Spania impune taxe companiilor din energie și băncilor pentru a sprijini populația. Cum au primit băncile vestea

Spania impune taxe companiilor din energie și băncilor pentru a sprijini populația. Cum au primit băncile vestea

Foto dreamstime.com

scris 12 iul 2022

Spania va aplica taxe temporare companiilor energetice și băncilor, care ar trebui să genereze venituri de 7 miliarde de anul viitor și în 2024 și să-i ajute pe spanioli să facă față creșterii prețurilor la energie și inflației, pe care o compară cu "o boală gravă a economiei", a declarat premierul Pedro Sanchez, informează Reuters. 

Guvernul se așteaptă să încaseze 2 miliarde de euro pe an în 2023 și 2024 din impozitul pe profiturile companiilor din energie realizate în acest an și anul viitor, în timp ce impozitul pentru instituțiile financiare va aduce venituri de 1,5 miliarde de euro pe an, a declarat premierul Pedro Sanchez în parlament în discursul despre starea națiunii, arată Hotnews.

EXCLUSIV DOCUMENT Proiectul revizuit cu măsuri fiscale. Concesii - eliminarea impozitului specific din ianuarie și taxare mai puțin dură la jocuri de noroc. Statul vrea însă 800 milioane lei de la operatori. Ce va fi cu impozitul pe venit și taxa pe case CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Proiectul revizuit cu măsuri fiscale. Concesii - eliminarea impozitului specific din ianuarie și taxare mai puțin dură la jocuri de noroc. Statul vrea însă 800 milioane lei de la operatori. Ce va fi cu impozitul pe venit și taxa pe case

Sanchez a declarat că inflația, cauzată în mare măsură de invazia Rusiei în Ucraina, este cea mai mare provocare pentru Spania, comparând-o cu "o boală gravă a economiei noastre care îi sărăcește pe toți, în special grupurile cele mai vulnerabile".

Sanchez a anunțat, de asemenea, burse complementare de 100 de euro pe lună pentru studenții cu vârsta de peste 16 ani care primesc deja alt ajutor, precum și bilete gratuite pentru mai multe călătorii la trenurile suburbane și de distanță medie între septembrie și sfârșitul lunii decembrie.

Producătorul de ambalaje din hârtie Exonia și-a dublat cifra de afaceri, în timp ce profitul a crescut de peste patru ori. Fondator: Vânzările online au explodat, iar livrările au necesat un număr mare de sacoșe CITEȘTE ȘI Producătorul de ambalaje din hârtie Exonia și-a dublat cifra de afaceri, în timp ce profitul a crescut de peste patru ori. Fondator: Vânzările online au explodat, iar livrările au necesat un număr mare de sacoșe

De asemenea, premierul Spaniei a dat undă verde unui important plan de dezvoltare imobiliară care prevede construirea a 12.000 de locuințe în Madrid.

Cum au primit băncile vestea

Acțiunile unor bănci precum Sabadell și Caixabank au scăzut cu până la 8% în urma anunțului făcut de șeful guvernului de la Madrid.

Sanchez a declarat că guvernul va impune taxa "marilor bănci, deoarece acestea încep deja să beneficieze de creșterile ale ratelor dobânzilor".

Alexa, City Roast Prăjitorie Artizanală: Fiecare problemă de care te lovești ca antreprenor are cel puțin 10 soluții, doar că încă nu le vezi; vrem să fim importatori direcți de cafea, cu depozit propriu în portul Constanța CITEȘTE ȘI Alexa, City Roast Prăjitorie Artizanală: Fiecare problemă de care te lovești ca antreprenor are cel puțin 10 soluții, doar că încă nu le vezi; vrem să fim importatori direcți de cafea, cu depozit propriu în portul Constanța

Însă analiștii spun că băncile se află deja sub presiune din cauza temerilor legate de recesiune și a posibilității ca eventualele creșteri ale ratelor să nu fie atât de semnificative pe cât se așteaptă.

"Impactul asupra băncilor spaniole a fost imediat, deoarece această măsură nu a fost așteptată și a venit ca un duș rece", a declarat Nuria Alvarez, analist la casa de brokeraj Renta 4 din Madrid.

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
taxe