ULTIMA ORĂ Erste, despre bugetul pe 2019: Creșterea veniturilor fiscale este supra-optimistă. Credem că ascunde veniturile din taxa bancară și o schimbare de anvergură a Pilonului 2

ULTIMA ORĂ Erste, despre bugetul pe 2019: Creșterea veniturilor fiscale este supra-optimistă. Credem că ascunde veniturile din taxa bancară și o schimbare de anvergură a Pilonului 2
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 1 feb 2019

Erste Group consideră că avansul veniturilor fiscale cu 7,5 miliarde de lei în 2019 este supra-optimist și ascunde, în fapt, veniturile pe care Guvernul le va obține din taxa pe activele bancare precum și dintr-o modificare majoră în industria de pensii private.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Guvernul arată că nu a inclus în buget veniturile din taxa pe activele bancare, introdusă prin Ordonanță de Urgență la finele anului trecut. Totodată, sistemul de pensii private obligatorii din Pilonul 2 va continua să fie alimentat cu contribuții la nivelurile curente și statul va vărsa 8,6 miliarde de lei către fondurile de pensii, în creștere cu aproape 12% față de 2018, mai prevede proiectul de buget, publicat în 31 ianuarie.

Pe de altă parte, statul se așteaptă la creșterea veniturilor fiscale și la reducerea deficitului bugetar la circa 2,6% din PIB.

„Suntem sceptici cu privire la prevederile din bugetul de stat privind taxa bancară și sectorul de pensii private și credem că estimarea supra-optimistă a creșterii veniturilor fiscale cu 7,5 miliarde de lei în 2019 ar putea ascunde veniturile din taxa bancară (cel puțin pentru primul trimestru) și o schimbare adâncă a industriei de pensii private”, arată analistul Eugen Sinca, într-o notă de reacție a Erste Group Research.

EXCLUSIV Sindicatele din bănci se pregătesc pentru concedierea a 25% din angajații sistemului după taxa pe active. “Pot fi afectați peste 10.000 de angajați. Cerem salarii compensatorii suplimentare și criterii de selecție pentru disponibilizări” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sindicatele din bănci se pregătesc pentru concedierea a 25% din angajații sistemului după taxa pe active. “Pot fi afectați peste 10.000 de angajați. Cerem salarii compensatorii suplimentare și criterii de selecție pentru disponibilizări”

Guvernul a eliminat, prin Ordonanța din decembrie, impozitul pe venit pentru angajații din construcții, dar a eliminat și contribuția de 3,75% din salariile acestora către Pilonul 2, lucru ce ridică semne de întrebare dacă măsura nu va fi extinsă. Executivul PSD/ALDE a atacat în mai multe rânduri administratorii de pensii și a crescut drastic cerințele de capital, în timp ce comisioanele au fost reduse.

Analistul BCR consideră și că cifrele din buget indică mai degrabă faptul că statul va căuta să se încadreze într-un deficit de 3%, dar că strategia bugetară este dependentă de mediul extern.

EXCLUSIV Fiscalitate mai dură pentru cesionarii care au preluat drepturi pe imobile naționalizate și încasează despăgubiri de la ANRP: Impozitul pe venit va fi aplicat la sumele brute, nu doar la câștigurile nete și va fi reținut imediat la sursă, nu plăt CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscalitate mai dură pentru cesionarii care au preluat drepturi pe imobile naționalizate și încasează despăgubiri de la ANRP: Impozitul pe venit va fi aplicat la sumele brute, nu doar la câștigurile nete și va fi reținut imediat la sursă, nu plăt

„Un mediu extern favorabil, cu politici de acomodative ale Băncii Centrale Europene și Rezervei Federale, fără șocuri în piețele emergente și cu un declin doar moderat al creșterii economice a zonei euro sunt cerințele preliminare pentru succesul strategiei bugetare în 2019”, arată Sinca.

Datele recente arată o încetinire a creșterii economice în UE, mai ales în Germania, principalul partener comercial al României, în timp ce Italia a intrat în recesiune tehnică. În contradicție cu evoluțiile externe, Guvernul așteaptă o accelerare a creșterii reale la 5,5%, de la 4,5%, cât estimează pentru 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa actve bancare
taxa robor
buget 2019
pensii private
pilon 2