Taxa pe lux: la o mașină de 100.000 de euro, impozitul este mai mic decât un plin de benzină. Cine și cum trebuie să o plătească

Taxa pe lux: la o mașină de 100.000 de euro, impozitul este mai mic decât un plin de benzină. Cine și cum trebuie să o plătească
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2024

Persoanele fizice, inclusiv firmele, vor trebui să depună un formular la ANAF până la 30 septembrie și să plătească așa-numita „taxă pe lux”, adică un impozit pe mașinile ceva mai scumpe. În opinia Guvernului, o mașină scumpă este cea care depășește 375.000 lei, adică 75.000 euro, dacă facem un calcul la un curs de 5 lei/euro pentru a fi mai ușor de explicat.

Astfel, „taxa pe lux” este următoarea: la o mașină de 100.000 de euro, de exemplu, impozitul se ridică la 75 de euro (375 lei). Adică nici cât un plin de benzină dacă au un rezervor de 50 de litri (la mașinile scumpe astfel de carburanți se recomandă), arată Hotnews.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ciolacu: Nicio modificare de natură fiscală fără consultare cu mediul privat și societatea civilă! Boloș nu poate veni cu CNP-ul fiscal fără consultare CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu: Nicio modificare de natură fiscală fără consultare cu mediul privat și societatea civilă! Boloș nu poate veni cu CNP-ul fiscal fără consultare
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De ce?

Pentru că impozitul se plătește pentru diferența ce depășește 75.000 euro. Dacă ar fi mașină de 80.000 de euro, s-ar ridica la 15 euro, iar dacă e 200.000 euro la 375 euro.

IMPORTANT: Impozitul se plătește luând în calcul valoarea de achiziție.

Crește pragul de impozitare a pensiilor CITEȘTE ȘI Crește pragul de impozitare a pensiilor

În România mulți antreprenori își cumpără mașini scumpe pe firmă. Fac asta inclusiv politicienii. Asta pentru că au deduceri de TVA, la carburanți, reparații plus amortizare pe 4-6 ani. HotNews.ro a scris detaliat despre acest lucru în luna iunie.

Și aceste firme prin care au cumpărat mașinile respective vor trebui să plătească acea taxă pe lux, introdusă prin Legea 296/2023, care a și suferit o modificare la acest capitol, în sensul că acea taxă se va aplica până la 30 septembrie (s-a devansat termenul).

DOCUMENT O agenție din subordinea Guvernului ia peste 100 milioane lei de la companiile de stat. Nu este clar pe ce vor fi cheltuiți banii CITEȘTE ȘI DOCUMENT O agenție din subordinea Guvernului ia peste 100 milioane lei de la companiile de stat. Nu este clar pe ce vor fi cheltuiți banii

Între timp, în Monitorul Oficial a fost publicat formularul care trebuie completat de cei care au mașini scumpe (inclusiv case – dar nu discutăm despre acest subiect acum), respectiv Formularul 216. Acesta nu se află încă pe site-ul ANAF (la momentul publicării acestui text), fiind încă în „producție” la Ministerul de Finanțe: se ocupă Centrul Național de Informații Financiare (CNIF).

Românii care dețin în proprietate case și mașini scumpe vor trebui să plătească impozite pentru bogățiile pe care și le permit.

Așa numita "taxă pe lux" a intrat în vigoare, iar formularul 216 va trebui trimis până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini, arată Digi 24.

Grecia testează mii de animale. Suspiciuni legate de România CITEȘTE ȘI Grecia testează mii de animale. Suspiciuni legate de România

Ce este taxa pe lux

În primul rând, nu este un document obligatoriu care îi obligă pe toți românii să plătească impozite la stat. Acest impozit nou, introdus prin legea 296/2023 vizează, în mod particular, doar proprietarii de locuințe și mașini scumpe.

Mai exact, vorbim despre persoanele care au în proprietare clădiri rezidențiale cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei, adică 500 de mii de euro. La fel, și persoanele care au în proprietate autoturisme înmatriculate în România, a căror achiziție depășește suma de 375 mii de lei, adică 75 de mii de euro.

România - Localități în care nu s-a mai născut niciun copil de 3 ani CITEȘTE ȘI România - Localități în care nu s-a mai născut niciun copil de 3 ani

Astfel, acești proprietari vor trebui să plătească impozite mai mari. Cum se completează formularul 216 Pe formularul 216 pe care trebuie să îl completeze toți cei care au proprietăți scumpe trebuie scris numele, prenumele, datele privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile.

Dacă o persoană deține o mașină ce valorează 100 de mii de euro, atunci va plăti un impozit la stat de 75 de euro, adică 0,3% din 25 de mii de euro, sumă ce reprezintă diferența dintre valoarea autovehiculului și plafonul neimpozabil.

VIDEO Companie braziliană dezvăluie în premieră un prototip de taxi zburător electric CITEȘTE ȘI VIDEO Companie braziliană dezvăluie în premieră un prototip de taxi zburător electric

În cazul impozitului pentru locuințe de lux, dacă aveți în proprietate un imobil în valoare de 1 milion de euro, veți plăti statului un impozit de 1.500 de euro, adică tot 0,3% aplicat la suma determinată, prin diferența dintre valoarea de piață a bunului și plafonul neimpozabil de 500 de mii de euro.

Cum este taxat luxul în Europa

România nu este primul stat care adoptă această taxă pe lux, sunt deja multe țări care o aplică cu succes. Spre exemplu, o astfel de taxă pe avere există deja de ani buni în țări precum Franța, unde proprietățile care depășesc 1.300.000 de euro sunt supuse unei taxe între 0,5% și 1,5%, în funcție de valoarea proprietății.

CONFIRMARE Antreprenori români cumpără de la americani o companie IT din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Antreprenori români cumpără de la americani o companie IT din România

În Danemarca, proprietățile care depășesc aproximativ 400.000 de euro sunt supuse unei taxe de 3%, aplicată asupra diferenței care depășește acest plafon.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa lux
anaf