Primăriile vor putea impune o taxă specială anuală operatorilor de jocuri de noroc pe care îi vor autoriza pe teritoriul lor administrativ, iar operatorii vor avea un termen tranzitoriu de 6 luni pentru a solicita acceptul autorităților locale de a funcționa, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Noua reglementare va face parte din pachetul al doilea de măsuri propuse de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar.

Guvernul propune astfel descentralizarea activității jocurilor de noroc astfel încât Primăria să decidă dacă le autorizează sau nu. De asemenea, autoritatea locală poate decide instituirea unei taxe speciale anuale pe care o va plăti operatorul de jocuri de noroc. Cseke Attila a anunțat că, într-o perioadă de până la șase luni, cei care desfășoară activități de jocuri de noroc vor trebui să ceară acceptul autorității locale.
”O măsură specifică pe care o propunem în acest pachet este aceea referitoare la descentralizarea activității organizării jocurilor de noroc astfel încât autoritatea locală, în speță Primăria, să aibă dreptul de a decide dacă autorizează, își dorește, sau nu autorizează, nu își dorește, efectuarea sau această activitate de jocuri de noroc pe raza localității pe care o gestionează”, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
El a menționat că autoritatea locală va trebui să decidă în 30 de zile dacă acceptă sau nu acceptă o asemenea activitate în localitate.
”De asemenea, autoritatea locală poate decide, în cazul în care răspunsul este afirmativ, amplasarea acestor activități de jocuri de noroc în o anumită zonă, pe anumite străzi pe care le identifică după nevoia și interesul local. Autoritatea locală poate să decidă instituirea unei taxe speciale anuale, care se va plăti de către operatorul licențiat pe jocuri de noroc care desfășoară astfel activitatea. Conform procedurii, în 30 de zile de la notificarea de la operatorul licențiat că dorește să deschidă o asemenea activitate, autoritatea locală va putea decide, va da un acord sau un refuz”, a explicat ministrul Dezvoltării.

El a precizat că operatorii care desfășoară activități de jocuri de noroc trebuie să ceară acceptul autorității locale într-o perioadă de șase luni.
”În ceea ce privește activitățile care se desfășoară în prezent, va fi instituit un termen de șase luni, un termen tranzitoriu, în aceste șase luni cei care desfășoară aceste activități vor trebui să ceară acceptul autorității locale. Dacă există acceptul autorității locale, activitatea poate continua în condițiile legii. Dacă acest accept nu va exista, va exista un refuz, atunci activitatea nu se va mai desfășura pe raza localității respective”, a mai declarat Cseke Attila.
”Nu e suficient să te autorizezi la nivel de țară, e nevoie ca primăriile să stabilească o zonă, o stradă. Poate fi tot orașul sau doar o stradă sau doar un cartier, unde pe bază de taxă specială primăria stabilește intensitatea”, a spus Bolojan
”Comunitățile vor stabili dacă au nevoie jocuri de noroc sau, dacă unul, două sau o sută”, a mai spus premierul.
El a adăugat că orașele nu au un cuvânt de spus acum în acest domeniu și sunt ”invadate”.