Sondaj CDR: 98% dintre companii consideră că plata defalcată a TVA nu este folositoare economiei

Sondaj CDR: 98% dintre companii consideră că plata defalcată a TVA nu este folositoare economiei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 18 oct 2017

Mediul privat consideră, într-o proporție covârșitoare, că plata defalcată a TVA obligatorie pentru toate companiile nu ar fi folositoare economiei, iar 9 din 10 afirmă că măsura va avea un impact redus sau nesemnificativ în combaterea evaziunii fiscale, potrivit unui sondaj realizat de Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Studiul întărește concluziile la care a ajuns și Guvernul României, și anume că acest sistem trebuie să fie optional.

"Introducerea sistemului de plată defalcată a TVA nu este o măsură folositoare și nici oportună pentru economie, în opinia a 98% dintre companiile care au răspuns la chestionarul lansat în rândul membrilor CDR . Au răspuns aproximativ 400 de companii cu o cifră de afaceri cumulată de peste 173 de miliarde de RON pe an. Dintre respondenți, 20% sunt companii cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de RON anual, iar 80% sunt companii mici", potrivit unui comunicat al CDR.

Mai mult de jumătate dintre respondenți au estimat că ar avea nevoie de mai mult de 3 luni pentru a implementa noul sistem și că acesta va produce dificultăți majore în structura raportărilor în cadrul grupului. În același timp, 9 din 10 companii consideră că măsura va avea un impact mic sau nesemnificativ în combaterea evaziunii fiscale în domeniul în care își desfășoară activitatea.

Rezultatele studiului confirmă punctele de vedere CDR din lunile august și septembrie, când Coaliția s-a exprimat împotriva acestei măsuri. Ele întăresc și poziția recentă a Guvernului care a realizat dificultatea implementării plății defalcate a TVA și a anunțat că pregătește câteva amendamente importante.

Deloitte: Dacă split TVA va fi aplicat doar unor categorii de firme, va fi necesară și o procedură de ieșire din sistem CITEȘTE ȘI Deloitte: Dacă split TVA va fi aplicat doar unor categorii de firme, va fi necesară și o procedură de ieșire din sistem

Din punctul de vedere al CDR, plata defalcată a TVA trebuie să fie opțională, să se aplice doar în relațiile dintre persoane juridice și companiile aflate în insolvență și faliment, iar cei care optează pentru acest sistem să primească stimulente, similar cu sistemul pe cale să fie introdus în Polonia. Considerăm că alte decizii în privința sistemului de plată a TVA-ului nu pot fi luate mai devreme de 1-2 ani de funcționare, fără realizarea unor analize de impact și cost beneficiu.

Premierul Mihai Tudose a anunțat recent că plata defalcată a TVA se va aplica doar companiilor de stat, celor în insolvență sau faliment, precum și celor cu întârzieri la TVA. Mecanismul de plată defalcată a intrat în vigoare optional de 1 occtombrie, urmând ca, dacă actuala legislație nu este modificată, să devină de la 1 ianuarie 2018 obligatoriu pentru toate firmele înregistrate în scop de TVA.

viewscnt
Afla mai multe despre
cdr
tva
plata defalcata
sondaj