Ridicarea popririlor de ANAF imediat după achitare și noul termen de restructurare a datoriilor firmelor - oprite în Senat, cu promisiunea să fie legiferate de deputați

Ridicarea popririlor de ANAF imediat după achitare și noul termen de restructurare a datoriilor firmelor - oprite în Senat, cu promisiunea să fie legiferate de deputați
scris 9 mar 2020

Senatul a eliminat, luni, prin vot în plen, o parte din modificările propuse de Guvernul Orban la Codul de Procedură Fiscală, respectiv prevederea ca ANAF să aibă obligația expresă de a ridica imediat, adică în cel mult o oră, popririle pe conturi bancare ale debitorilor, precum și noile termene stabilite pentru restructurarea de către firme a datoriilor la bugetul de stat. Modificările au fost impuse de majoritatea PSD la inițiativa senatorului Eugen Teodorovici, care promite însă ca prevederile respinse să fie incluse în proiectele de lege promovate anterior de acesta și aflate în stare avansată de dezbatere, la Camera Deputaților.

De ce este important: În prezent, popririle sunt instituite rapid și pe mai multe conturi ale firmei/persoanei executate, indiferent de sumele aflate în conturi. Pe de altă parte, ridicarea popririi după ce ANAF a luat banii este greoaie și poate dura mai multe zile, interval în care blocarea conturilor poate cauza probleme majore firmei sau persoanei în cauză.

Noua măsură fusese introdusă de Guvern de prin ordonanță de urgență, la finele lunii ianuarie, și stabilea că ANAF va avea obligația expresă de a ridica imediat, adică în cel mult o oră, după cât apreciază ministrul Finanțelor, popririle pe conturi bancare ale debitorilor, în situația în care aceștia și-au achitat datoriile scadente, precum și de a notifica, în același interval, angajatorii, prin Spațiul Privat Virtual, de încetarea executării silite.

Mai este important: De asemenea, printr-o altă ordonanță de urgență, Guvernul a stabilit un nou termen pentru depunerea intenției de restructurare, respectiv în perioada 1 februarie - 31 martie 2020, și a decis prorogarea termenului limită pentru depunerea cererii de restructurare, conform OG 6/2019, de la 8 februarie până la 31 iulie 2020. A fost eliminat totodată plafonul de 1 milion de lei, astfel încât de măsura restructurării să poată beneficia și debitorii cu restanțe mai mici de 1 milion lei la 31 decembrie 2018.

Coronavirus - ANAF recomandă populației și firmelor interacțiunea la distanță cu unitățile fiscale CITEȘTE ȘI Coronavirus - ANAF recomandă populației și firmelor interacțiunea la distanță cu unitățile fiscale

Ajunse în dezbaterea comisie de buget și finanțe din Senat, care a întocmit rapoartele pentru votul ce va fi exprimat în plen, din ordonanțele de urgență ale Guvernului au fost însă eliminate toate prevederile noi privind poprirea conturilor bancare, precum și modificările la restructurarea datoriilor, fiind păstrate doar reglementări care implementează directive europene în domeniul fiscal.

Senatorul Teodorovici a argumentat că în Camera Deputaților se află un proiect inițiat de el privind reglementarea popririlor, iar dacă Guvernul dorește, poate propune introducerea reglementărilor suplimentare și necesare în acel proiect, având în vedere că inițiativa legislativă din Camera Deputaților are termen de adoptare mai apropiat.

Aceeași idee a fost susținută de senatorul PSD în cazul restructurării datoriilor firmelor. Având în vedere că proiectul de adoptarea a Ordonanței Guvernului 6/2019 se află încă în dezbaterea comisiilor de specialitate ale deputaților, Teodorovici a transmis reprezentanților Ministerului Finanțelor că pot introduce noile termene pentru firme în ordonanța promovată de acesta ca ministru.

În ultimul caz, Teodorovici a dat asigurări și luni, în plenul Senatului, că pragul redus de restructurare a datoriilor firmelor va fi legiferat în proiectul inițiat de acesta anul trecut și aflat în dezbaterea Cemerei Deputaților. Senatorul PSD a ținut să sublinieze cu acest prilej că deși a fost criticat de opoziție când a luat decizia restructurării datoriilor companiilor, acum măsura este extinsă de noii guvernanți

ULTIMA ORĂ Statul român a câștigat al doilea arbitraj cu frații Micula, după ce le-a plătit peste 900 milioane lei în urma pierderii primului CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul român a câștigat al doilea arbitraj cu frații Micula, după ce le-a plătit peste 900 milioane lei în urma pierderii primului

Prevederile ordonanțelor promovate de Guvernul Orban sunt în vigoare la acest moment, iar demersul senatorului PSD pare mai degrabă motivat strict politic, respectiv de a sublinia că e vorba în cazurile menționate doar de legiferarea, prin ordonanțe, sau de extinderea unor măsuri promovate de fostul ministru de Finanțe prin proiecte de lege.

viewscnt
Afla mai multe despre
poprire
anaf
banca
angajator
ridicare
ora
achitare
guvern
teodorovici
senat
respinge