Tudose: ANAF a început un control la două bănci; dacă sunt pe pierdere, nu riscă să intre în faliment?

Tudose: ANAF a început un control la două bănci; dacă sunt pe pierdere, nu riscă să intre în faliment?
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2017

Premierul Mihai Tudose a declarat, duminică, la Antena 3, că ANAF a demarat controale la două dintre băncile care au declarat pierderi, Tudose exprimându-și din nou îndoielile legate datele furnizate de bănci privind situația lor financiară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Din 36 de bănci active, 18 sunt pe profit, 18 nu. Cred că trebuie un pic să-i ajutăm, poate facem o fundație să le dăm niște bani că înțeleg că ei au venit aici să ne ajute, sunt subsidiare ale Crucii Roșii. Sau au venit aici crezând că suntem cu tricouri de alea «Suntem fraierii voștri»”, a declarat Mihai Tudose la postul de televiziune, potrivit News.ro.

El a avertizat că, pe lângă controalele demarate de ANAF, există și posibilitatea să avertizeze public populația că economiile sale nu sunt în siguranță la băncile care au declarat ani în șir că au avut pierderi.

”ANAF a început deja control pe două dintre ele să vadă cum și ce se întâmplă. Îmi asum, mergem până la a ieși public să spunem: «Băncile astea nu au profit de un-doi-trei-patru. Nu știu dacă este foarte safe să vă țineți economiile acolo». Iertați-mă, e o bancă! Dacă el e pe pierdere nu riscă să intre în faliment?”, a spus prim-ministrul.

Finanțele limitează semnificativ posibilitatea băncilor de a-și deduce pierderile din vânzarea de creanțe CITEȘTE ȘI Finanțele limitează semnificativ posibilitatea băncilor de a-și deduce pierderile din vânzarea de creanțe

Pe 10 august, Tudose a declarat că există posibilitatea de a face publice date despre anumite bănci care își externalizează profiturile astfel încât ”să înțeleagă românii că, dacă lucrează cu banca aia, ăia ne fură”.

”Nimeni nu poate să înțeleagă că o instituție bancară funcționează 5-7-10 ani consecutiv în care e în pierdere. Pe clădirea scrie că e bancă, nu Crucea Roșie sau o instituție de caritate. Sediile arată binișor spre foarte bine, salariile sunt bune spre foarte bune. Domniile lor dovedesc o imaginație debordantă în a-și externaliza profiturile. Nu mai merge”, a spus Mihai Tudose.

El a precizat că ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a avut deja o discuție cu reprezentanți ai băncilor care activează în România privind profiturile realizate și că acestea au câteva săptămâni ”să-și regândească strategia”.

În caz contrar, există posibilitatea adoptării unor măsuri specifice pentru domeniul bancar, inclusiv prezentarea publică a unor date despre anumite bănci.
”Venim cu diverse lucruri pe reglementări fiscale, țintite pe domeniu. Mai mult, chit că este secretul bancar, eu îmi asum la un moment dat să fac publice niște date. Dau un exemplu-două de bănci. Știu că o să o pățesc, dar am să o fac ca să înțeleagă românii că, dacă lucrează cu banca aia, ăia ne fură și că, din 40 de bănci, avem 20 de bănci bune, 19 care-și revin și una care continuă să creadă că e mai deșteaptă decât noi, românii”, a spus Tudose.

Șeful Guvernului a spus că băncile ”au profitat natural” până acum de reticențele statului român de a cerceta mai îndeaproape situațiile lor financiare, însă situația nu mai poate continua. ”O să găsim mecanisme să înțeleagă toată lumea că s-a terminat vacanța”, a conchis Mihai Tudose.

viewscnt
Afla mai multe despre
mihai tudose
banci
anaf
fisc
pierderi