Isărescu: O parte din pierderile băncilor au apărut pentru că nu au dat credite. Ele nu pot să trăiască din comisioane

Isărescu: O parte din pierderile băncilor au apărut pentru că nu au dat credite. Ele nu pot să trăiască din comisioane
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 aug 2017

O parte din pierderile băncilor din ultimii ani au apărut pentru că acestea nu au putut acorda mai multe credite, în condițiile în care comisioanele nu asigură profituri suficient de mari, iar cele aproape 40 de bănci se bat să acorde credite celor circa 12.000 de firme cu un potențial mare de creditare, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În România există 12.200 de firme care au un potențial de creditare de 5% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, potrivit unui raport finalizat recent de viceguvernatorul Liviu Voinea, scrie News.ro.

Băncile au înregistrat pierderi în ultimii ani și pentru că nu au putut acorda mai multe credite, în contextul în care gradul de capitalizare al companiilor este foarte scăzut, iar capacitatea acestora de a rambursa creditele este scăzută, potrivit lui Isărescu.

Veniturile din străinătate ale persoanelor cu activități independente din România, considerate ca obținute în țară și impozitate în consecință CITEȘTE ȘI Veniturile din străinătate ale persoanelor cu activități independente din România, considerate ca obținute în țară și impozitate în consecință

”O parte din pierderile bancilor a fost cauzată pentru că nu au dat credite. Ele nu pot să traiască doar din comisioane. Dacă nu dau credite, capacitatea lor de a face profit este mică. (...) Sunt aproape 40 de bănci care se bat pe 12.000 de clienți”, a afirmat guvernatorul.

Isărescu susține că ar dori să vadă o creștere a creditării firmelor, dar asta nu depinde doar de sistemul bancar. În plus, BNR a luat măsuri pentru creșterea lichidității în piață, dar nu poate obliga bancherii să dea credite ”cu orice risc”, în condițiile în care siguranța banilor deponenților este pe primul plan, a avertizat guvernatorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur isarescu
pierderi banci