugată.

Profit.ro a anunțat, de anul trecut, că autoritățile analizează oportunitatea supraimpozitării alimentelor și băuturilor cu un conținut ridicat de zahăr. Mai mult, fostul ministru al Finanțelor Ionuț Mișa a confirmat ulterior că Guvernul susține introducerea unui impozit special pentru alimentele și băuturile cu un conținut ridicat de zahăr

viewscnt
Afla mai multe despre
acciza
impozit
zahar
zaharuri
bauaturi
suc
carbogazos
proiect
le
e opozitie
putere